Bir yasa çıktı emlak piyasasını ilgilendiren ve yasanın birçok eksiği de uygulama aşamasında karşımıza çıktı.
Bazı hukukçuların, gerçekten hukuka ihtiyacı var!
Bir yasa çıkarırken neye göre hazırlıyorlar merak ediyorum.
Bu yasa nedir anlatayım;
Gayrimenkullerini kiralamak veya satmak isteyenler, e-devlet üzerinden bir emlak danışmanını yetkilendirmek zorunda artık. Bu kararla emlak piyasasını sahte ilanlarla yükseltenlerin önüne geçildi. Ayrıca rayiç bedelden satış yaptık diyenlere yetki verdikleri emlak ofisinin ilanını göstererek gerçek satış rakamının vergiden kaçırılması engellendi.
Yasayı çıkaranlar, engellediklerini zannediyor.
Biz emlak ofisleri olarak, neler yaşadıklarımızı anlatayım da hazırladıkları o yasanın ne işe yaradığını düşünsünler…
Ocak ayında yasa çıkınca gerçekten işini doğru yapan ofisler ve emlak danışmanları olarak çok sevindik.
Çok yorulmuştuk çünkü sahte ilanlardan ve sahtekâr emlakçılardan!
Tüm ilanlarımızın yetkisini aldık ve öyle çalışmaya başladık. Bir ilanımızı arayan bir müşteri bizden mülk sahibiyle ilgili birkaç bilgi edindikten sonra sağda solda araştırarak telefonuna ulaşmış ve kiralama sürecine geçmişler. Biz de bu arada aynı yeri kiralamak isteyen diğer müşterilerimizle kiralık yere gidince yeri kiraladığını söyleyen biriyle karşılaştık. Nasıl olur diye araştırırken, bizi arayan kiracı, mülk sahibini bulmuş güya aylar öncesinde de ilgilenmiş bu yerle ve direk ona gidip görüşmüş.
Mülk sahibi de “o emlak ofisi muhatabın değil, muhatabın benim çünkü mülk benim,” deyince sözleşme aşamasına geçmişler. Mülk sahibine, avukatına ve kiralayana mesaj atıp günler önce kiracı adayının bizim ofisi aradığını yazışmaların ekran resimlerini ve e-devletten de mülk sahibinin bizi yetkilendirdiği yetki belgesini attım. Kiralamak isteyen kiracı, başının ağrıyacağını anladığı için emlak komisyonunu vermesi gerektiğini söylemiş fakat mülk sahibi vermesini engellemiş.
Bayram nedeniyle Samsun’da olduğum için süreçle diğer ortağımız ilgilendi ve mülk sahibi ve avukatıyla görüşmeye gitti. Şirket avukatı ukala bir şekilde, kiracı ile kendilerinin sözleşme yaptığından kiracının, emlak komisyonunu vermek zorunda olmadığını söylemiş ve kendince tedbir alarak e-devlet üzerinden bize verdikleri yetkiyi hemen kaldırmış.
Hukuka en çok muhtaç olan avukatlar diye boşuna yazmadım en başta…
Adaleti temsil eden avukat, yaptıklarının yanlış olduğunu söylemiyor, üstüne adaletsizlik yapıyor, sanki kendi cebinden verecek emlak komisyonunu. Kiracının vereceği komisyonun bizlere verilip verilmeyeceğine hukuka aykırı karar veriyor.
Ortağımız, kendi avukatımızı aradığında e-devlet üzerinden verilen yetkinin emlak danışmanlarını korumadığını mutlaka ayrıca yazılı sözleşme yapılması gerektiğini söyleyince yasanın bir işe yaramadığını anlamış olduk. Mahkeme sürecine geçtiğimizde, yazışmaları görüşmeleri kanıt olarak sunarak uzun bir süreçten sonra kazanabileceğimizi anlattı.
Bu kiralama olayında bizim baskımız sonucunda mülk sahibi kendince çok komik bir rakam belirleyip “kiracı, bu rakamı verecek size, neyinize yetmiyor, Allah bereket versin deyin,” dediğinde benim öfke, Karadeniz’in dalgaları gibi kabardı.
“Biz sadaka almıyoruz, adam gibi işimizi yapıyoruz ve kanunun belirlediği hizmet bedelini alıyoruz, sizin gönlünüzden kopan sadakayı ihtiyacı olanlara verin. Biz işimizin karşılığını alırız, bir Samsunlunun hemşerisine bunu yapması kabul edilir gibi değil,” dedim telefonu Samsun’dan, İstanbul’da bize bu yanlışı bile isteye yapan Samsunlu hemşerimin yüzüne kapatmak zorunda kaldım.
Yasa gereği, yetki bizde olduğu sürece, mülk sahibinin bizden habersiz kiralama yapmaması gerekiyordu. Kiralama ya da satış olduğunda emlak ofisinin müşterisi ise mahkemeye gidildiğinde hizmet bedeli + KDV olarak komisyonun verilmesi kararı HEMEN çıkıyordu. E-Devlet üzerinden yetkilendirmeler yapıldığı için tekrar yazılı sözleşme yapmamıza gerek yok diye düşünürken en büyük zararı önce devletimiz sonra da biz emlak ofisleri gördük yine.
Devlet vergiden oldu, emlak ofisleri de hizmet bedellerinden oldu.
E-devlet üzerinden verilen yetkiye güvenemeyeceksek biz neye güveneceğiz?
Bu açığı bilen avukat dahi keyifle “bir şey alamazsınız” dediği memleketimde biz bu adaleti nasıl ayağa kaldıracağız?
İnsanların yasayla, ahlaki ve insani kurallarla böyle eğlendiği memleketimde nasıl iş yapacağız?
Bu emlak piyasası Avrupa standartlarına gelecek er ya da geç!
O zaman bu vergi kaçıran yüzsüzleri ve vergi kaçırılmasına göz yuman ve kanunun yetersiz olduğunu bildiği için bundan keyif alan o hukuka muhtaç bazı avukatları göreceğim!
Yasanın açıklarından faydalanarak ülkeme ve emek veren insanlara zarar verenlerin önüne geçmek için bu yazımı ADALET BAKANLIĞINA ve TİCARET BAKANLIĞINA ileteceğim.
Bu devran, yanlış yapanlara doğruyu göstermek için mutlaka geri döner dönecek…