Polisiye edebiyatı, güçlü kadın kalemleriyle buluşuyor! “Dark Kadın Polisiye – Birinci Kitap”, yalnızca kadın yazarların kaleme aldığı polisiye öykülerden oluşan ve suç edebiyatına yeni bir perspektif kazandıran özel bir eser olarak raflardaki yerini almaya hazırlanıyor.
Dünya genelinde Agatha Christie, P.D. James, Patricia Highsmith gibi kadın yazarlar polisiye edebiyatına yön verirken, Türkiye’de de kadın yazarların bu alandaki katkısını artırmak için önemli bir adım atıldı. Dark İstanbul Yayınevi, “Yerli Polisiye Yükseliyor! Yerli Polisiye Oku!” mottosuyla başlattığı polisiye serisinin en yeni halkası olarak Dark Kadın Polisiye kitabını edebiyatseverlerle buluşturuyor.
Bu özel projede Yazar-Oyuncu-Çevirmen Ayşe Erbulak, Senarist Dr. Verda Pars, Adli Bilimler Uzmanı-Kimyager Doç. Dr. Ümmüye Tüzün, Milli Kürekçi-Emekli Akademisyen Dr. Hülya Yeltepe Ercan, Endüstri Mühendisi-Yazar Banu Akeloğlu, Yazar-Editör Lalehan Bosnalı, İşletmeci Emine Tırak Şahin, Senarist Azime Güç, Sosyal Hizmetler Uzmanı Hanife Demir, Rehber Öğretmen-Drama Eğitmeni Buket Çetin, Finans Uzmanı Ayşen Gencer, Anne Gözde Saydan, Ekonomist Aydan Aydın İnan, Çevirmen-Eğitimci Hale Uzun, Ressam Fulya Ecem ve Sosyolog-Yazar Aşkın Zengin Akkuş gibi farklı alanlardan önemli isimler bir araya gelerek, polisiye türüne yeni bir soluk getirdi. 16 kadın yazar, 16 öyküyle suç edebiyatına yeni bir bakış açısı sunuyor. Kadın yazarlar, farklı ve ilginç üsluplarıyla çok özel kişilikleriyle suçun karanlık dünyasına yeni bir pencere açıyor.
Dark İstanbul Yayınevi Kurucusu Sami Dündar, projenin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi;
“Polisiye edebiyatı, karanlık sokaklardan çıkar ve ustalıkla kaleme alınan hikâyelerle aydınlanır. Türkiye’de bu tür giderek yükselirken, kadın yazarların bu yükselişte daha güçlü bir yer edinmesi kaçınılmazdı. ‘Dark Kadın Polisiye’ sadece bir kitap değil, kadınların suç edebiyatındaki kalıcı izidir. Bu seriyle birlikte edebiyat raflarındaki dengeleri değiştiriyoruz.”
Kitap hakkında görüşlerini paylaşan Türkiye’nin en çok satan polisiye kitapların yazarı Ahmet Ümit, “Sadece dünyada değil, ülkemizde de olması gereken oluyor, kadın yazarlarımız polisiye edebiyatta birer yıldız gibi parlıyor” sözleriyle bu gelişmenin önemini vurguluyor. Polisiye roman eleştirmeni ve koleksiyoncusu Erol Üyepazarcı ise, “Kadınların en çok başarı kazandığı edebiyat alanı polisiye edebiyattır. Agatha Christie’nin erişilmez başarısı bunun en güçlü kanıtıdır” diyerek, kadınların suç edebiyatındaki yerini hatırlatıyor. Çevirmen, yazar, eleştirmen ve polisiye türünün usta isimi Sevin Okyay, “Türk okuyucuya nedense yabancıların polisiye türünde daha iyi olduğu gibi bir yargı hâkim, ancak Türkiye’de çok iyi polisiye yazarları var, hem de kadınlı-erkekli…” ifadeleriyle bu algının kırılması gerektiğini belirtiyor. Polisiye-gerilim türünde en çok kitabı basılan duayen yazar Osman Aysu ise kadın okurların polisiyeye olan ilgisine dikkat çekerek, “Eskiden çalıştığım yayınevlerinden biri, okur profilim üzerine bir anket yapmıştı. Sonuçlar beni şaşırttı: Okurlarımın yüzde 70’i kadınlardan oluşuyordu. Türkiye’de okuma alışkanlığı neredeyse kadınların inhisarında” diyerek, kadınların bu türdeki varlığının önemine vurgu yapıyor.
Dark İstanbul Yayınevi’nin bugüne kadar 100 ün üzerinde yazar ve 100 ün üzerinde öyküye ev sahipliği yapan Dark Polisiye serisine şimdi de “Dark Kadın Polisiye” eklendi. Yalnızca kadın yazarlarla yoluna devam edecek olan bu seri seçki, Türkiye’de suç edebiyatına yeni bir yön kazandıracak. Polisiye severler için kaçırılmayacak bu ilk eser, raflarda yerini almaya hazırlanıyor.