Bekar Anneler Derneği, bekar annelerin başta yoksulluk olmak üzere barınma, eğitim, sağlık, ev içi emek, sosyal, hukuksal ve ekonomik haklar konularında desteklenmesi ve güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bekar anneleri psikolojik ve ekonomik olarak güçlendirmek, güçlenen bekar annelerin daha verimli ve farkında ebeveynler olmasını sağlamak, bekar annelerin çocuklarının daha konforlu bir ortamda büyümesini sağlamayı hedefliyor.
Türkiye’de ve dünyada sayıları her geçen gün artan Bekar Annelerin (Single Mom) sorunlarını 360 derece ele almak, güçlenmelerini, toplumda kabul görmelerini, ekonomik ve entelektüel anlamda desteklenmelerini sağlamak adına kurulan Bekar Anneler Derneği, 23 Eylül’de alanında uzman derneklerin başkanlarının, fikir liderinin katılımı ile Türkiye’de ilk kez BEKAR ANNELER GÜNÜ’NÜ kutladı.
Kurucuları arasında bekar anneler kadar, bu alanda savunuculuk yapan isimlerin de olduğu dernek, bekar anne sorunlarını 360 derece ele almak için hayata geçirdiği etkinlikte Yanındayız Derneği, YenidenBiz Derneği, Açev’i de konuk ederek bu alanda bekar anneleri güçlendirecek konuları ele aldı.
Açılış konuşmasını Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın yaptığı etkinlikte, Bekar Anneler Derneği Başkanı Serap Yelkenci, 21 Mart 2024 yılında kurulan derneğin kısa sürede başardıklarına yer veren bir konuşma gerçekleştirdi.
Serap Yelkenci, “Dernek kurulur kurulmaz, 21 MART 2024 İLK BEKAR ANNELER KONFERANSI’nı gerçekleştirerek bekar annelik kavramına ve annelerimizin ihtiyaç duyduğu konulara değindik. Hemen akabinde AVRUPA BİRLİĞİ SİVİL DÜŞÜN’den aldığımız destekle, Türkiye’nin farklı illerinde yer alan bekar annelerimizin merak ettikleri konularda uzmanlar ağırlayarak 24 BÖLÜMLÜK PODCAST serisine başladık. MEB ile “PDR ve Sınıf Öğrenmenler için Bekar Ebeveyn Çocukları Farkındalığı Seminerleri” görüşmeleri gerçekleştirdik. IBB ile mahalle evlerinin kullanımı ve bekar anneler için seminer/ eğitim alanı sağlanması konusunda çalışmalara başladık. Hem sosyal medyada hem de web sitemizde aktif olarak annelere ulaşmaya ve topluluğumuzu büyütmeye devam ediyoruz. “dedi.
Derneğin yönetim kurulu üyeleri Hande Yinanç ve Nihan Ece, “Derneğin güçlenmesi ve bekar annelere verimli bir işleyiş sunması için firmaların, pazarlama, medya dünyasının da desteğine ihtiyaç var. Bekar annelerin toplumdaki varlığını ancak bu şekilde güçlendirebiliriz. İstihdam, eğitim, kurum içi sadakat çalışmaları ile bu büyüyen gruba erişmenin yolu yine özel sektör ve medya gücünden geçiyor.” dediler.
Etkinlikte yer alan konuklar, Bekar Anneleri çocuk gelişimi, baba ve çocuk ilişkisi, kişisel farkındalık, finansal okur yazarlık, esnek çalışma imkânları, yeniden işe dönüş imkanları ve ilham veren kariyer yolculukları konusunda bilgilendirmiştir.
Etkinlikte yer alan diğer isimler,
- · Prof. Dr Pınar Melis Yelsalı Parmaksız – Sosyolog
- · Selen Okay Akçalı – Yanındayız Derneği Başkanı
- · Selen Kocabaş – Yeniden Biz Derneği YK Başkanı
- · Senem Başyurt- Açev Genel Müdürü
- · Sinan Canan – Biyolog ve Sinirbilim Uzmanı
- · Zuhal Mansfield – Mansfield Madencilik YK. Başkanı
- · Nil Keskin – Goddess App. Kurucusu
- · Mona Altundemir – JustdadZ Kurucusu
- · Şeniz Pamuk – Klinik Psikolog
- · Özlem Denizmen – Monay App. Kurucusu
- · Cemal Özen – Onur Market Kurucusu
Türkiye’de AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI MEVZUATLARINDA HENÜZ YER ALMAYAN BİR HEDEF KİTLE OLAN bekar anneler, imkân-yardım-SOSYAL VE HUKUKSAL HAKLAR- çocuk bakımı KONULARINDA YETERLİ DESTEĞE SAHİP DEĞİLDİR.
Dünyada da benzer problemler yaşayan bekar anneler, politika yapıcıları nezdinde sadece “dul” kapsamında tanımlanmaktadır. Oysaki bekar anne tanımı: “Bakmakla yükümlü olduğu çocuğu veya çocukları olan, dul, boşanmış veya evli olmayan bir anne.” olarak geçmektedir.
Dernek başkanı Serap Yelkenci: “Bekar annelerin, her alanda başarılı olabileceğine ve değer üretebileceklerine inanıyoruz; şirketlerin IK politikalarını, kamunun desteklerini, markaların ilham veren adımlarını, bekar annelerin güçlenmesi yönünde değiştirmeleri halinde bu başarının mümkün olduğuna inanıyoruz.” dedi.