(TÜM ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR VE AİLELERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ)
2013 yılından beri sosyal ağlar ve platformlar gibi oluşumlarda temelleri atılan düşünce, 2018 yılında TÜZAD (Tüm Üstün Zekalı Çocuklar ve Aileleri Dayanışma Derneği) adı altında dernekleşerek bir sivil toplum hareketi haline gelmiştir.
Dernek, misyonu itibari ile üstün zekalı ve tüm çocuklarımızın eğitimi konularında kamuoyunu bilinçlendirmek ve bu çocukların sahip oldukları potansiyellerini kullanmayı öğrenmelerini ve bu yönde çalışmalar yapmalarını sağlamaktadır. Ayrıca tüm öğrenci gruplarının da zihinsel performanslarını ve yeteneklerinin artırmaya yönelik çalışmalar noktasında faaliyetler yürütmektedir.
Ana faaliyet Çizelgesi Şu Yöndedir:
Üstün zekalı ve tüm çocuklarımızın eğitimi konularında sosyal – yazılı medya ve eğitim kurumları aracılığı ile kamuoyunu bilinçlendirmek.
Çocuklarımızın zeka ve yetenekleri doğrultusunda dünyaya entegre olmalarını sağlayacak faaliyetleri ve atölyeleri sunmak.
Çocuklarımızın yetenekleri bakımından akranları ile birlikte öğrenme fırsatlarını sağlamak.
Aileleri çocuklarının öğrenme süreçlerine dahil etmek adına veli bilgilendirme seminerleri ve sempozyumları düzenlemek. Ve en önemlisi velilerimizle bu süreci beraber yürütmek.
Aileler, çocuklar ve eğitimciler için kitaplar basmak, yayınlar hazırlamak.
Tüm Türkiye de üstün yetenekli çocuklar konusunda zirveler, sempozyumlar ve konferanslar düzenlemek.
Çocuklarımızın yeteneklerine uygun, uluslar arası boyutta eğitim programları hazırlamak. Bu konuda eğitimcilere eğitimler vermek.
TÜZAD aynı zamanda Zeka Zirvesi ve Üstün Zekalı Çocuklar ve Aileleri Sempozyumu gerçekleştirmiştir.
Zeka Zirvesi 2 oturumda gerçekleşmiştir;
- oturum ana teması “Zeka Baştan Yaratılır mı? “oldu ve zeka ve yetenek üzerine konularında uzman eğitimciler ve akademisyenler moderatör eşliğinde yer aldılar.
- oturumda ise “Üstün Zekalı Eğitiminde Uygulanan Modeller ve Trendler” başlığı altında yapıldı. Bu oturum da, belediyeler aracılığı ile kurulan Çocuk Üniversiteleri, devlet kurumlarından ve özel sektörden yöneticiler ve yine üstün yetenekli çocuklar üzerine çalışma yapan vakıf ve dernek temsilcileri ve yöneticiler yine moderatör eşliğinde yer aldılar.
Zirve yoğun bir katılımla tamamlandı ve tüm katılımcılara ücretsiz yapıldı.
Üstün Zekalı Çocuklar ve Aileleri Sempozyumu 2 oturumda gerçekleşmiştir;
- oturum da “Zeka Baştan Yaratılır mı? ” konusu üzerinden zeka ve yetenek üzerine konularında uzman eğitimciler ve akademisyenler yer alırken,
- oturum “Üstün Zekalı Eğitiminde Türkiye’de Uygulanan Modeller ” başlığı altında oldu. Bu oturum da, belediyeler aracılığı ile kurulan Çocuk Üniversiteleri, devlet kurumlarından ve özel sektörden yöneticiler ve yine üstün yetenekli çocuklar üzerine çalışma yapan vakıf ve dernek temsilcileri ve yöneticiler moderatör eşliğinde yer aldılar.
Ücretsiz olarak gerçekleşen sempozyumda üstün yetenekli çocuklar için 8 farklı zeka ve yetenek atölyeleri kuruldu.
Bu atölyeler;
Hızlı ve Dikkatli (SpeedStacks),
Hayal Gücü Atölyesi,
Sanat Odaklı Farkındalık Atölyesi,
Spoken Lab.,
Robotik Atölye,
Dene ve Yap Atölyesi,
Zeka Oyunları,
Ne Oluyor Bu Meyvelere?
TÜZAD aynı zamanda, tüm olgular ışığında 100 soruya cevaplar şeklinde bir kitap hazırlamış ve bu kitapta, üstün zekalı/üstün yetenekli çocukların eğitimi konularında kamuoyunu bilinçlendirmek ve bu çocukların sahip oldukları potansiyellerini, karşılaştıkları zorlukları, yaşamlarında sahip oldukları mutluluk ve hüzünlerini en yalın ve samimi bir şekilde anne ve babaları tarafından kaleme alınmıştır.