Selenyum, bir mineraldir ve insan vücudu için esansiyel bir elementtir, yani vücut tarafından üretilemez ve dışarıdan besinler aracılığıyla alınması gerekir. Selenyum, birçok biyolojik süreçte önemli rol oynar. Özellikle antioksidan aktivite, tiroid fonksiyonları ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileriyle bilinir.
Selenyum, vücutta antioksidan enzimlerin bir bileşeni olarak görev yapar. Ayrıca tiroid hormonlarının sentezi ve metabolizması için gereklidir. Tiroid bezinin sağlıklı işlevi için selenyumun yeterli miktarda alınması önemlidir. Bağışıklık sistemi üzerinde de önemli bir rol oynayan selenyum, ,enfeksiyonlara karşı vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirebilir ve inflamasyonu azaltabilir. Selenyumun antioksidan etkisi, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olabilir ve kalp sağlığını destekleyebilir.
Selenyum eksikliği, vücudun ihtiyaç duyduğu selenyum miktarını karşılayamadığında ortaya çıkar. Selenyum eksikliği, kasların zayıflamasına ve kas ağrılarına yol açabilir, enerji seviyelerinin düşmesine ve sürekli yorgunluk hissine neden olabilir. Saç dökülmesi, tırnak kırılması ve yavaş büyüme gibi saç ve tırnak sorunları selenyum eksikliğinin belirtileri olabilir.
Kuru cilt, ciltte kızarıklık, pullanma ve sedef benzeri deri döküntüleri gibi cilt sorunları da selenyum eksikliğinin belirtileri arasında yer alabilir. Selenyum eksikliği, cilt yaşlanması belirtilerini artırabilir ve cildin elastikiyetini azaltabilir. Selenyum, bağışıklık sistemi fonksiyonları için önemlidir. Selenyum eksikliği, enfeksiyonlara karşı savunmasızlığı artırabilir ve sık sık hastalanmaya yol açabilir. Selenyum, tiroid hormonlarının sentezi ve metabolizması için gereklidir.
Selenyum eksikliği, tiroid bezinin fonksiyonlarını etkileyebilir ve hipotiroidizm gibi tiroid problemlerine yol açabilir. Selenyum eksikliği, ruh halinde değişikliklere neden olabilir ve depresyon, anksiyete veya sinirlilik gibi duygusal sorunlara yol açabilir. Selenyum eksikliği belirtilerinden şüpheleniyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız gerekir. Teşhis edilmesi durumunda, selenyum takviyeleri veya selenyum açısından zengin gıdalar ile dengeli bir beslenme planı ile selenyum ihtiyacı karşılanabilir. Ancak, selenyumun yüksek dozlarda alınması da toksik etkilere neden olabilir, bu nedenle doktor tavsiyesi gerekir.
Deniz ürünleri, özellikle ton balığı, uskumru, somon, karides ve istiridye gibi balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, selenyum açısından zengindir. Brezilya cevizi, selenyum açısından en zengin doğal kaynaklardan biridir. Sadece birkaç tane Brezilya cevizi günlük selenyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilir. Buğday, arpa, yulaf gibi bazı tahıllar, özellikle yulaf ezmesi, kepekli ekmek, kahverengi pirinç, mercimek ve nohut gibi baklagiller selenyum içerirler. Et ve tavuk gibi hayvansal protein kaynakları da selenyum içerir. Yumurta, selenyum açısından zengin bir kaynaktır.
Bir adet büyük yumurta, günlük selenyum ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir. Süt ve süt ürünleri, özellikle süt ve peynir gibi, selenyum içerebilir. Bu gıdaları beslenme programınıza ekleyerek selenyum alımını artırabilirsiniz.
Selenyum yüksek dozlarda alındığında toksik etki gösterebilir. Belirtileri arasında sindirim sistemi sorunları (mide bulantısı, kusma, ishal), saç dökülmesi, deride değişiklikler, halsizlik, sinirlilik ve hatta nörolojik problemler bulunabilir. Selenyum zehirlenmesi, uzun süreli yüksek dozda selenyum takviyesi alımı veya selenyum içeren gıdaların fazla tüketilmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu nedenle, selenyum takviyesi alırken ve selenyum içeren diğer ürünleri kullanırken dikkatli olmak ve muhakkak Doktor tavsiyesi almak gerekir. Sağlıkla kalınız…
ebruzavalsiz@hotmail.com