Haberin videosu: https://we.tl/t-nOhCBsvPqN
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul Kültür Yolu Festivali, sanatın her tonunu İstanbullularla buluşturmaya devam ediyor.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda festivale özel bir repertuarla eşsiz bir konser verdi. Şef Hasan Niyazi Tura yönetiminde orkestra, eserleriyle müzik tarihinde çığır açan Beethoven’in eserlerine yer yerdi. Orkestraya uluslararası alanda birçok ödüle sahip genç piyanist Kaan Baysal eşlik etti.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Caner Akın’ın rejisiyle yeniden hayat bulan W.A. Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma” operasını Süreyya Sahnesi’nde sanatseverle buluştu. Koreografisini Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü Tan Sağtürk’ün yaptığı opera, büyük ilgi gördü.
Festival kapsamında Devlet Tiyatroları’nın birçok oyunu da İstanbul’un farklı sahnelerinde tiyatroseverlerle buluştu. AKM Tiyatro Salonu’nda İzmir DT’nin “Hamlet”, Garibaldi Sahnesi’nde Bursa DT’nin “Uçurtmanın Kuyruğu”, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde İstanbul DT’nin “Ebedi Barış”, Mecidiyeköy Büyük Sahne’de ise İstanbul DT’nin “Lysistrata” oyunu sahnelendi.
Festival, profesyonel olmayan dans tutkunları için de özel bir etkinlik düzenledi. Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleştirilen “Latin Dans” etkinliğinde dans meraklıları için uzman eğitmenler eşliğinde dans adımlarını öğrendiler.
Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde uluslararası şairlerin katılımıyla “Şiir Okuması” etkinliği devam etti. Gürcistan’dan David Magradze, Yunanistan’dan Sophie Dionysopoulou, Moldovya’dan Nikolae Spataru, Makedonya’dan Dejan Stojkoski, İngiltere’den Ella Frears, Sırbistan’dan Nenad Saponja, Bulgaristan’dan Katya Belçeva ve Aziz Şakir, Türkiye’den de Ömer Erdem, Muzaffer Serkan Aydın ve Tuba Kaplan programda şiirlerini okudular.
Taksim Camii Kültür Merkezi de festival kapsamında bir birinden önemli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Roma ve Bizans tarihi üzerine çalışmaları bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, katıldığı söyleşide Türkiye’deki Bizans çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. İslam Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Divan Sohbetleri’nde de Mehmet Mazak’ın “Medeniyetimizin Baş Tacı İstanbul” söyleşisine katıldı. Hasan Akıntaş’ın “Ud Taksimi” musiki dinletisi de Taksim Camii Kültür Merkezi’nde meraklılarıyla buluştu.
“II. Uluslararası İstanbul Kurtarma Kazıları Sempozyumu” İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde meraklılarıyla buluşmaya devam ederken, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konsey Salonu’nda “15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu” düzenlendi.
Filistin Özel Seçkisi
İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında Filistin’in mücadelesine bir saygı duruşu olarak bir dizi etkinlik düzenleniyor. Filistinli şair Mahmut Derviş anısına düzenlenen 6. Dostluk Kısa Film Festivali kapsamında “Filistin’e Selam Gönderen” kısa filmler, AKM Yeşilçam Sineması’nda ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gösterildi. Festival kapsamında ayrıca Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi Rami Kütüphanesi’nde sergileniyor. Serginin küratörü Samed Karagöz ve Peren Birsaygılı Mut, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde “Filistin Direnişinde Hanzala” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
Çocuk Etkinlikleri
Ümraniye Belediyesi önünde kurulan Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar düzenlendi.
Festivalin yedinci gününde çocuklar; gün boyunca birbirinden renkli etkinlikler ile gönüllerince eğlenirken, Gökyüzü Gözlem Etkinlikleriyle de uzaya dair birçok yeni bilgi öğrendiler. Bilim atölyelerine katılan çocuklar, teleskopla gözlem yapma şansı da buldular.
AKM Çocuk Sanat Merkezi ve Çocuk Köyü’nde çocuklar; “Ukulele Atölyesi”, “Ritim Atölyesi”, “Rölyef Atölyesi-Dolunay”, “Müzik Aleti Yapımı-Yağmur Çubuğu” Atölyesi, “Fikret Mualla ile Resim Sanatı” Atölyesi, “Fahrelnissa Zeid ile Resim Sanatı” gibi farklı atölyelerde el becerilerini geliştirme fırsatı yakaladılar.
Çocuklar ayrıca; “Hacivat Karagöz Gölge Tiyatrosu”, “Kukla Şevket ile Evet Hayır Yarışması” ve “Hacivat Karagöz Gölge Oyunu” ile eğlenceli saatler yaşadı.