Londra Shakespeare Globe Theater’da tiyatro ve psikoloji dallarında çalışmalar yapan Londra Queen Mary Üniversitesi’nde Yaratıcı Sanatlar ve Ruh Sağlığı Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Dr. Maria Grazia Turri, İBBŞT Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi ve Beykoz Üniversitesi işbirliğiyle, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Tiyatro, kahkaha ve bilinçdışı: Komedi Nasıl Güçlendirir ve Neyi Reddeder?” başlıklı kurumsal tiyatrolarda seyirci politikaları araştırmaları çerçevesinde bir seminer verdi.
Seminer hali hazırda Turri ile çalışma yürüten öğretim üyesi Dr. Özgül Akıncı, klinik psikolog Tuğba Kocaefe ve Şehir Tiyatroları yönetmenlerinden ve ÇGSM Sorumlusu Emre Koyuncuoğlu moderatörlüğünde ilerledi. Seminere tiyatro alanında profesyonel oyuncu, yönetmen, yazar, dramaturg, psikanalist, kültür araştırmacısı, sosyolog ve çeşitli alanlarda eğitim alan öğrencilerden katılım oldu. Seyircilerle soru cevap şeklinde interaktif olarak ilerleyen seminer aynı zamanda İBB Şehir Tiyatroları sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı.
Maria Turri, tiyatroda seyirci deneyiminin, bilinçdışını da içeren karmaşık algı süreçlerini kapsadığını, seyircilerin bilinçdışı duygulanımlarının tiyatronun sosyal değerinin taşıyıcısı olduğunu ve henüz bu konunun çok fazla çalışılmadığını aktardı. Turri’ye göre tiyatrodaki bilinçdışı duygulanımsal süreçler, psikanalitik aktarımı aynalamakta. Karakter, oyuncu ve seyircinin bilinçdışı süreçleri birbirini dönüştürmekte.
Maria Turri seminerde Londra Shakespeare Globe Theater’da seyircilerin erken modern tiyatro metinlerindeki komik karakterlere nasıl tepki verdiklerini incelediği deneysel çalışmayı, örneklerle aktardı. Trajik olanla komik olanın seyirci tarafından nasıl güçlü ya da zayıf algılandığına dair bilgiler verdi. Bu verilerin istatistiksel açıdan kanıtlanabilir veriler olduğunu aktardı.