Suna’nın Kızları ve EMpower işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Kız Çocuk Odaklı Tasarım Konferansı, “Kız Çocuklarla Güçlenmek” başlığıyla gerçekleştirildi. Kız çocukların kendi hayatlarına dair karar alabilmelerini ve bu kararları uygulamada çevreleri tarafından desteklenmelerini odağına alan konferansta; katılım, eğitim, filantropi ve tasarım gibi başlıklar etrafında geliştirilen yaklaşımlar, araştırma ve uygulama araçları tartışıldı. Etkinlik, ulusal ve uluslararası uzmanları, akademisyenleri, sivil oluşumları ve kız çocuk temsilcilerini bir araya getirdi.
Suna’nın Kızları ve EMpower işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Kız Çocuk Odaklı Tasarım Konferansı, “Kız Çocuklarla Güçlenmek” başlığıyla gerçekleştirildi. Feriye’de düzenlenen ve kız çocukların toplumsal yaşamda özne olarak güçlenmesini odağına alan konferans; katılım, eğitim, filantropi ve tasarım başlıkları etrafında geliştirilen yaklaşımları, araştırma ve uygulama araçları üzerinden tartışmaya açtı. Etkinlik, ulusal ve uluslararası uzmanları, akademisyenleri, sivil oluşumları ve kız çocuk temsilcilerini bir araya getirdi.
Konferansın açılış konuşmasını, Suna’nın Kızları Yaz Enstitüsü mezunlarından Alya Sanal gerçekleştirdi. Bir kız çocuk olarak deneyimlerini aktaran Sanal, özne olma halini “kendi hayatına yön verme kapasitesi” olarak tanımlayarak şöyle konuştu: “Kendi kararlarını verebilmesi, liderlik edebilmesi, hayal kurabilmesi… Yalnızca hakkı olan fırsatları elde etmek değil, aynı zamanda kendi hayatının başrolü olmak demektir.”
Etkinlikte, Brookings Enstitüsü Evrensel Eğitim Merkezi’nden Kıdemli Uzman ve Direktör Yardımcısı Jennifer L. O’Donoghue, “özne olmak” kavramını çocuk hakları perspektifinden değerlendirdi. O’Donoghue, kız çocukların eğitimde ve toplumda söz sahibi olmalarının yaratacağı dönüşümün altını çizerek, öğrenme ortamlarında çocukların katılımının ve toplumsal etki üretme kapasitelerinin artırılmasının önemini vurguladı.
Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı moderatörlüğünde gerçekleşen “Kız Çocuk Odaklı Filantropi” başlıklı oturuma; Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Turkish Philanthropy Funds Deprem Fonları Yöneticisi Seda Özdemir Şimşek ve Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Genel Sekreteri Rana Kotan katıldı. Oturumu değerlendiren Burcu Gündüz Maşalacı, “Toplumsal meselelerden en çok etkilenenlerin, çözümlerde söz sahibi olması çok önemli. Filantropi meselesinde de kaynakların hangi amaçlarla, hangi faaliyetler için kullanılacağına dair alınacak kararlarda, gücü ve yetkiyi aktarabilmenin kritik olduğuna inanıyorum” dedi.
Öğleden sonraki oturumlarda ise, Suna’nın Kızları topluluk katılımcıları, çocuk danışma kurullarına katılan kız çocuklar, Hindistan merkezli sivil oluşum Vacha Trust ve EMpower yetkilileri; kız çocukların söz hakkı, katılımı ve temsilini merkeze alan iyi örnekleri paylaştı. Ayrıca, kız çocuk odaklı tasarım yaklaşımıyla geliştirilen araştırma ve uygulama araçları da katılımcılarla buluşturuldu. Suna’nın Kızları Kız Çocuk Odaklı Tasarım Destek Topluluğu katılımcılarından Uçan Süpürge ve Kadın Araştırma Derneği ile Şehir Dedektifi’nin işbirliğiyle geliştirilen Kız Çocuk Odaklı Tasarım dijital rehberi, Konuşan Fotoğraf, Yapabilirlik Kartları ve Öğrenme Topluluğu Rehberi gibi özgün içerikler tanıtıldı.
Etkinlik kapsamında ayrıca, Suna’nın Kızları Çocuk Yaşam Merkezleri’nden kız çocukların hazırladığı “Konuşan Fotoğraflar” sergisi de katılımcıların ilgisine sunuldu. Sergi, çocukların kendi gözlerinden çevrelerini nasıl deneyimlediklerini anlatan görsel hikâyelerden oluştu.
Kız çocukların özgün ihtiyaçlarını gözeten sosyal yapılar ve işbirlikleri üzerine inşa edilen konferans; eşit, katılımcı ve sürdürülebilir bir gelecek için ortak akıl geliştirilmesine katkı sundu.