SAHA Studio, World Weather Network kapsamında dönem sanatçılarının yeni çalışmaları ile program ortağı uluslararası sanat kurumlarının davet ettiği yurt dışı sanatçılarının projelerini bir araya getiren disiplinler arası bir seçki sunuyor.
Türkiye’deki sanatçıların üretim ortamlarına destek olarak, uluslararası sanat kurumu ve aktörleriyle etkileşimlerini arttırmak için çalışan SAHA’nın küresel iklim krizine karşı 28 ülkeden sanat kurumuyla birlikte oluşturduğu World Weather Network (Dünya Hava Durumu Ağı) küresel ısıtma ve iklim krizi olgularını sanatçıların gözünden yorumluyor.
SAHA Studio’da yazdan beri çalışmalaını sürdüren Elmas Deniz, Can Küçük ve Burcu Yağcıoğlu’nun World Weather Network kapsamında ekolojik krizi farklı boyutlarıyla ele aldığı heykel, video, yerleştirme, desen, performans gibi yeni çalışmaları ilk kez 17-21 Mart tarihlerinde izleyiciyle buluşuyor. SAHA Studio Açık: World Weather Network kapsamında program ortağı uluslarası sanat kurumlarının davet ettiği yurtdışı sanatçıların işleri ile birlikte SAHA’nın London Review of Books işbirliğiyle davet ettiği Yusuf Sevinçli‘nin yeni fotoğraf serisi de sergilenecek. Sevinçli’nin İstanbul’un ağır endüstri ve imar projeleriyle doğal dokusunu yitirmeye başlamış periferi bölgelerini belgelediği ve Ocak ayında çevrimiçinde küresel öngösterimi yapılan fotoğraf serisine topografyanın keşfine dair bir rapor da eşlik edecek.
Program ortağı Artangel (Birleşik Krallık), Artingenium (İspanya), Bundanon (Avustralya), Dhaka Art Summit (Bangladeş), MALI – Lima Sanat Müzesi & Proyectoamil (Peru), NEON (Yunanistan), Odawara Art Foundation (Japonya), Te Tuhi (Yeni Zelanda), gibi farklı uluslararası kurumların işbirliğinde seçilen üretimler de SAHA Studio’daki WWN sunumuna dahil olacak. Merve Ünsal ve Özge Ersoy editörlüğünde m-est.org ve SAHA Yazı Dizisi’ndeki sanatçı yazılarının ve London Review of Books tarafından dünyanın farklı kentlerindeki iklim değişikliğine eğilen makalelerin sunulduğu program, ekoloji ve iklim krizine bağlı bireysel ya da toplumsal durumlara ilişkin farklı bakış açılarını bir araya getirecek.
SAHA tarafından 2019’da Beyoğlu’nda 350 metrekarelik bir mekânın işlevlendirilmesiyle faaliyete geçen SAHA Studio, davetli sanatçılara çalışma mekânı ve küratoryal desteğin yanı sıra projeleri için araştırma, üretim, sergileme ve sunum desteği sağlayarak çalışmalarını sürdürebilecekleri bir alan açıyor. Aynı zamanda uluslararası küratör ve yazarları da ağırlayan SAHA Studio, sanat çevresindeki diyaloğun zenginleşmesine katkı sunan programlarıyla her yıl iki ayrı dönemde 10’un üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapıyor. SAHA Studio, 2022 yılında farklı coğrafyalardan 11 sanatçı, küratör ve kolektifin araştırma ve çalışmalarına alan açarken 17. İstanbul Bienali’ne özel arşiv ve kamu programları da geliştirdi.