Türkiye’nin ilk sürdürülebilirlik odaklı yayın platformu EKOIQ, hazırladığı yeni dosyada Z kuşağının iklim krizi için önemini vurgulayan bir araştırma sunuyor.
2010 yılından beri yayınlanan EKOIQ; 17 başlık altında toplanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için, iş dünyasından STK’lara, bilim insanlarından çocuklara kadar tüm birey ve kurumları kapsayan toplumsal birlikteliğin Türkiye’deki en güçlü iletişim araçlarından biridir.2021’de dijital dönüşümüne başlayan EKOIQ, 98. sayısında “Kendisinin Bugünü Olmak İsteyen Gençlik” üzerine hazırladığı “Z Raporunu” dijital platformlarda takipçileriyle paylaşıyor.
Bugüne kadar 98 sayı, binlerce sayfa basılı ve çevirimiçi yayın yapan platformun Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru, gündelik yaşam kültürümüzün ve tüketim kalıplarımızın sürdürülebilir olmadığının artık açık bir gerçek haline geldiğini ve herkesin konfor alanlarından çıkarak değişime katılması gerektiğini söylüyor.
EKOIQ, iklim krizinden ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve toplumsal eşitsizliklere kadar uzanan çalışmalarına 2022’de hız kazandırırken, iklim krizinden çıkışta, krizin en büyük mağdurlarından Z kuşağının önemli bir rol oynayacağını; herkesin onlara kulak vermesi gerektiğini ortaya koyan ZRaporu dosyasıyla tartışmayı ve dönüşümü genişletmeye çalışıyor.
“Dijital dünyaya doğmuş bu yeni iklim kuşağını tanımak, tüm bu sorunların üstesinden gelebilmeleri için kendi dünyalarını kurmalarına izin vermek ve onlara bu zorlu yolculukta eşlik etmekten başka ne yapabiliriz” sorusu çevresinde hazırlanan bu dosyayla EKOIQ, herkese ret edemeyeceği bir yeni bakış kazandırmaya çalışıyor.
EKOIQ HAKKINDA
Dünya, tarihinin en büyük çevresel kriziyle karşı karşıya. Çalışma ve üretim biçimlerimizin, gündelik yaşam kültürümüzün ve tüketim kalıplarımızın sürdürülebilir olmadığını ve böyle devam edersek doğanın hassas dengelerinin bir daha düzelmemek üzere tamamen bozulacağını ne yazık ki kabul etmek zorundayız.
İnsanlık bugün büyük bir kararın eşiğinde: Ya değişecek ya da mavi gezegendeki serüveni hiç arzu edilmeyen bir sona doğru ilerleyecek.
Düşünme yeteneğiyle kendisini diğer canlılardan ayırt eden insana, bu karar anında yeni bir zekâ biçimi gerekli: Ekolojik Zekâ. Dünya üzerinde yaşamlar kurarken, kentler oluşturup kültürler inşa ederken kullandığı zekâsını, bugün yeni bir uygarlık için kullanmak zorunda.
Ocak 2010-Ağustos 2013 döneminde BZD Yayıncılık; 33. sayıya ulaştığı Kasım 2013 itibarıyla da EKOLOGOS Sürdürülebilirlik Yönetim ve İletişim Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından yayımlanan EKOIQ, iş dünyasından STK’lara, bilim insanlarından çocuklara kadar tüm bireylerin bir parçası olması gereken bu değişimin Türkiye’deki iletişim araçlarından biri olmayı hedefliyor.
MyClimate ile yaptığı anlaşma çerçevesinde, karbon salımlarını denkleştirerek Türkiye’nin ilk karbon nötr dergisi olmayı başaran EKOIQ, Kasım 2013’le başlayan yeni döneminde ise karbon nötrlemeyi Climate Volunteers’la sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler’in medya iletişim merkezi SDG Media Compact’a Türkiye’den üye olan ilk yayın kuruluşu olan EKOIQ, 2021 itibariyle yayın hayatına çevrimiçi olarak devam ediyor.