Folik asit bir B vitaminidir. B9 vitamini olarak adlandırılır, besinlerde folat olarak bulunur. Folatın sentetik formu folik asittir. İkisi arasında belirgin bir fark olsa da, genellikle birbirinin yerine kullanılır.
Folik asit, vücut sağlığı için gerekli olan bir vitamindir. Hücre bölünmesi ve gelişimi için hayati öneme sahiptir. Proteinlerin parçalanmasına, kullanılmasına ve oluşturulmasına yardımcı olur. DNA sentezinde görev alır. Sağlıklı sinir sistemini korur.
Folik asit kırmızı kan hücresi oluşumunda ve sağlıklı hücre büyümesi ve işlevi için önemlidir. Beyin ve omurganın doğum kusurları riskini azaltmak için hamileliğin erken döneminde çok önemlidir. Vücutta oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak için B12 vitamini ile birlikte çalışır. Folik asit vücutta ki homosistein metabolizmasını düzenleyen vitaminlerden biridir.
Homosistein seviyesini düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
Folik asit vücutta depolanmaz, bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu folik asiti günlük olarak besinlerden ya da takviyelerden almak gerekir.
Folat açısından doğal olarak yüksek olan yiyecekler arasında ıspanak, bamya, brokoli, kuşkonmaz, bezelye, Brüksel lahanası, fasulye, nohut, mantar, portakal, muz, zenginleştirilmiş tahıllar ve makarnalar, karaciğer ve böbrek, portakal suyu ve domates suyu bulunur. Folik asit suda kolayca çözünür ve pişirme sırasında sebzelerden kaybolabilir. Sebzeleri kaynatmak yerine buharda pişirmek folik asit kaybını önleyebilir.
Doğmamış bebekler için folik asidin önemi çok fazladır. Gebelikte folik asit, bebeğin omurilik ve merkezi sinir sisteminin gelişimi için gereklidir bu nedenle hamile kalmayı planlayan, hamile kalma ihtimali olan, hamile veya emziren kadınlara folik asit takviyesi önerilir.
Folat veya folik asit açısından zengin gıdalardan yoksun beslenme folat eksikliğine yol açabilir. Vücutta ki folat seviyesi doktorunuzun yaptığı kan tahlilliyle belli olur. Düşük folat seviyelerinde folik asit takviyesi önerilebilir.
Yan etkileri arasında; Ağızda kötü tat, mide bulantısı, iştah kaybı, sinirlilik, uyku düzeni bozukluğu vb. dir. Alerjisi olan kişiler folik asit takviyelerine reaksiyon gösterebilir. Bunlar; Deri döküntüsü, kaşıntı, kırmızılık, nefes almada zorluk vb. dir.
Vücudunuz için gerekli olan tavsiyeler Doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Sağlıkla Kalınız…ebruzavalsiz@hotmail.com