İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında konuşan iktisatçı Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye ekonomisinin bugününde doğru bilinen yanlışları bilimle açıkladı. Demiralp, “Ekonomide bundan sonrasında bizi kolay bir yürüyüş beklemiyor. Zor da olsalar çözümü biliyoruz. Bu yolda başarıyla yürüme kapasitesine ve gücüne sahibiz” dedi.
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında Koç Üniversitesi öğretim üyesi iktisatçı Prof. Dr. Selva Demiralp, çevrim içi olarak “Türkiye Ekonomisinde Doğru Bilinen Yanlışlar” adlı sunum yaptı. Selva Demiralp, Türkiye ekonomisinin bugününde doğru olarak bilinen veya doğru olduğuna yönelik kamuoyu yaratılmaya çalışılan enflasyon rakamları, ekonomik büyüme rakamları, faiz politikaları, üretim ve enflasyon dengesi, cari açık sorunu, enflasyonla mücadele politikası gibi konuları bilimsel bakış açısı ve verilerle açıkladı.
“Enflasyon global bir problem mi?”
Demiralp, “Çıplak gözle göremediğimiz şeyleri açıklayabilmek için iktisat bilimi vardır. Son dönemlerde, enflasyonun global bir problem olduğuna yönelik söylemler var. Verilere baktığımızda evet bir global bir enflasyon var. Yüzde 5 oranında enflasyon yaşayan ülkeler, bunu problem olarak değerlendirip önlemler alıyorlar. Ancak bu bizim yaşadığımız enflasyonu diğer ülkeler de yaşıyor demek değil. Miktara baktığımız zaman karşılaştırılamayacak farklar görüyoruz. Yine pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının enflasyona etki ettiğine dair söylemlerin de rakamlarda analizini görebiliyoruz. Bizim enflasyon problemi yok dediğimiz dönemde bile pandemi sonrası tüm dünyanın enflasyon var dediği rakamların üzerinde kalıyor. Biz enflasyona izin verdiğimiz zaman değil, enflasyonla mücadele ettiğimiz zaman yüksek büyüme rakamlarını yakalıyoruz” diye konuştu.
“Yatırımlar bizi, diğer kuşaklara bağlayan köprü”
Türkiye ekonomisinin “acı reçete” olarak adlandırılan politikasını değerlendiren Demiralp, “Acı reçetenin maliyeti, enflasyonun maliyetinden fazladır gibi bir algı var Türkiye’de. Bunun için biz acı reçeteyi ödemeyelim, enflasyona izin verelim düşüncesi yanlış. Acı reçete ekonomiyi yavaşlatıyor, istihdamı azaltıyor bu doğru. Enflasyona izin verirsen, enflasyonun ekonomi üzerindeki daraltıcı etkisi daha fazla. Enflasyon sadece bugünkü talebi kısmakla kalmıyor. Yatırım iştahını azaltarak geleceğe dönük üretim kapasitesini de yavaşlatıyor. Yatırımlar bizi torunlarımıza, diğer kuşaklara bağlayan köprü anlamında. Bugün az yatırım demek onların daha az istihdam edilebilmesi demek” ifadelerini kullandı.
“Zor da olsalar çözümü biliyoruz”
Demiralp, “Bu kongrenin teması yürüyüşe davet. Ekonomide bundan sonrasında bizi kolay bir yürüyüş beklemiyor. Ama bu bizi yıldırmamalı. Çünkü yaşadığımız ekonomik problemler, dünyanın başka yerlerinde yaşanmamış, çözümü bilinmeyen sorunlar değil. Zor da olsalar çözümü biliyoruz. Bu yolda başarıyla yürüme kapasitesine ve gücüne sahibiz. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur” diye konuştu.