Bir monoamin nörotransmitter olan serotonin, beyninizde bulunan merkezi sinir sisteminizdeki sinir hücreleri ile vücudunuzdaki periferik sinir sisteminiz arasında mesajlar taşır. Bu kimyasal mesajlar vücudunuza nasıl çalışacağını söyler. Serotonin bir hormon görevi de görür, yaklaşık olarak %5’ini beyin salgılarken geri kalan büyük kısmını ise bağırsaklarda salgılanır.
Öğrenmeyi, hafızayı, mutluluğu etkilemesinin yanı sıra vücut ısısını, uykuyu ve açlığı düzenlemek de dahil olmak üzere vücudunuzda çeşitli roller oynar. Serotonin eksikliğinin depresyon, anksiyete, sindirim gibi diğer sağlık durumlarında rol oynadığı düşünülmektedir.
Serotonin, vücudunuzun birçok işlevinde rol oynar: Beyninizde salgılanan serotonin ruh halinizi düzenler. Genellikle vücudunuzun “mutlu olma ” kimyasalı olarak tanımlanır. Serotonin normal seviyelerde olduğunda kendinizi daha odaklı, duygusal olarak dengeli, daha mutlu ve daha sakin hissedersiniz. Düşük serotonin seviyeleri depresyon ile ilişkilidir. Anksiyete, depresyon ve diğer ruh hali bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç genellikle beyninizdeki serotonin seviyesini artırmanın yollarını hedefler. Serotonin, başka bir nörotransmiter olan dopamin ile birlikte uykunuzun kalitesinde rol oynar. Vücudunuzun uyku döngünüzü düzenleyen bir hormon olan melatonin sentezi için serotonine ihtiyacı vardır.Serotonin, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için kanınızdaki trombositler tarafından salınır. Ayrıca en küçük kan damarlarının daralmasına neden olarak kan akışını yavaşlatır ve pıhtıların oluşmasına yardımcı olur. Bu yara iyileşmesinde önemli bir süreçtir.Serotonin seviyeleri, kemiklerinizin yoğunluğunda da rol oynar .Bağırsaklarınızdaki yüksek serotonin seviyeleri kemiklerin zayıflamasına neden olabilir, bu da kemik kırılmalarına ve osteoporoza (kemik erimesi) yol açabilir. Serotoninin amino asit olan triptofandan sentezlenir. Triptofan içeren yiyecekler serotonin seviyenizi artırır. Kümes hayvanları, kırmızı et, süt, yumurta, fındık, çikolata, mercimek, kepekli ekmek, tahıl ve makarnaların yanı sıra soya ürünleri ve peynirde bulunur.Düzenli egzersiz, güneş ışığı almak ve stres seviyesini azaltmak de serotonin seviyelerini artırır.Serotonin miktarını artıracak çeşitli ilaç ve bitkisel takviyeler de vardır. Sizin için en uygun olanını Doktorunuz önerir. Sağlıkla Kalınız…ebruzavalsiz@hotmail.com