Bromelain, ananasta (Ananas comosus) bol miktarda bulunan ve proteolitik (proteini parçalayan ) enzimlerin bir karışımıdır.
Ananas, Orta ve Güney Amerika’da yüzyıllardır hazımsızlığı tedavi etmek ve iltihabı azaltmak için kullanılmıştır.
Ananasın kökünden ve suyundan elde edilen bromelain ananasta bulunduğu kadar yüksek miktarda bulunmasa da kivi, zencefil, papaya, kuşkonmaz gibi bitkilerde de bulunur.
Bromelain birçok tedavide kullanılır ancak özellikle enfeksiyon ve yaralanmalardan kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmada etkilidir.
Ameliyat ve fiziksel yaralanmalardan sonra şişliği, morarmayı, iyileşme süresini ve ağrıyı azaltabilir. Genellikle tendinit, burkulma ve diğer küçük kas yaralanmalarından kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmak için kullanılabilir.
Bromelain, antiinflamatuar ve ağrı kesici analjezik (ağrı kesici) özelliklere sahiptir. Osteoartritle ( kireçlenme) ilişkili ağrıyı, doku ve eklem şişmesini ve eklem sertliğini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bromelainin anti-enflamatuar özellikleri sinüziti veya sinüslerdeki şişliği hafifletmeye ve burun mukusunun azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca saman nezlesinin neden olduğu şişliği ve iltihabı da hafifletebilir.
Astım ve bronşit gibi solunum yolu gibi hastalıkların yarattığı semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Bromelain cilde uygulandığında cilt yara ve yanıklarına yararlı olabilir. Bromelainin proteolitik özellikleri, pürüzlülüğe ve düzensizliğe neden olan proteinleri parçalayarak cilt dokusunu iyileştirebilir. Düzenli kullanımda bromelain gözeneklerin, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltarak daha pürüzsüz ve daha genç bir görünüm sağlayabilir.
Bromelain kan trombositlerinin pıhtılaşmasını engeller, bu da kalp hastalığı, hipertansiyon (yüksek tansiyon), kan damarı hastalıkları ve felç tedavisinde kullanılabilir.
Bromelaindeki enzimler vücut yağlarının sindirilme hızını artırabilir. Kanser hücresi büyümesinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir ancak kemoterapinin yerini tutmaz.
Bromelainin yan etkileri genellikle; Mide bulantısı ve kusma, ishal, aşırı adet kanaması, ciltte kızarıklıklar, kalp ritminde artış şeklinde görülebilir.
Kanama bozuklukları, yüksek tansiyonu, karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişiler ve hamileler bromelain kullanmamalıdır.
Bromelain kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar (Antikoagülan / Antiplatelet ilaçlar) ile etkileşime girer. Bromelainin bu ilaçlarla birlikte alınması morarma ve kanama riskini artırabilir. Bu etken maddelerden bazıları Aspirin klopidogrel , Diklofenak , İbuprofen, Naproksen ,Dalteparin ,Enoksaparin ,Heparin ve Varfarin’ dir.
Bromelain ile antibiyotik kullanımı da problem yaratabilir. Bromelain vücudun absorbe ettiği antibiyotik miktarını artırabilir. Tetrasiklin ve amoksisilin adı verilen bazı antibiyotiklerle birlikte alınması bu antibiyotiklerin etkilerini ve yan etkilerini artırabilir.
Bromelain fenitoin ve valproik asit gibi nöbet önleyici ilaçlar, barbitüratlar, alprazolam ve diazepam (benzodiazepinler) gibi yatıştırıcı ve sakinleştirici ilaçlar , zolpidem ,zaleplon , eszopiklon ve ramelteon gibi uykusuzluğu tedavi eden ilaçlar, amitriptilin gibi trisiklik antidepresanlar ve Alkol de dahil olmak üzere sakinleştirici ilaçları daha güçlü hale getirebilir. Aynı etki kediotu ve kedi nanesi gibi sakinleştirici etkisi olan bitkiler için de geçerlidir. Ülkemizde bromelainin krem ve tablet formları bulunmaktadır.
Tüm ilaçlarda ve takviyelerde olduğu gibi, bromelaini de kullanmadan önce doktorunuzla görüşmeniz ve verilen doz talimatlarına uymanız önemlidir. Sağlıkla Kalınız…
ebruzavalsiz@hotmail.com