Tekstil ve moda sektörü hem Türkiye’de hem de dünyada büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi 2023 yılı İhracat Değerlendirmesine göre, tekstil ve hammaddeleri sektörü, 2023 yılını toplamda 9,6 milyar dolar ihracat ile tamamladı. Bu nedenle bu alanda kariyer yapmayı düşünenleri gelecekte de geniş fırsatlar bekliyor. Öğrencilerini geleceğe hazırlayan İstinye Üniversitesi’nin, yeni açılan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü bu yıl öğrenci almaya başladı. İSÜ Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Ertikin, bölümle ilgili bilgi verirken merak edilenleri de yanıtladı.
İstinye Üniversitesi’nde (İSÜ) yeni açılan Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü bu yıl öğrenci almaya başladı. Tekstil ve moda sektöründe yaratıcı ve yenilikçi tasarımlar yapabilen profesyoneller yetiştirmeyi amaçlayan bölümde geleceğin tekstil ve moda tasarımcıları öğrenim görecek. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Ertikin, bölümle ilgili bilgi verirken merak edilenleri de yanıtladı.
“Öğrencilerimize geniş bir çalışma alanı sunmaktayız”
Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ile ilgili bilgi veren İSÜ Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Ertikin, şunları söyledi:
“İSÜ Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, tekstil ve moda sektöründe yaratıcı ve yenilikçi tasarımlar yapabilen profesyoneller yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerimiz giysi, farklı kumaş türleri, dokuma teknikleri, malzeme seçimi, aksesuar ve tekstil ürünleri tasarlama, üretim süreçlerini yönetme, moda trendlerini analiz etme, moda tasarımı süreçlerinde gerekli olan temel teknik çizim ve illüstrasyon ve yenilikçi tasarımlar oluşturma becerilerini kazanmaktadır. Tekstil ve moda tasarımı bölümü olarak moda tarihi, trend analizi, sürdürülebilirlik, kumaş yapı bilgisi gibi teorik derslerin yanı sıra giysi, baskı, dokuma, örme tasarımı gibi giysi ve kumaş uygulamaları yapabilecekleri, tasarımlarını dijital ortamda çizmeyi öğrenebilecekleri bilgisayarlı tasarım ve 3D tasarım gibi uygulamalı derslerle öğrencilerimize geniş bir çalışma alanı sunmaktayız.”
“Dijitalleşmenin getirisi olarak, moda sektöründe yeni meslek grupları oluştu”
Moda ve tekstil sektörü sürekli değişen ve gelişen bir alan olduğuna dikkat çeken Ertikin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Teknolojik yenilikler, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme, gelecekteki moda trendlerini şekillendiren en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Özellikle dijital moda tasarımı, 3D modelleme ve sürdürülebilir malzemeler kullanımı gelecekte sektörde büyük rol oynayacaktır. Pandemi dönemi, dijitalleşmenin gerekliliğini daha da ortaya koymuştur. Bu dönemde sanal defileler düzenlenmiş, 3D modellemenin önemi daha artmıştır. Dijitalleşmenin getirisi olarak, moda sektöründe yeni meslek grupları oluştu. Bu süreçte dijital moda tasarımcıları, sanal defile düzenleyicileri ve dijital içerik üreticileri gibi meslekler önem kazanmıştır. Ayrıca sürdürülebilirlik ve döngüsellik, sektörün geleceği için kritik unsurlardır. Birçok firma, sürdürülebilirlikle ilgili departmanlar açarak bu konunun önemini vurgulamaktadır. Bu öngörüler doğrultusunda, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası sektörde hızlı bir şekilde istihdam edilebilir ve uyum sağlayabilir olmalarını hedefleyen bir müfredat modeli geliştirdik. Türkiye ve Dünyadaki sektörde küresel bazdaki büyüme dikkate alındığında sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanında iş imkanlarının artması ve yeni iş tanımlarının ortaya çıkacağı gözlenmektedir.”
