Safran, iridaceae (süsengiller) ailesinin bir üyesi olan ve sonbaharda çiçek açan Crocus Sativus’un stigmalarınının ( Çiçeğin dişi organının uç kısmı ) kurutulmasıyla oluşan bir baharattır.Safran, dünyadaki en değerli ve pahalı baharatlardan biridir.
Ülkemizde adını verdiği Safranbolu’ da yetiştirilir.
Altın rengidir ve aromatik, keskin bir tadı vardır. Yıllar boyu eczacılıkta, parfümlerde, kolonyalarda, sabunlarda, boyalarda, yemeklerde ve içeceklerde kullanılmak üzere yetiştirilmiştir.
Yüksek fiyatı, fazla harcanan emek karşısında alınan az hasattan kaynaklanmaktadır.
Safran antioksidan içeriği yüksek ,güçlü bir baharattır. Safranda üç antioksidan olan krosetin, krosin ve safranal bulunur. Krosin ve krosetin safranın canlı kırmızı renginden sorumlu olurken safranal ise safrana kendine özgü tat ve kokusunu verir.
Bu maddeler hücre hasarıyla savaşmaya yardımcı olur ve kanseri veya diğer hastalıkları önleyebilir.
Hafızayı ve öğrenme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olduğu üzerine yapılan çalışmalar vardır.
Araştırmalar safrandaki antioksidanların beyin ve sinir sistemi için faydalı olabileceğini göstermiştir.
Safran ayrıca antienflamatuvar ve antibakteriyel özelliklere de sahiptir.
Safran zarar görmüş saçları onarmaya yardımcı olur ve saçın uzamasını da destekler.
Cildin sıkılaşmasını sağlar ve kırışıklık oluşumunu engeller.
Akne ve sivilcelerin ciltten atılmasında son derece etkilidir.
Cildin doğal yağ ve nem dengesini korur.
Cilde parlak bir dokunuş verir, yumuşak ve esnek olmasını sağlar, yaraları iyileştirir.
Cilt lekelerinin giderilmesinde oldukça faydalıdır.
Bu özellikleriyle birçok güzellik kremi ve sabunun içeriğinde yerini alır.
Hamile ve emziren bayanların safran kullanmaktan kaçınması gerekir.
Safran baharat olarak yiyeceklere katılması haricinde çay olarak da tüketilebilir.
Ayrıca piyasada gıda takviyesi olarak tablet formlarını da bulmak mümkündür.
Safran kullanırken bitkilerde bulunan etken maddelerin de kimyasal reaksiyonlara girebildiğini unutmamalı yanlış ve aşırı kullanımdan kaçınmak adına muhakkak doktor kontrolü altında kullanılması gerektiğini unutmamalıyız.
Sağlıkla Kalınız…
ebruzavalsiz@hotmail.com