Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) mide içeriğinizin yemek borunuza geri dönmesidir. Midenizdeki asit yemek borunuzdan ağzınıza doğru geri aktığında oluşur. Mide içeriği bazen aşırı asit içerir ve yemek borunuzu tahriş edebilir. Sık asit atakları gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olarak bilinen bir durumun işareti olabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı(GÖRH) ilaç veya cerrahi girişim ile tedavi edilebilir ve yaşam tarzı değişlikliği de tedaviyi destekler. Çoğu zaman hastalar yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisine iyi yanıt verir. Bazı hastalar da bu yöntemlerden tatmin edici bir rahatlama göremez ve cerrahi müdahale gerekebilir. Reflü çok yaygındır. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Reflünün en yaygın semptomları midede, göğüste veya boğazda yanma hissi, ağızda ekşi veya acı tat, yiyecek veya sıvının ağza geri gelmesi, kronik öksürük, boğuk ses, yutarken zorluk, mide bulantısı, kusma, kilo kaybı, ağız kokusu ve anemidir.
Reflü tedavi edilmezse mideden gelen asit yemek borusunun iç yüzeyine zarar verebilir. Kanama ve yara gelişebilir. Asit ayrıca yemek borusundaki hücrelerde zamanla değişikliğe neden olabilir. Bu da özofagus (yemek borusu) kanseri riskini artırır. Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri Reflü tedavisinde ilk adımdır. Bazı yiyecekleri tüketmenin midedeki asit miktarını arttırdığı ve bunun da reflü semptomlarına yol açabileceği bilinmektedir.
Kahve, alkol ve asidik sıvılar, çikolata, yağlı ve tuzlu yiyecekler, nane, baharatlı yiyecekler, domates ve domates ürünleri gibi peristaltizmi yani sindirim sisteminizdeki kas hareketlerini etkileyen yiyeceklerden kaçınmak ilaç almadan semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.
Bununla beraber sigarayı bırakmak, öğünlerde küçük porsiyonlar tüketmek, yemekten sonra en az üç saat dik oturmak, fazla kilo kontrolü, ağır yemeklerden uzak durmak, yemek yedikten sonra 2-3 saat yatmak için beklemek, uyku sırasında başınızı yükseltmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da asit üretimini azaltmayı destekleyebilir.
Yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri işe yaramazsa ilaç tedavisi gerekir. Reflü için kullanılan belli başlı ilaçlar vardır.Reflü için birinci basamak tedaviler genellikle antasitlerdir. Antasitler, mide asidini nötralize eden ilaçlardır. Sıvı veya çiğnenebilir tablet formundadır.
Semptomları birkaç saatliğine hızla giderebilirler. Ancak altta yatan nedeni tedavi etmezler ve uzun süreli kullanım için önerilmezler. İçerik olarak alüminyum hidroksit , magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit , kalsiyum karbonat ve sodyum bikarbonat ve sodyum aljinat içerirler.H2 Reseptör blokerleri Histamin üretimini düşürerek midenin ürettiği asit miktarını azaltırlar.
Hafif şiddetteki reflü hastalığının tedavisinde tercih edilebilecek ilaç gurubu olabilir. H2 reseptör blokerleri, Proton pompası inhibitörlerinden daha hızlı çalışır fakat etki süresi daha kısadır. Bu ilaçlara örnek olarak simetidin, famotidin, nizatidin ve ranitidin verilebilir. Proton pompası inhibitörleri orta şiddette ve şiddetli GÖRH da kullanılması gereken ilaç gurubudur.
Proton pompası inhibitörleri (PPI’ler) midede asit salgılanmasını sınırlarlar. Bu ilaçlar, midedeki asidi azaltmak için H2 blokerlerinden daha uzun süre çalışır. Asit üretimini H2 reseptör blokerlerinden çok daha etkili bir şekilde bastırırlar. Hastaların semptomlarının hızla azalmasına ve özofagusun (yemek borusu) iyileşmesine olanak sağlarlar. .Ayrıca mide astarını iyileştirmeye yardımcı olabilirler.
Bunlara örnek olarak esomeprazol ,omeprazol ,lansoprazol ,pantoprazol ve rabeprazol verilebilir.Refü tedavisinde kullanılan ilaçların olumsuz yan etkileri olabileceğinden ilaçları almadan önce doktora danışılmalıdır. Doktorunuz teşhis koyduktan sonra, hangi tedavi planının sizin için en iyi olacağına karar verir.
Sağlıkla kalınız…
ebruzavalsiz@hotmail.com