Her gün vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını almak sağlığınız için önemlidir. Günlük toplam su alımı (sıvı), besinlerden, içme suyundan ve diğer içeceklerden tüketilen su miktarı olarak tanımlanır.
Günlük su alımı yaşa, cinsiyete, hamilelik ve emzirme durumuna göre değişebilir. Sıvı ihtiyacınızın çoğu içtiğiniz su ve diğer içeceklerden karşılanır. Yediğiniz yiyeceklerden, özellikle de birçok meyve ve sebze gibi yüksek su içeriğine sahip yiyeceklerden de sıvı alabilirsiniz. İçme suyu, sıfır kaloriye sahip olduğu için sıvı almanın iyi bir yoludur.
Suyun kalorisi yoktur, bu nedenle şekerli içecekler gibi kalori içeren içeceklerin yerine kullanıldığında vücut ağırlığını yönetmeye ve kalori alımını azaltmaya yardımcı olur.
Şekerli içecekler kilo alımına veya diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Çok fazla kafein içeren içecekler tüketmek ise gerginlik yaratabilir veya uykuya engel olabilir. İçme suyu renksiz, berrak ve her türlü kokudan arındırılmış ve içimi hoş olan bir tada sahip olmalıdır. İnsan sağlına zararlı olan arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, civa gibi ağır metaller içermemekle beraber vücut için gerekli olan, gerekli miktarda ki mineralleri de içermelidir.
Hastalık yapıcı mikroorganizmalar barındırmamalıdır.Su belirli bir Ph değerinde olmalıdır. Vücut için uygun içme suyu Ph değeri İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğinde 6,5 – 9,5 arasında olarak belirtilmiştir. İnsan vücudunun yaklaşık %60’ı sudan oluşur. Su vücuttaki her sistemin düzgün çalışmasını sağlar. Hücrelere besin ve oksijen taşır, mesanedeki bakterileri temizler, böbrek taşı oluşumu riskini azalttır, sindirime yardımcı olur, kabızlığı önler, kan basıncını dengeler, vücut ısısını düzenler, elektrolit (sodyum) dengesini korur, cildi tazeler ve güzelleştirir.
Vücudunuza bu görevleri yerine getirmek için yeterli sıvı vermek, susuz kalmadığınız anlamına gelir. Vücudunuz düzgün çalışmasını sağlamak için yeterli suya sahip olmadığında susuz kalırsınız. Vücudunuzda yeterli sıvı olmadığında Dehidrasyon meydana gelir. Dehidrasyon belirtileri arasında halsizlik, düşük tansiyon, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı ve kaybı, kas krampları veya koyu renkli idrar bulunur.
Sıcak iklimlerde, fiziksel olarak daha aktif çalışanlarda, yüksek ateşte, ishal ve kusmada vücudunuzun daha fazla suya ihtiyacı vardır. Yetişkin sağlıklı bir insanın günlük ortalama su ihtiyacı 1500-2000 mililitre, yaklaşık 8-10 su bardağıdır. Genel olarak yetişkinlerin vücut ağırlığının kilogramı başına 35 mL suya ihtiyacı vardır. Belirli sağlık sorunlarında çok fazla su içmeniz gerekebilir. Günlük su içme miktarı bireyselleştirilmelidir ve sizin için doğru miktardan emin değilseniz doktorunuza danışmanız gerekir.
Bugün Dünya Su Günü. 22 Mart 1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan
edilmiş ve gittikçe artan su sorununa dikkat çekmek istenmiş. Su varsa hayat var!
Sağlıkla Kalınız…
ebruzavalsiz@hotmail.com
.