- Gençlik Günleri kapsamında Japon Sanat Merkezi ve İBB Şehir Tiyatroları işbirliği ile düzenlenen Büyük Cos-Power Buluşması, Müze Gazhane’de her yaştan anime tutkunu genci ağırladı.
İlk kez 2017 yılında Comikon – İstanbul Festivali ile başlayan Cos-Play etkinliği pandemi sonrasında Müze Gazhane’de yeniden sahne aldı. 15 Mayıs Pazar günü Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde başlayan etkinlikler gün boyu devam etti.
Cos-Power Söyleşileri Manga Dünyasının Kapılarını Araladı
Etkinlikler, Comicon İstanbul Festivali Kurucusu Dr. Erdal Küçükyalçın’ın “YOKAİ- Japon Kültüründe Fantastik Canavarlar” başlıklı konuşmasıyla başladı. Japon kültürünün geleneğinde var olan fantastik karakterlerin Manga figürlerine dönüşüm öyküsünü anlatan Küçükyalçın, Anadolu ve Doğu kültürünün fantastik karakterlerine de dikkat çekti. Mehmet Siyahkalem’in çizimlerinin kendi kültürümüzün geleneğinde önemli bir yer edindiğinden bahseden Küçükyalçın, Manga çizimleri ve ekonomisi üzerinden bir çıkarım yaparak, kendi kültürümüzün fantastik ögelerinin değerlendirilmesi gerektiğini, “Kendi geleneğimizi bilmemiz gerekiyor” diyerek özetledi.
JSM Manga Academy’den Merve Çay ve Güneş Sargüney “Japonya’da Bir Anime Yolculuğu” adlı söyleşilerinde Japonya deneyimlerini paylaştılar. Japonya gezisine dair ipuçlarını kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatan konuşmacılar, Manga üzerinden gezi rotaları da paylaştı.
Oğuz Karaman’ın “Cosplay Hayatımı Değiştirdi” söyleşisinde, tamamen başka bir sektörde çalışırken manga çizimlerine başlama hikâyesini anlatarak, sonraki yıllarda bu dikkat ve yeteneğinin işi haline gelmesinin öyküsünü paylaştı.
Genç Manga çizerlerine deneyimlerini anlatan İBB Şehir Tiyatroları kostüm tasarımcıları Almila Altunsoy ve Onur Uğurlu, fantastik kahramanlarla ilgili düşüncelerini ve mesleklerinin püf noktalarını katılımcılar ile paylaştı.
İBB Şehir Tiyatroları tasarımcıları Hülya Genç ve Elif Erdal, heykel ve şapka yapımına dair mesleki serüvenlerini ve yaptıkları işin inceliklerini anlattı.
Japon Sanat Merkezi’nden Aynur Küçükyalçın “JSM Manga Academy ve Karakter Tasarımı” hakkında bir konuşma yaptı. Manga karakter çizimlerinin özellikleri, dikkat noktaları ve Manga karakterlerinin özellikleri üzerinden bir sunum gerçekleştirdi.
Gün boyu düzenlenen anime bilgi yarışmalarıyla gençler hem bilgilerini paylaştılar, hem de ödüller kazandılar.
Workshoplar
Japon geleneğine göre kâğıttan Origami ile “Bin Turna” kuşu yapan kişinin dileğinin gerçek olduğuna inanılıyor. JSM Manga Academy Workshoplarında katılımcılar dileklerini yazdıkları kâğıtları katlamayı öğrendiler.
Ayrıca katılımcılar manga boyama, mangada yüz ve ifade çiziminin nasıl yapıldığını öğrendiler.
Sergiler
Manga Academy Öğrencileri Karakter Tasarımı Sergisi Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi Fuayesi’nde, Tiyatro Kostümleri Sergisi Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nin önündeki meydanda yapıldı.
Cos-Walk ve DJ Parti
Cos-Playerların kostümlerini giyerek podyumda yaptıkları defilede gençler birbirinden renkli kıyafetleriyle Japonya’nın fantastik dünyasını İstanbul’a taşıdılar. Cos-Power Anime DJ Parti’yle sona erdi.