Obezitenin Tehlikelerini Hafife Almayın!
Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten kedi ve köpeklerde artan obezite sorununa dikkat çekerek, düzenli egzersiz ve dengeli beslenmenin önemini hatırlattı.
Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının ölümcül hastalıklara davetiye çıkarttığını belirten Çelikten, obezite sorunu yaşayan evcil hayvanlara beslenme tavsiyelerinde bulundu.
Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı, obezite ve kanseri en yaygın sağlık sorunları arasına soktu. Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, evcil hayvanlarda da insanlar gibi bu hastalıkların giderek arttığını ve obezitenin ciddi bir tehdit haline geldiğini belirtti. Çelikten, evcil hayvanların sağlığını korumak için doğru beslenme ve düzenli egzersizin önemini bir kez daha vurguladı.
“Leziz yemeklerde dolu muhteşem bir masada yemek yerken, kedinize veya köpeğinize kıyamayıp, sadece bir parça peynir ya da küçük bir et parçası ikram etmek zararsız gibi gelebilir. Patili dostlarımızın her gün kuru mama yemekten sıkıldığını düşünebilirsiniz. Ancak, özelikle çikolata gibi küçük ödüller, uzun vadede evcil hayvanınızın sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Mama paketinin arkasında yazan ölçülerde kuru mama patili dostunuzun neyine yetecek diye düşünüyor ve ölçüsünden fazla veriyor olabilirsiniz. Ancak lütfen yeniden düşünün ve bu yaklaşıma bir son verin!” sözleri ile uyarıda bulundu. Uğur Selin Çelikten konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biraz peynirden bir şey olmaz, kefir zaten doğal, bir parça et doğasına aykırı değil düşüncesiyle bu sevgi dolu jestlerin sonunda küçük dostunuz obezite sınırına ulaşmış olabilir. Böylesi bir davranışın uzun vadede bazı sağlık sorunlara davetiye çıkarabileceğini unutmayın.”
Doğru beslenmek her şeyin temeli
“Viyana’da gittiğim yoğunlaştırılmış Ortopedi eğitiminde; bize tam 1 gün boyunca hayvan beslenmesi hakkında çok detaylı bilgiler öğretildiğinde çok şaşırmıştım. O günlerde cerrahi eğitimi ile beslenmeyi birbirine pek bağdaştıramamıştım. Eğitimde bize soya yağı, avokado yağı, hidrolize kalsiyum kaynakları gibi adeta bir hayvan beslenme uzmanıymışız gibi bilgiler verilmişti. Dahiliye, dokuların fizyolojisi gibi bir çok alanda derinlemesine vaka çalışmalarının yapıldığı eğitimin sonunda anladım ki; beslenmek her şeyin temeli… Workshop’larda üzerine en çok vurgu yapılan bir diğer konu ise hayvanların 0-12 aylıkken zayıf tutmanın gelecekte kemik ve eklem sağlığı için ne kadar faydalı olduğuydu.”
Obezite, eklem sağlığını tehdit ediyor
Kedilerde obezite, şeker ve böbrek hastalığına davetiye çıkartıyor
Obezitenin özellikle eklem sağlığını tehdit ettiğini belirten Uğur Selin Çelikten yanlış beslenme ile ortaya çıkabilecek diğer sağlık sorunlarına dair şu önemli bilgileri verdi:
“Küçük dostunuzu mutlu etmek adına peynir, et, süt, yumurta hatta çikolata vb. vererek aslında onun yaşam kalitesini düşürüyor olabilirsiniz.
Hayvanların kemik ve eklem yapısı boylarıyla orantılı olarak belli bir miktarda ağırlığı kaldırabilmek için tasarlanmıştır. Obezite hayvanlarda ortopedik sorunlara yol açabileceği gibi, ortopedik sorunları olan hayvanlarda obezite durumun daha da kötüleşmesine neden olur. Diyelim ki; bir köpekte kalça displazisi var veya patellar luksasyon yani halk arasında diz kapağı çıkığı denen bir sağlık sorunu bulunmakta… Zaten hali hazırda kendi yükünü zor taşıyan sevimli dostunuzun kalçası, bir de fazla kiloya nasıl dayansın? Aynı şekilde fazla kilo, kalp hastalığı veya damak sarkması olan hayvanlarda solunum problemlerini artırır. Bu nedenle hastanın yaşam konforu azalır.
Pug, Pekinese, King Charles Cavalier ırkına karşı daha özenli olun!
Pug, Pekinese, King Charles Cavalier gibi burnu basık ırklarda kilo minimumda tutulmalıdır. Çünkü bu ırklar hem bu hastalıklara genetik olarak yatkındır, hem de burunları basık olduğundan zaten hali hazırda solunum problemleri yaşarlar. Bunun dışında hayvanlarda obezite; karaciğer yağlanmasına sebep olurken, evde verdiğiniz kuru mama dışındaki gıdalar, böbrek hastalıklarına zemin hazırlar. Hatta böbrek hücrelerinin toleransını aşan bu tip gıdalar, sürekli verildiğinde böbrek hücreleri kronik olarak zarar görür. Böbreğin artık eski sağlığına kavuşması mümkün değildir. Küçük dostunuz yanlış beslenme nedeniyle ömrü boyunca böbrek hastası olur ve hayatının geri kalan bölümünde bu sorunla mücadele eder.”
Uğur Selin Çelikten, obezite sorunu yaşayan sevimli dostlarımızın beslenmesine dair önemli bilgiler de paylaştı.
Ev yemekleriyle beslemekten kaçının!
Evcil hayvanlarda günde 2 öğün beslenme ve bol hareket önerisinde bulunan Çelikten, sözlerini şöyle tamamladı:
“Eğer küçük dostunuzu çoğu aile gibi kuru mamayla besliyorsanız L-Carnitine içeren zayıflatıcı özellikte kuru mamalardan tercih etmelisiniz. Bu mamaları kullanırken kuru mama ve su dışında bir şey vermeyip, diyetin dışına çıkmamalısınız.
Aynı insanlarsa olduğu gibi, nasıl kilo vermek için L-Carnitine alıp, spor yapıyorsak; küçük dostumuza da bu mamaları verdikten sonra evde oyun oynatın veya yürüyüş süresini uzatın. Böylece ekstra hareketli olmasını sağlar, daha fazla kalori ve yağ yakımını artırabilirsiniz.
Aynı şekilde vermeniz gereken ölçüde mamadan az miktarda mama vererek, kalori açığı oluşturmak da bir çözümdür. Ancak bu noktada günlük alması gereken protein miktarının altına düşmemeye özen gösterin. Hep yediği mamadan az miktarda vermektense proteini dengeli, kalorisi düşük diyet mamalar vermek bu açıdan daha güvenli olacaktır.
Eğer tüm bu önlemlere rağmen can dostunuz hala kilo veremiyorsa, tiroid hastalığı gibi altta yatan bir sağlık sorunu olup olmadığını kontrol ettirmeniz gerekebilir.”