Başta kız çocuklar olmak üzere tüm çocukların güçlenmesini destekleyen programlar yürüten Suna’nın Kızları’nın kurucusu İpek Kıraç, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Kız çocukların desteklenmesi, ihmal ve istismardan korunması, cinsiyet temelli eşitsizliklerle başa çıkabilmesi için güvenli ortamların ve dayanışma ağlarının yaratılması hepimizin görevi” dedi.
Araştırmaların, karşılaştıkları zorluklara rağmen kız çocukların hâlâ umut dolu olduklarını gösterdiğini ifade eden Kıraç, sözlerine şöyle devam etti: “Bu umudu beslememiz ve birlikte büyütmemiz lazım. Kız çocukların potansiyelleri inanılmaz. Güçlüler, yaratıcılar ve dirençliler. Potansiyelleri beslenirse, yalnızca kendi yaşamlarını değil, toplumlarını ve dünyayı dönüştürebilirler.”
Herkese Sorumluluk Düşüyor
“Çocuk Yaşam Merkezlerimiz, Çocukları Destekleyen Mahalleler programımız, Yaz Enstitümüzle çocuklar için güvenli alanlar oluşturmaya devam ediyoruz. Kız çocukların özgün ihtiyaçlarını dikkate alan kız çocuk odaklı tasarıma yönelik dijital rehberimizi ve çocukların kamusal hizmetlere erişim durumlarını mahalle mahalle takip edeceğimiz Çocuk Odaklı Şehir dijital platformumuzu yayına açıyoruz. Çocukların haklarına erişimindeki kültürel dönüşümü destekleyecek Çocuk Algısı Çerçeve Notumuz ise geçtiğimiz ay yayınlandı. Suna’nın Kızları ve 31 sivil toplum oluşumundan oluşan topluluklarımızla, kız çocukların hem fiziksel hem dijital dünyada kendilerini güvende hissedecekleri ortamları sağlamaya devam edeceğiz. Birlikte, hiçbir kız çocuğun fiziksel veya dijital korku nedeniyle geride kalmamasını sağlayacağız” diyen Kıraç; kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının tüm paydaşlarını güçlü bir dayanışma ağı için iş birliği yapmaya davet etti.
Dijital Güvenliğin de Sağlanması Gerekiyor
UNFPA Türkiye’nin raporuna göre; 15-17 yaş arası her beş̧ gençten birisinin dijital şiddete uğradığını belirten Kıraç, Ülkemizde ve dünyanın dört yanında yaşananların, günümüz dünyasında fiziksel olduğu kadar dijital ortamlardaki güvenlik meselesinin de odağa alınması gerektiğini gösterdiğini vurguladı. “Her şey dijitale taşındığı gibi; eşitsizlik, nefret söylemi ve şiddet de dijital dünyaya taşınıyor. Kızlar öğrenmek, yaratmak ve sosyalleşmek için dijital platformlara yöneldikçe; siber zorbalığa, cinsiyet temelli şiddete, sosyal medyanın mükemmeliyetçilik baskısına, dijital tacize ve istismara maruz kalıyor” ifadelerini kullandı.
Kız Çocuklar için Yeni Bir Dijital Platform: Hey Hey Buradayız
Suna’nın Kızları topluluk paydaşları ve 12-18 yaş arası kız çocuklardan oluşan Kız Çocuk Danışma Ekibi iş birliğiyle açtıkları Hey Hey Buradayız adlı Instagram hesabına da değinen Kıraç, “Kız çocukların merak ettikleri sorulara güvenilir yanıtlar alabileceği, eğlenecekleri ve güçlenecekleri içerikler üretmeyi hedefleyen Hey Hey Buradayız’ın, kız çocukların yaşadıkları zorlukları aşmaları için ihtiyaç duydukları kaynakları zenginleştirmesini diliyoruz” diye konuştu.