Babamla ilgili yazıları okurken internette, Adalar florası kitabı beni Oktay Aras Kitaplığı’na yönlendirmişti. Kitaplığı incelediğimde hem kitaplığa hem de şahsına, gayretine, çalışkanlığına hayrân kalmıştım. Bu vesile ile tanışmıştık dört yıl önce.
Rengigül Hanım’ın Büyük Çerkez Sürgünü ile başlayan e-kitabımın, kaynak kitapları beş yüzü geçince bir envanter yapma ihtiyacı duymuştum. Kitaplığımdaki kitaplarımın sayısı da azımsanmayacak değerde idi. Babam Prof. Dr. Faik Yaltırık’ın kitapları ve kitaplığı da dahil olmuştu ve sahip çıktığım için bilim dünyasından yüreklendirici övgüler almıştım. İşletme İktisadı Enstitüsü’nün ve Türk-Amerikan Üniversiteliler Derneği’nin kurucularından Afife Sayın hocamın kitap ve defterleri de bana emanet idi. Halide Edip’in asistanı, Robert Kolej ve okulum Boğaziçi Üniversitesi’nde yıllarca eğitmenlik yapmış Ercüment Atabay amcamın aktardıkları da arşivimdeydi. Kayınpederim Saffet Ural’ın kitaplığı ve fotoğraf arşivi de eklenmişti.
Rengigül Ural Kitaplığı; kitaplar, dergiler, gazeteler, defterler, haritalar, fotoğraflar, dialar, kartlar, kartpostallar, pullar, yazı takımları haricinde, objeler, daktilo, gramofon gibi aile yadigârlarından oluşmaktaydı.
Eşim Ersin Ural’ın yaradılışı ve mesleki formasyonu gereği toplayıcı-biriktiriciliği en büyük hazinemdi. Bir yılbaşı oğlum Utku Ural ve gelinim Hazal Nienke bana “Rengigül Ural Kitaplığı” kaşesi yaptırıp, hediye etmişlerdi. Ne kadar mutlu olmuştum. İşte o zaman dilimi karşıma çıkıveren Oktay Aras Kitaplığı da bir şanstı ve örnek almak istedim.
Sanal danışmanım Özkan Serbest (beni e-kitaplar, yayınevi kurma konusunda yüreklendirmiştir) web sayfamı yarattığı gibi Rengigül Ural Kitaplığı’nı da yaratmıştı. O günden itibaren zaman buldukça her kitabı teker teker inceleyerek verileri giriyorum. Ne zaman tamamlanacağını ve kaç bin eserden oluşacağını bilemiyorum ama hem çok zevkli hem de bir hizmet olduğu için beni çok ama mutlu ediyor. Eserin kayıtları bittiğinde arşiv ve belge niteliği ile hizmet vereceği duygusu da beni çok sevindiriyor.
19 Mayıs 2022 günü içgüdüsel internete “Rengigül Ural kitap” yazdığımda ne kadar çok sevindim. “Sinema Prens Oktay Aras Kitaplığı” ile karşılaşmadım mı? Sevincimi anlatmak mümkün değil. Bir de baktım ki örnek aldığım Oktay Aras Kitaplığı’nda üç e-kitabım kayıtlı.
Babam Prof. Dr. Faik Yaltırık’ın iki kitabı ile benim üç e-kitabımın Oktay Aras Kitaplığı’nda kayıtlı olmasından büyük onur duydum. Babam yaşasaydı çok mutlu olur, mutlaka Oktay Bey’e el yazısıyla bir duygulu bir teşekkür mektubu yazardı.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki değerli tez hocam Özen Dallı ile de Oktay Aras Kitaplığı’nda yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Eminim çok kıymetli hocam da benimle gurur duyardı.
Nispetiye’deki apartmanımızda – ki o evimizi de kullanmaktayız – çok kıymetli komşularımızdan Gazanfer (Uğural) Amca’nın ardından yazılmış kıymetli kitap da anılarıyla kitaplığımda. Gazanfer Amca, İTÜ’ye derse giderken bazen beni Nişantaşı’na okula bırakırdı.
Yine aynı apartmanımızda Bahadır (Kaleağası) Kardeşimizle uzun yıllar birlikte büyüdük. Babası Şükrü Amca babama çok saygı duyardı. Bana da hukuk ödevlerimde yardımcı olurdu. Hukuk hocamız Ertuğrul Zekai Ökte de pek beğenir ve tam not verirdi, takdirle. Şükrü Amca benim düğünümde olduğu gibi oğlum Utku’nun İstanbul’daki düğününde de yanımızda oldu, mutluluğumuzu paylaştı. “Rengigül, senin düğünün daha dün gibi.” diyerek.
Özen Dallı Hoca’mın ve Gazanfer Uğural Amca’nın ruhları şad olsun. Bahadır Kardeşime de Allah sağlıklı ömürler versin. Çok kıymetlidir. Kardeşi Banu da öyledir. Tülin Ablamızı ne yazık ki erken yaş denebilecek bir yaşta kaybettik.
Oktay Aras Kitaplığı 17.585 kitaba ulaşmış. Tabii şimdilik. Nasıl seviniyorum, ifade etmesi zor. Bu sayının içinde 7.621 İstanbul Kitabı, 5.006 Galatasaray Liseli Yazar Kitabı, 2.540 Osmanlı Kitabı yer almaktaymış.
