Kalp krizi diğer bir adıyla miyokarda enfarktüsü, kalbe giden kan akışı azaldığında ya da gitmediğinde ortaya çıkar. Atardamarlarda oluşan tıkanıklıklar bu duruma sebep olabilir. Bu tıkanmaların sebebi ise yağ, kolesterol ve diğer maddelerin damarlardan birikmesiyle meydana gelir. Damarlarda biriken yağ ve kolesterole plak adı verilir. Bu plak oluşum durumu ise ateroskleroz olarak adlandırılır. Bazı durumlarda plak yırtılarak, pıhtı oluşturabilir. Kalbe giden kan akışı bu şekilde engellenerek krize zemin hazırlar.
Kalp krizi belirtileri nelerdir?
Kalp krizi, kişiden kişiye ve geçmiş hastalıklarına göre değişiklik gösterir. Bazı kişilerde hafif semptomlar görülürken bazıların da ise daha şiddetli semptomlar yaşanabilir. Bazı insanlarda ise hiç belirti vermeyebilir. Yaygın olarak görülen kalp krizi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Göğüste baskı, ağrı, sızlama ve sıkışma
- Omuz, sırt, kol, boyun, diş ve göbeğe doğru yayılan ağrı,
- Soğuk ter dökmek,
- Midede ekşime ve hazımsızlık
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Nefeste darlık
Bazı durumlarda ise kalp krizinin belirtisi ani kalp durması olarak sıralanabilir. Kalp krizi bazen bir anda ortaya çıkabilir. Günler öncesinden semptomlar oluşabilmektedir. Bu semptomları yaşarsanız hemen uzman doktora görünün.
Erkekler ve kadınlar için kalp krizi belirtileri arasındaki farklar nelerdir?
Erkekler ve kadınlarda oluşan kalp krizi belirtileri farklılık gösterebilmektedir. Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Kadınların erkeklerden farklı olarak yaşadığı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler kişinin yaşına, hasta geçmişine, kalp krizi derecesine göre değişiklik gösterebilir. Kadınların, özellikle nefes darlığı, mide bulantısı ya da kusma, sırt, çene ağrısı gibi diğer yaygın kalp krizi belirtilerinden bazılarını yaşama olasılığı erkeklerden biraz daha fazla olabilmektedir.
Kalp krizi geçirdiğinizi düşünürseniz ne yapmalısınız?
Kalp krizi aniden ortaya çıkarak sizi tedirgin edebilir. Bu durumda kalp krizi belirtileri gösteriyorsanız en kısa sürede tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Kalp krizi geçirdiğinizi düşündüğünüz durumlarda şunları yapabilirsiniz:
- Oturup dinlenin,
- Sakin olmaya çalışın,
- Ve sağlık görevlilerini bekleyin
Kalp durması ile kalp krizi arasındaki fark nedir?
Kardiyak arrest yani kalp durması ve kalp krizi genellikle karıştırılabilir fakat ikisi de farklı bir oluşumdur. Kardiyak arrest (kalp durması) sırasında bilinç kaybı yaşanır, nefes almada güçlük çekersiniz. Bu durumda kan pompalamayı durduğu için suni teneffüs ve tıbbi yardım almanı şart olacaktır. Kalp krizi esnasında ise bilinç açıktır ve nefes alır durumda olursunuz. Fakat göğüs ağrısı ve rahatsızlığı gibi kalp krizi belirtileri görülebilir.
Göğüs ağrısı ne zaman kalp krizi olur?
Birçok kişi göğüs ağrısı yaşadığında bunu kalp krizi olarak tanımlamayabilir. Aniden oluşan göğüs ağrısı, kollar, sırta, boyna ve çeneye yayılıyorsa bu durumu ciddiye alarak acil destek almanız gerekmektedir. Bunların yanında nefes darlığı hissetmek kalp krizinin yaşandığını göstermektedir. Sık sık açıklanamayan bir göğüs ağrısı yaşıyorsanız, bu durum teşhis edilmemiş kalp rahatsızlığından ortaya çıkabilir.