Bitkisel ilaç, bir bitkinin tohumlarını, meyvelerini, köklerini, yapraklarını, kabuğunu veya çiçeklerini tıbbi amaçlar için kullanmayı ifade eder. Bitkiler ile tedavi geleneksel tıbbın dışında uzun bir kullanım geleneğine sahiptir. Bitkisel tıbbın kökenleri eski kültürlere dayanmaktadır. Hastalıkları tedavi etmek ve genel sağlığı artırmak için bitkilerin tıbbi kullanımı eski zamanlardan beri önemli olmuştur. Klinik araştırmalardaki ilerlemelerle birlikte analiz ve kalite kontroldeki gelişmeler, hastalıkları tedavi etme ve önlemede bitkisel tıbbın değerini gösterdikçe daha yaygın hale gelmiştir.
Bitkisel ilaçlar aktif maddeler içerir ve bitkilerin güçlü etkisi olan bileşenleri vardır. Bunlar farmasötik ilaçlarla aynı düzeyde dikkatle alınmalıdır.
Aslında, birçok farmasötik ilaç, bitkilerde bulunan doğal olarak oluşan bileşiklerin insan yapımı versiyonlarına dayanmaktadır. Örneğin, Kalp kasının kasılma gücünü arttıran ve normal, sabit bir kalp ritmi sağlamaya yardım eden ve kan dolaşımını iyileştiren Digoksin, Yüksük Otu bitkisinden elde edilir.Farklı bitkiler vücudun farklı sistemleri üzerine etki eder. Bütün bitkiler birçok bileşen içerir ve faydalı bir etki yaratmak için birlikte çalışabilirler. Bir bitkinin ne kadar etkili olduğu büyüdüğü çevre türü (iklim, böcekler ve toprak kalitesi) nasıl ve ne zaman hasat edilip işlendiği gibi faktörlere bağlıdır.Bitkisel tıpta yaygın olarak kullanılan bazı bitkiler ve bunların geleneksel kullanımları şöyledir;
Sarımsak (Allium Sativum) Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol düzeylerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltmak da etkisi vardır. Sarımsağın antibiyotik ve antiviral özellikleri, soğuk algınlığı, sinüzit ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşmak için de kullanılır.
Zencefil (Zingiber Officinale) Taşıt ve deniz tutmasına bağlı bulantı tedavisinde yararlıdır. Zencefil güçlü antioksidan ve antienflamatuar (iltihabı önleyici) özelliklere sahiptir. Japon Eriği (Ginkgo Biloba) Hafızayı güçlendirmek için kullanılır. Yorgunluk ve stresi azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Kedi Otu (Valeriana Officinalis) Uykusuzluk hastalığı ve kaygı bozukluklarının tedavisi
için kullanılmaktadır. Spazm çözücü özelliği de vardır.
Kore Ginsengi (Panax Ginseng ) Vücuttaki hücrelerin metabolizmasını hızlandırarak zindelik ve enerji verir. Antioksidan etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan şekerini düzenler.
Ekinezya (Echinacea Purpurea) Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlar. Üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve diğer hastalıkların tedavisine yardımcı
olur.
Sarı Kantaron (Hypericum Perforatum) Topikal uygulamalarda yanık, yara tedavisinde hızlandırıcı etki sağlar. Yara iyileştirici etkisi, antibakteriyel etkisiyle ile ilgilidir. Kaygı ve uykusuzluk için de kullanılır. Orta ve hafif derecedeki depresyonlarda kısa süreli tedaviler için kullanılmaktadır ve farmakolojik özelliği içerisinde bulunan hiperforin ve hiperisinden gelir.
Bitkisel ilaçlar doğal ürünler oldukları için tamamen güvenli olduğunu düşünmek yanlıştır. Bitkisel ilaçlar ve takviyeler, kullandığınız reçetesiz veya reçeteli ilaçlarla zararlı etkileşime girebilir. Kullandığınız diğer ilaçların etkinliğini artırabilir veya azaltabilir veya olumsuz yan etki riskini artırabilir.
Diğer reçeteli ilaçlar gibi, bitkisel ilaçlar da her zaman bir hekim tarafından reçete edilmelidir. Sağlıklı bir yaşam için hangi bitkisel takviyelerin sizin için en iyi olduğunu doktorunuza veya eczacınıza sorunuz. Sağlıkla Kalınız…
ebruzavalsiz@hotmail.com