“Türkiye tekstilde dünya çapında güçlü bir ihracatçı”
Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe güçlü bir altyapıya sahip olup, dünya çapında önemli bir ihracatçı olduğunu belirten Ertikin, bu nedenle bölümün gelecekte de iş fırsatları sunacağını ifade ederek şu bilgileri paylaştı:
“Türkiye İhracatçılar Meclisi 2023 yılı İhracat Değerlendirmesine göre, tekstil ve hammaddeleri sektörü, 2023 yılını toplamda 9,6 milyar dolar ihracat ile tamamlamıştır. McKinsey & Company’nin hazırladığı Tekstil, Moda ve Lüks Grubu Raporu Türkiye’nin en umut veren üç tedarik noktasından biri haline geldiğini vurgulamaktadır. Türk tasarımcılar, uluslararası platformlarda başarı elde ederken, küresel pazar da büyüme ve inovasyon için birçok olanak sağlamaktadır. Küresel moda endüstrisi, 2023 yılı itibarıyla büyük bir ekonomik değere sahiptir ve önümüzdeki yıllarda sürekli bir büyüme göstermesi beklenmektedir. Ayrıca moda endüstrisindeki diğer önemli bir yeri olan e-ticaretin payı giderek artış göstermektedir. Türkiye ve dünya genelindeki bu olumlu gelişmeler, moda tasarımı alanında kariyer yapmak isteyenler için geniş fırsatlar sunmaktadır.”
“Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul ediliyor”
Bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin özel yetenek sınavına girdiklerini belirten Ertikin, “Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü öğrenci kabulü, özel yetenek sınavı ile yapılmaktadır. Adaylarımızın karakalem tekniği ile bir çizim yapmaları beklenmektedir. Jüri, adayların görsel algı ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmaktadır. Sınavda yaratıcılık, teknik çizim becerisi, renk ve kompozisyon bilgisi önemli faktörlerdir. Puanlama, öncelikli olarak özel yetenek sınavı puanına dayanır ve ardından adayın yerleştirme puanı ile ortaöğretim başarı puanının ortalaması alınarak hesaplanır” dedi.
“Öğrencilerimiz yurt dışı değişim programlarına katılabilirler”
Ertikin, üniversitenin ve bölümün imkanlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
- Mezunlarımız için geniş bir istihdam yelpazesi bulunmaktadır.
- 4 yıllık eğitimleri süresince tekstil ve moda tasarımı konusunda geniş bilgi birikimine sahip olacak öğrencilerimiz, moda tasarımcısı, tekstil tasarımcısı, moda editörü, desinatör, baskı tasarımcısı, iplik tasarımcısı olarak çalışabilirler.
- Ayrıca, moda markaları ve firmalarda yönetici, sinema ve tiyatro kostüm tasarımcısı, moda ve stil danışmanı, aksesuar, kumaş ve ürün satın alma sorumlusu, merchandising, moda dergilerinde editör ve vitrin tasarımcısı gibi birçok alanda görev alabilirler.
- Ayrıca moda ve marka yönetimiyle desteklenen dersler sayesinde kendi tasarım markalarını kurabilirler.
- Öğrencilerimiz yurt dışı değişim programlarına katılabilirler.
- Öğrenciler Erasmus+ ve benzeri değişim programları aracılığıyla yurt dışında eğitim alma imkanına sahiptirler. Bu programlara katılmak için belirli akademik kriterleri karşılamaları ve başvuru sürecini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.
- Ayrıca, öğrencilerimiz çeşitli Avrupa Birliği projelerine başvurarak dünya çapında diğer öğrencilerle tanışabilir ve bu projeler sayesinde çeşitli eğitimler alabilirler.
“Üniversitemiz, moda endüstrisi ile güçlü iş birliklerine sahip”
Tekstil ve Moda Tasarımı Yüksek Lisans Programı ile ilgili de bilgi veren Ertikin, şöyle konuştu:
“Eğitim, öğrencilerin kişisel özelliklerini ve yeteneklerini geliştirmeyi, biçim, renk, malzeme, yapı ve işlev ilişkilerini kurarak yaratıcı ve özgün öneriler sunmalarını amaçlayan bir yaklaşımla tasarlanmıştır. Üniversitemiz, moda endüstrisi ile güçlü iş birliklerine sahiptir ve öğrenciler, sektördeki firmalarla projeler gerçekleştirme ve ortak araştırma çalışmaları yapma fırsatına sahiptir. Bu iş birlikleri, öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe dökmesine ve kariyerlerinde önemli adımlar atmasına olanak tanımaktadır. Program, mezunlarımızın global moda pazarında rekabetçi ve yenilikçi profesyoneller olarak yer almalarını sağlamayı hedeflemektedir. Lisansüstü programına başvurabilmek için adayların, sanat ve tasarım alanında lisans diploması veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurtdışı diplomasına sahip olmaları gerekmektedir. Adayların, en az 2.50/4.00 lisans GNO’suna sahip olması beklenir ve başvuru için özgeçmiş ve portfolyo dosyası hazırlamaları gerekmektedir.”