Bazen RE Books Arts Rengigül Ural Kitaplığı’ma bir kitap girişi yaparken bir de bakıyorum ki Oktay Aras Kitaplığı’nda da aynı kitap var. Mutluluğum katmerleniyor.
Bunlardan en kıymetlisi beni yüreklendiren, ilham ve güç veren, yeni fikirlerle ve önerilerle, bilgileriyle, deneyimleriyle çok boyutlu yeşerten çok değerli bir araştırmacı yazarımız. Kendisi ile Oktay Aras Kitaplığı’nda olmak da büyük bir onur ve mutluluk.
Şimdilerde Osmanlı dönemi Ahmet Cevdet Paşa’nın mülkü olan Suadiye’deki apartmanımızı kaleme alıyorum. Babam Prof. Dr. Faik Yaltırık, henüz üniversite son sınıftayken başarılı arkadaşlarıyla birlikte gemi ile teknik/akademik bir seyahat yapmış. “Hocalarım dönünce benden ödev ister” düşüncesiyle de günlük tutmuş, fotoğraflar çekmiş, ailesine kartlar atmış. “Avrupa Seyahat Notlarım” adıyla yayına hazırlamış ve tanıtım yazısı ile yayınlamıştım. “Avrupa Seyahat Notlarım” adıyla gün yüzüne çıkan, günlük tuttuğu bu defterinde hayran kaldığı beldeleri ülkesi ile kıyaslamış. Kıyasladığı bir belde de Suadiye idi. O betimlemeye de kitaptan alıntı olarak yer vermekteyim.
Beni Beşiktaş kent kültür ve tarihi projesine dahil etmişti Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı. Nispetiye’deki, Teşvikiye’deki evlerimizi, Ferci Ebcioğlu’nu, Hüsrev Gerede’yi, Nişantaşı’nın, Teşvikiye’nin güzelliklerini aktardım. Kayda geçti, yazılı ve sözlü video ile. İşte bu proje ilham oldu. Suadiye’yi bu duygularla kaleme almaktayım. Kıymetli komşumuz Barbaros Açan Bey’in hatıraları da yol gösterici olmakta.
Sanırım birkaç işi bir arada yapmak, atlamalı hafıza tekniği ya da alışkanlığı yazıları kaleme almamda güç veriyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Galatasaray Lisesi’nde sanat atölyesini kuran Nurettin (Bekiroğlu) eniştemizin arşivimdeki fotoğrafıyla o fotoğrafa ruh vererek bir araştırma yazısı yapmaktayım. Nurettin eniştenin öğrencilerinden bazılarını da yine Oktay Aras Kitaplığı’nda gördüğümde çok mutlu oldum. Yazım bittiğinde sanırım bir devrin sanatına yön verenlerin ruhunu şad edeceğiz ve ben yine Oktay Bey’e teşekkür edeceğim için mutluluk duyuyorum.
Birkaç yıldır BÜ’den sevgili okuldaşım ve Koç Turizm Grubumuzdan meslektaşım Oya Banu Yurdabak ile amcazadesi çok kıymetli hocamız merhum Ord. Prof. Dr. İhsan Hilmi Alantar’ın e-kitabını hazırlamaktayız. Çocuk Tıp Tarihi’nde bir katkımız olacağını düşünüyoruz ve bu duygu bizi çok sevindiriyor.
Kitap okumak, kitaplar, makaleler yazmak, kitapların içinde yer almak tarifi oldukça zor anlatılacak bir sevinç, onur. Bu duygumu nasıl anlatacağımı tam bilemedim şu anda ama büyük bir zenginlik, büyük bir varlık diye düşünüyorum. Sanki birçok derin okyanusa yağmurlar yağıyor, çeşitli nehirler, dereler, ırmaklar, şelaleler pırıl pırıl akıyor ve bu okyanuslar daha derinleşiyor. Tüm canlılar uyarılıyor, yeşeriyor gibi diyebilirim.
19 Mayıs 2022 haftasında kitap okumayı ve yazmayı çok seven, kitaplar okurken işaretler koyan, kitaplarından, öğretmenlerinden feyz alarak bunu savaş taktiklerine uygulayarak Afyon’da büyük zafer kazanan, baba soyu aile ağacında olmaktan büyük onur duyduğum Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in, silah arkadaşlarının, milli mücadeleye katkısı olan her bir kişinin ruhunu şad ediyorum. Ve aynı şekilde kağnıları çeken, askerleri taşıyan doğa paydaşlarımız gibi nice can yoldaşlarımızın, kağnı tekerlekleri gibi ağaçlarımızın da bu kıymetli kişiler gibi kıymetlerinin farkındalığıyla saygıyla anıyorum.
“Örnek Aldığım Oktay Aras Kitaplığı” köşe yazım Güncel Kadın Dergisi 19 Mayıs 2022 haftasında yayınlanmasının ardından RE Books Arts Kitaplığı makaleler bölümüne de kayıtlı olacak. Bu yöntemim şu açıdan da önemli; tüm makale ve röportajlar birleştiğinde bir sosyal tarihi de geniş yelpazede yansıtmış olacak.
Sayın Oktay Aras Bey’e ve yaratmış olduğu Oktay Aras Kitaplığı’na emek verenlere teşekkür ediyorum.