Göbeklitepe, 45 km ötesindeki Karahantepe tarihi yeni baştan yazdıracak. Buraları inşa edenlerim kimler olduğu ortaya çıkarsa bildiğimiz bütün bilgiler yeni baştan güncellenecek.
Göbeklitepe ile ilgili yazdığım kitabımdan bir bölümü hemen paylaşmak istedim. Urfa, medeniyetin başlangıç noktası olabilir kazı sonuçları açıklandıkça. Urfa’da hiç dikkat çekmeyen bir köy var, Soğmatar köyü, orada gözümüzün önünde birçok bilgi duruyor fakat bunu yüksek sesle söylemeye korkuyor araştırmacılar.
Soğmatar köyünün özelliği, Ay Tanrısı Sin’e tapınma merkezi olan bir bölge olmasıdır.
Şanlıurfa Harran’a 53 km mesafede bulunan Soğmatar Antik Kenti, M.S. 2. yüzyıla tarihlendirilse de M.Ö. Edessa Polis (Edessa Şehri) olarak Romalılar tarafından kurulmuş bir yerleşim yeridir. Daha sonra Abgar Krallığının bir şehri olarak tarihi kayıtlarda yer alır. Bölgenin, Abgar Krallığı Döneminde Harranlıların ay ve gezegen tanrıları için tapındıkları bir kült merkezi olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.
Soğmatar kelimesi, Arapça yağmur anlamında ki “Matar” sözcüğünden gelir. Tek Tek Dağları’nın kış aylarında bol yağmur alan bu bölgesinde bulunan çok sayıdaki sarnıç ve kuyuda sular biriktirilir ve bu sayede dağlarda otlatılan koyun ve keçi sürülerinin yaz aylarındaki su ihtiyacı karşılanırdı. Bu özelliği nedeniyle köy günümüzde de “Yağmurlu” adıyla bilinir.
Soğmatar Antik bölgesinde, Ay tanrısı Sin’e tapınılan Pagnon mağarasının güney, kuzey ve batı duvarlarında, tanrıları tasvir eden tam boy insan rölyefleri bulunur. Bu kabartmalardan birinin başı üzerinde Ay Tanrısı Sin’i sembolize eden “Hilal” kabartması dikkat çeker. Ayrıca zemine kazılmış yazıtların olduğu Kutsal Tepe, 6 adet kare ve yuvarlak planlı mozole (Anıt Mezar), iç kale ve ana kayaya oyulmuş çok sayıda kaya mezarı bulunmaktadır.
Urfa, Pagan dinleri için ne kadar kutsalsa Hristiyanlık için de çok önemli bir merkezdir. M.S. 2. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, Mezopotamya’nın ve çevre krallıkların en önemli Hıristiyan düşünce merkezi olmuştur. Urfa, Hz. İsa peygamberden sonraki ilk bin yıl içinde yaşayan çeşitli mezheplere mensup Hıristiyanlara göre en önemli dini merkezlerden biri olmuştur.
İbrahim Peygamberin de doğduğu şehir olan Urfa neden tüm dinlerin kutsal merkezi olmuştur sorusunun cevabı nedir sizce?
Bence cevap Göbeklitepe’yi inşa edenlerde saklıdır. İlk kutsal yeri inşa edenlerin neden o bölgeyi seçtiği de önemlidir aslında ve ardından gelen tüm dinler bu bölgeyi kutsal alan olarak kabul etmişlerdir.
Soğmatar köyünün henüz açıklanamamış çok daha farklı özellikleri vardır. Günün birinde dünya dışı varlıkların üssü olduğu ortaya çıkarsa ben şaşırmayacağım. Sizler şimdi okuduğunuzda “yok artık” diyebilirsiniz lakin o tepeye çıkıp incelemelerde bulunmuş biri olarak gördüklerim nedeniyle iddiamın arkasındayım.
Mehemedey Han’ın, dikkatimi çekmesinin nedeni Roma döneminde yapılmış olduğu varsayılan bu yerin adının Mehmet olması, Romalılar ve Mehmet ismi, buraya bir ünlem işareti koymak isterim. Sanırım Romalılardan sonra bölgeye gelen Türklerden bu ismi almıştır.
Özellikle yazdığım romanlarımda en sevdiğim erkek kahraman ismidir Mehmet!
Soğmatar’ın 30 km. kuzeyinde, Urfa-Mardin karayolunun 50. kilometresindeki Dağyanı Köyü’nde, Romalılara ait olduğu sanılan “Mehemedey Han” (Mehmed’in Hanı) adlı büyük bir “Hayrat” yer alır.
Doğu-batı istikametinde uzanan bu yapı, düzgün ve büyük kesme taşlardan beşik tonozlu olarak inşa edilmiştir. Hayratın zemininde kayaya oyularak yapılmış olan su toplama havuzu son yıllarda köylüler tarafından doldurularak ahıra dönüştürülmüştür. Hayratın doğusunda ve güneyindeki kayalık zemine oyulan kanallar vasıtasıyla dinlenme havuzlarında toplanan yağmur suları, yine kanallarla hayrat içerisine aktarılarak biriktirilirdi.
Urfa bölgesi sırlarla doludur ve bizler bu sırların keşfinin çok başındayız.