İntihar eden, ünlü Japon yazar Osamu Dazai’nin kızı Yūko Tsushima’nın Köpeklere ve Duvarlara Dair kitabı, iki etkileyici öyküden oluşuyor. Çok farklı dönemlerde yazılsa da iki öykü, aile olmanın zorluklarını gözler önüne sererken, terk edilmenin, kayıp ve yas duygusunun, yalnızlığın yarattığı melankoliyi de su yüzüne çıkarıyor.
13 Haziran 1949’da sevgilisiyle birlikte Tokyo’da intihar eden, ünlü Japon yazar Osamu Dazai’nin kızı Yūko Tsushima, Köpeklere ve Duvarlara Dair kitabında aile kavramına odaklanıyor. 1983’te kaleme aldığı “Sular Âlemi” ve 2014’te yazdığı “Köpeklere ve Duvarlara Dair” hikâyelerinden oluşan kitapta, dönem belirtilmemekle birlikte yazarın, çocukluğunun geçtiği 1950-1960’lar Japonya’sını anlattığı düşünülüyor. İki öykü çok farklı dönemlerde yazılsa da aile, anne-kız ilişkisi, tek ebeveyn olmanın zorlukları, geçmişe dönüş ve bir kayıp yaşama temalarında ortaklaşıyor. Öykülerde, yazarın hayatından ve aile yaşamından izler bulunuyor.
Olayların değil anıların anlatımı…
Yarı otobiyografik olan kitap, olayların değil anıların etrafında şekilleniyor. İlk öykü “Sular Âlemi”nde, anlatıcının küçük oğluyla birlikte akvaryum aksesuvarına bakmasıyla başlayarak, daha sonra kendi çocukluğunu ve annesinin yaşadığı zorlukları, özellikle suyla olan sorunlarını anlatarak devam ediyor.
“Köpeklere ve Duvarlara Dair” ise, anlatıcının zihinsel engelli abisiyle geçirdiği çocukluk ve ergenlik yıllarına dayanıyor. Engelli çocukların dersliğinin sacdan bir duvarla okulun kalanından ayrılması gibi çarpıcı gerçekleri de içeren kitap, kişisel bir anlatı olduğu kadar toplumsal sorunların da bir yansıması. Köpeklere ve Duvarlara Dair, hem ilgi çekici konusu hem de Tsushima’nın akıcı anlatımıyla bir solukta okunan kitaplardan.