Omega 3 yağları vücut sağlığımız için önemlidir. Üç ana Omega 3 yağ asidi bulunmaktadır. Bunlar; Alfa-linolenik asit (ALA), Eikosapentaenoik asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik asittir (DHA). Omega 3 bağışıklık sistemimizi yükseltir, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur, kemiklerimizi güçlendirir.
Zekâ ve hafızayı artırır. Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda göz ve beyin gelişimini destekler. Vücuttaki hücre zarlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu zarlardaki hücre reseptörlerinin işlevini etkiler. Kanın pıhtılaşmasını, arter duvarlarının kasılmasını ve gevşemesini ve iltihaplanmayı düzenleyen hormonların yapımı için başlangıç noktası sağlar.
Ayrıca genetik fonksiyonu düzenleyen hücrelerdeki reseptörlere de bağlanır. Bu etkilerden dolayı, Omega-3 yağlarının kalp hastalığı ve felci önlemeye yardımcı olduğu, Lupus, Egzama ve Romatoid artritin kontrolüne yardımcı olabileceği ve kanser ve diğer durumlarda koruyucu roller alabileceği gösterilmiştir.
Arterlerde plak gelişimini yavaşlatır. Anormal kalp ritmi, kalp krizi ve felç olasılığını azaltır. Omega 3 esansiyel yağ asitidir. Bu yüzden vücutta sentezlenemezler ve dışarıdan gıda olarak alınırlar.
Bu yağlardan EPA ve DHA öncelikli olarak deniz ürünlerinde (Somon, uskumru, sardalye, göl alabalığı ve ton balığı vb ) bulunur. Diğer bir Omega-3 yağ asidi olan ALA (alfa-linolenik asit), kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bitki kaynaklarında vardır.
Omega 3 için besin harici hali hazırda var olan preparatlardan da yararlanabiliriz.
Kullanmanız gereken ürünün vücudun ihtiyacı olan günlük Omega 3 yağ asidi
miktarını içermesi gerekir. Gittikçe artan deniz kirliliği nedeniyle oluşan kurşun,
arsenik ve civa gibi ağır metaller ve kimyasal atıklar çocuk metabolizması tarafından
atılamadığından saf ürünler olduğuna dikkat etmemiz de fayda sağlar.
Özellikle saflık sertifikalı ürünler kullanarak sağlığımızı riske atmamalıyız.
Doktorunuz sizin için en uygun balık yağını seçecektir.
Sağlıkla Kalın…