UNDP Türkiye, Japonya Hükümeti’nin 6 milyon ABD Doları finansman desteğiyle, 17 ülkede uygulanan büyük bir küresel projenin parçası olarak, Türkiye’de iş dünyasında insan hakları standartlarının iyileştirilmesi için çaba gösterecek. Proje, BM İş ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne (BMRİ) uymayı teşvik etmek suretiyle hem kamu sektörü hem de özel sektörün, zorla çalıştırma ve ayrımcılık gibi kötü uygulamalarla mücadele etmesine yardım edecek. Projenin Ankara’da bugün lansmanı yapılan 300.000 ABD Dolarlık Türkiye bileşeni, Nisan 2023’e kadar sürecek.
“İş Dünyası ve İnsan Hakları: Türkiye’de Sorumlu İşletme Davranışlarının Desteklenmesi” adlı proje, Türkiye’de iki kollu bir yaklaşımla uygulanacak. Proje ilk olarak, insan hakları bakımından olumsuz etkileri değerlendirmek, önlemek ve hafifletmek üzere, Türkiye’de faaliyet gösteren Japon şirketleri ve Türk tedarikçilerinin İnsan Hakları Durum Tespiti (İHDT) yapmalarına rehberlik sağlayacak. Bunu başarmak için de UNDP, Türkiye’deki Japon şirketleri ve yerel ortaklarının kendi faaliyetleriyle bağlantılı olası insan hakları risklerini yönetmelerini destekleyecek. Şirketler, bu yaklaşımı uyguladıklarında fayda sağlayacaklar çünkü faaliyetlerinin temiz olduğunu gösterebilenlerin ürünleri piyasada daha avantajlı konumda olacak.
Projenin diğer hedefi ise, iş dünyasında insan hakları ihlalleriyle mücadele edecek politikaların geliştirilmesinde kamu sektörüne kapasite geliştirme ve farkındalık artırma desteği sağlamak olacak. UNDP bu bağlamda, şirketlerin sorumlu iş uygulamalarını benimsemeye teşvik etmek için gerekli olan kurallar ve rehberliği oluşturmak amacıyla kamu sektöründen ortaklar ile işbirliği yapacak.
Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, “Halihazırda Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 250 Japon şirketi var ve bu sayı gittikçe artıyor. BMRİ kapsamında sorumlu işletme davranışlarının teşvik edilmesi, firmaların itibar ve yasal tazminat riskinden kaçınmalarına yardım etmekle kalmayacak, aynı zamanda sosyal konumlarını daha da yükseltecek ve onlara daha çok iş fırsatı sunacak. Umarım ki, Japon şirketlerinin uygulamalarından öğrenilenler, Türkiye’de iş dünyasına yeni bir perspektif kazandırır” dedi.
“Küreselleşmeyle bağlantılı korkulardan biri de kâr peşinde koşan şirketlerin başka ülkelerde, kendi yurtiçi pazarlarının dışında, dürüst olmayan iş uygulamalarına göz yumması olasılığıdır” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da “Bunun içindir ki, Japonya’nın tüm küresel tedarik zincirlerinde şirketlerin insan hakları standartlarına uymalarını teşvik eden bu girişimini desteklemekten kıvanç duyuyoruz. Böylelikle, dünya genelinde sorumlu iş davranışlarına ivme kazandırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Yeni girişim, UNDP’nin iş dünyası dahil olmak üzere, insan haklarına saygıyı desteklemeye yönelik geleneksel taahhüdünün yeni bir örneği. UNDP bugüne kadar Türkiye’de iş dünyası ve insan hakları bağlantısı konusunda bir Ulusal Eylem Planı’nın hazırlanmasına teknik destek sağlamış, şirketlerin tedarikçilerinin İnsan Hakları Durum Tespiti (İHDT) süreçlerine danışmanlık hizmeti vererek işletmeler tarafından insan hakları ihlal edilen mağdurların, çözüm mekanizmalarına erişmelerini desteklemişti.