Her anne baba çocuğunun mutlu olmasını ,hayallerine ve taleplerine kavuşmasını ister.Halk dilinde söylendiği gibi ‘’ben yapamadım çocuğum yapsın ,ben alamadım o alsın….’’Hele ki Y kuşağı dediğimiz (1980-1999 arasında doğanlar)küçükken ebeveynini memnun etmeye çalışan ,büyüdüğünde de çocuğunu memnun etmeye çalışan şansız nesil.
Ancak çocuklarımızın isteklerini gerçekleştirirken sınır koymak, kuralları anlatmak, disiplinini sağlamak da hayatımızın bir parçası haline gelmeli. Aksi taktirde her istediği yapıldığı halde mutsuz, doyumsuz ve sınırları olmayan çocuklara sahip oluruz. Peki, ebeveyn olarak çocuğumuza nasıl ve hangi şartlarda sınır koymalı ve hayır demeliyiz?
Kabul sınırlarımızı aşan, olumsuz davranışı sergilemeden önce çocuğa açıklayıp, öğrettiğimiz durumlarda, kedisine ve çevresine zarar verebileceği durumlarda, hayır demeliyiz. Hayır demeyi bir ceza olarak görmemeli, davranışa çizilen bir sınır olarak adlandırmalıyız. Gerektiğinde hayır diyebilmek çocuğun sorumluluk sahibi olmasına, güçlü bir savunma mekanizmasının oluşmasına, reddedilmeyi öğrenmesine ve sınırlarını bilmesine yardımcı olur.
Hayır denilirken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır, mesela yapılması mümkün olan konularda sırf hayır demek için hayır denilmemeli. Hayır derken yumuşak, net ve kararlı bir ton ile ifade etmeliyiz.Her zaman çocuğun elinden bir şeyi almamız gerekiyorsa mutlaka onun yerini dolduracak bir öneri ve fikir sunmalıyız. Örnek verecek olursak tabletin veya telefonu kullanma saati doldu elinden almamız gerekiyor`;
-Yavrum şimdi gözlerin çok yorulmuşa benziyor ve tabletin, telefonun da kullanma zamanı doldu, şimdi onu kapalım seninle dışarıda bir yürüyüşe çıkalım veya yemek yapıyorum su ile oynamaktan hoşlanırsın biliyorum sebzeleri yıkama görevi senin olsun ister misin? Masayı hazırlamak için sana ihtiyacım var kaşıkları tabakları masaya yerleştirebilir misin? Gibi…
Çocuğumuza hayır dedik ve yerine alternatif sunmadık, hayır dedik ama ağlamasına kıyamayıp ya da tahammül edemeyip kararımızdan vazgeçtik çocuğumuza sizce nasıl bir mesaj verdik? Sen ağladığında ben çaresiz kalıyorum ve sana karşı sınır çizemiyorum, sen tutturunca rezil olmaktan korkuyorum isteklerini alıyorum, sen ağlarsan ben zaten sana dayanamam…
İsteklerini ağlayarak yaptıracak, öfke nöbetleri geçirecek, sizi ne şekilde ikna etmesini öğrenecek nur topu gibi bir çocuğunuz oldu. Kuralları öğrenene kadar sabırlı olmalı, katı değil fakat kararlı olmalıyız. Evet diyebileceğimiz şeye hayır dememeli, hayır demişsek, sınır çizmişsek o sınırları kendimiz ihlal etmemeliyiz. Çünkü hayır deyince kötü ebeveyn olmazsınız…