Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; geleceğin teknolojik araçları ve bilimin sınırsız imkânlarının sanatla bir araya geldiği unutulmaz bir deneyim için gün sayıyor. Festivalin İdari Direktörü; Filiz Dağ, festival ile ilgili önemli noktaların altını çizdi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen, 2.Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonu ile 26-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.
Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin Cumhuriyet tarihinde alanında ilk olma özelliğini taşıdığını ifade eden Filiz Dağ, ülkemizi bilim kurgu yüklü fantastik bir yolculuğa çıkarmanın mutluluğunu ve heyecanını taşıdıklarını dile getirdi. Ekip olarak bilim ve sanat diyerek adadıkları hayatın meyvelerini topladıklarını sözlerine ekleyen Dağ, cümlesine şöyle devam etti; “Özellikle yeni neslimizin de ilgi duyduğu görsel efektlerin, bilimsel içeriklerin hatta oyun dünyasının hikâyelerinde onları karşılamayı, bu alanda içerik üretenleri desteklemek istiyoruz. Dünya, robotları, uzayı, genetiği, yapay zekayı, dijital sanatları kısaca geleceği ve toplumları tasarlamayı konuşurken, bizlerin seyirci kalması mümkün olamaz.” şeklinde belirtti.
Festivalde yer alan uzman ekibi üzerine de değinen Filiz Dağ; “İsmimizden de anlaşıldığı üzere uzay turizminin konuşulduğu günümüzde, festivalimizde uluslararası değil evrenselliğe vurgu yapıyoruz. Bakarsınız birkaç yıl sonra bir jüri üyemiz bir uzay istasyonundan katılımda bulunur. Şimdiden festivalimizin tüm katılımcıları, yarışmacılarından jürilerine hatta ekip arkadaşlarımıza kadar dünyanın farklı ülkelerindenler.” Geçen sene olduğu gibi bu sene de dünyada bir ilk olarak yapay zeka destekli bir afiş ürettiklerini ifade eden Filiz Dağ, film afişi şeklinde düzenlenen festival afişlerini ilk seneden itibaren ethereum üzerinden NFT olarak katılımcılara hediye ve birer anı olarak verdiklerinin altını çizdi. Festivalin ilk senesinden itibaren film izleme kültürünü ileriye taşıdıklarını belirten Dağ, teknoloji ve sanatın birleştiği festivalde katılımcıları VR gözlükler, 3D yazıcılar, metaverse deneyimi, dijital sanatlar eşliğinde söyleşiler ve müzik performansların beklediğini belirtti.
Festivalin gelecek dönemlerde ne gibi yeniliklerle sahneye çıkacağına değinen Filiz Dağ; “Önümüzdeki sene festivalimizin tam bir şenlik olmasını hedefliyorum. Uluslararası bir müzik grubunun konseri, sokaklarda kortejler, tematik kostüm partisi, 3D ve 5D deneyim alanları, bilim insanlarıyla söyleşiler, Güney Kore, Hollywood ve Bollywood oyuncuları, senaristler ve dijital sanatçılarla atölyeler ile VFX kampları… Hayalim ise festivalimizin yurt dışına bir marka olarak açılması, bunu yaparken de her sene seçeceğimiz izleyici ve yarışmacılarımızdan bazılarını yurt dışında planladığımız yerlere de gönderebilmek. Örnek vermek gerekirse: Universal Stüdyoları, Kanada, Avustralya ve Güney Kore VFX merkezleri hatta NASA, MIT Motion Lab’ler, kimi zaman da Mısır piramitleri ve Çin Seddi. Dünyayı, tarihini, mimarisini, kullanılan teknolojileri görmelerini, o havayı deneyimlemelerini sağlayıp yaratıcılıklarının gelişmesini sağlayacağız.”
Festivallerin tekelleşmesi ve tekdüzeleşmesini istemediklerini ve bunun değişmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Filiz Dağ, “Yeni nesil içerikleri, üreticileri ve diğer festivalleri kendimize rakip olarak görmüyoruz. Aksine her birini desteklemek amacında ve arzusundayız çünkü yapacağımız çok şey var.”