131 yıldır Türkiye’nin siyasi ve ekonomik hayatına tanıklık eden nadir kurumlardan olan İzmir Ticaret Borsası’nın gelenekselleşen Instagram Fotoğraf Yarışmasının bu yılki konusu “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Tarım” oldu.
İzmir Ticaret Borsası’nın @izmirticaretborsasi adresli Instagram hesabı üzerinden, 7 Kasım 2022-31 Ocak 2023 tarihleri arasında, “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Tarım” teması ile tek kategoride düzenlenen yarışmaya katılacak fotoğrafların içeriği herhangi bir sınırlama söz konusu olmadan üretimden hasada, ticaretten sosyal hayata kadar tarımın tüm alanlarını kapsıyor. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak tek başlık altında düzenlenecek yarışmanın sergilemelerle birlikte toplam ödül miktarı ise 70 bin Türk Lirası olarak belirlendi.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yarışmaya “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Tarım” temasına uygun fotoğraflarla katılım sağlanabileceğini belirterek, “Tarihi Borsa Sarayımızı konu alan ilk Instagram yarışmamız ve sırasıyla üzüm ve incir, pamuk ve zeytin-zeytinyağı, hayvancılık, Toprak ve Çocuk ile Tarımda Sürdürülebilirlik temalı fotoğraf yarışmalarımız büyük ilgi görmüştü. Cumhuriyet’in kuruluşundan önce çalışmalarına başlayan ve tüm Cumhuriyet tarihine tanıklık eden Borsamız, bir asırdan uzun bir süredir bu toprakların servetini geleceğe dönüştürmek için çalışıyor. Marka stratejimiz olan ‘Tarımın Servetinin Dönüştürülmesi’ kapsamında, tarımın servetlerinin korunması, üretim ve çeşitliliğin devam etmesi, gelişmesi ve geleceğe taşınması amacıyla geçmişten aldığı emanetleri, geleceğe miras bırakabilmek adına her biri alanında öncü projeler geliştiriyor. Üstlendiğimiz bu değerli misyonla sektördeki diğer kuruluş ve paydaşlara örnek oluyor, onları teşvik ediyoruz. Bu doğrultuda Cumhuriyetin 100. Yılına özel olarak düzenleyeceğimiz Instagram Yarışmamızda ‘Cumhuriyet’in Bereketli Topraklarına’ dikkatleri çekmek istiyoruz ve bu alanda çekilecek fotoğraf karelerini Instagram Yarışmamıza konu ediyoruz” dedi.
Yarışmaya nasıl katılım sağlanacak?
Katılımcıların öncelikli olarak İzmir Ticaret Borsası’nın @izmirticaretborsasi adlı resmi Instagram hesabını takip etmesi gerekiyor. “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Tarım” temasını konu alan yarışmaya ilişkin fotoğraflar, #itbyarisma22 hashtagi ve @izmirticaretborsasi etiketiyle katılımcı hesaplarında paylaşıldıktan sonra yarışmaya dâhil edilebilecek. Yarışmaya katılmak isteyenler katılım koşulları ile ilgili daha detaylı bilgiye https://itb.org.tr/instaborsayarisma adresinden de ulaşabilecek.
Toplam 70 bin TL ödül sahiplerini bekliyor
Yarışmada birincilik ödülü 10.000 TL, ikincilik ödülü 7.500 TL, üçüncülük ödülü ise 5.000 TL. Jürinin uygun görmesi halinde verilecek mansiyon ödülü ise 2.500 TL olarak belirlendi. Ayrıca yarışmada bu yıla özel olarak jürinin belirleyeceği bir esere Cumhuriyet’in 100’üncü Yılına özel olarak 8.000 TL ödül verilecek. Her kategori için jürinin belirleyeceği sayıda eser için sergileme ödülü ise 1.000 TL oldu.
Yarışmaya katılan eserler, İzmir Ticaret Borsası, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğrafçılık Bölümü, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Grafik Ana Bilim Dalı, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti temsilcilerinden oluşan jüri heyeti tarafından değerlendirilecek.
Yarışma kategorilerinde hangi fotoğraflar değerlendirmeye alınacak?
İzmir Ticaret Borsası’nın bu yıl yedincisini düzenlediği Instagram Fotoğraf Yarışması kapsamında “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Tarım” ana teması kapsamında, aşağıda detayları yer alan şekilde ve tek kategorideki eserler değerlendirmeye alınacak:
“Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Tarım” teması ile düzenlenen yarışma herhangi bir sınırlama söz konusu olmadan üretimden hasada, ticaretten sosyal hayata kadar tarımın tüm alanlarını kapsıyor. Bu kapsamda, verimli topraklarımız, bu topraklarımıza atılan her bir tohum tanesi, dikilen her bir fidan ve elde edilen hazine değerindeki her bir ürünümüz; küçükbaş, büyükbaş ve arıcılık dahil her türlü hayvancılık faaliyeti; seracılık, süs bitkileri, su ürünleri gibi katma değerli üretim alanları; bereketli coğrafyamızın zengin biyoçeşitliliği; suyumuzdan toprağımıza tarımın tüm girdileri, tüm doğal varlıklarımız; geleneksel ya da teknolojik tarımın tüm yapılış şekilleri; ürünlerimizin hasadı, taşınması, depolanması, işlenmesi; üreticiden tüketiciye tüm ticaret aşamaları ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi milletimizin efendisi olan çiftçilerimizin tarlada, bağda, çiftlikte ya da tarımın her herhangi bir aşamasındaki alın terini, iş birliğini, sevincini, umudunu yansıtan her bir fotoğraf karesi yarışmanın konularını oluşturuyor.