Sonbahardan kışa giriş yapmak üzere olduğumuz bu zamanlarda Güneş ışınlarının her geçen gün daha da azaldığını hissediyoruz. Güneş yaydığı UVB ışınlarıyla vücutta ki D vitaminin ana kaynağıdır. D vitamini genellikle “Güneş ışığı vitamini” olarak adlandırılır çünkü Güneş bu vitaminin en iyi kaynaklarından biridir. .Günlük D vitamini ihtiyacının %80-90’ı güneş ışınlarından elde edilmekte olup besin ve gıdalardan oldukça düşük bir miktar alınmaktadır.
Kış aylarında azalan ışınlar sebebiyle deride sentezlenen D vitamininin kanda ki değeri düşüklük gösterebilir. D vitamini sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak birçok şey yapar. Kemiklerinizi güçlendirmek için kalsiyumu emmenin anahtarıdır. Aynı zamanda sağlıklı bir beyin, kalp, diş ve akciğerleri desteklemeye yardımcı olur. D vitamini bağışıklık sisteminizi güçlü tutar ve insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Enerji düzeyinizi ve ruh halinizi yükseltir.
D vitamini eksikliğinin belirtileri genellikle çok incedir, bu nedenle birçok insan eksik olduğunu anlayamaz.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir?
- Yorgun hissetmek
- Kemik ağrısı
- Eklem ağrısı
- Kas ağrısı
- Kötü Ruh Hali
- Düşük enerji
- Sık sık hasta olmak
- Kaygı
- Sinirlilik
- Kilo almak
- Saç dökülmesi
Bebeklerde ve çocuklarda D vitamini eksikliği, Raşitizm adı verilen bir hastalığa yol açabilir. Raşitizm, kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması durumuna verilen isimdir. Yetişkinlerde ise osteoporoz (kemik erimesi) veya osteopeni (Düşük kemik yoğunluğu) oluşabilir.
Vücudum için gerekli D vitamini miktarını nasıl alabilirim?
Mart-ekim ayları arası Güneş ışığında dışarıda vakit geçirerek D vitamini alabilirsiniz. Bu aylarda özellikle Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 arasındaki saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili dönemdir. Fakat bu saatler Güneş’in yaydığı ışınların cilt kanseri için tehlikeli olduğu saatlerdir. Bu nedenle sadece 10-15 dakikalığına, koruma kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneşlendirmek gerekir… İç mekânda Güneş ışığı gelen bir pencere önünde oturuyor olsanız bile deriniz D vitamini sentezleyemez çünkü ultraviyole B (UVB) ışınları camdan geçemez.Bazı besinlerden de Güneş kadar olmasa bile D vitamini alabilirsiniz. Bunun için;
Yağlı balık, Somon, balığın karaciğer yağı, ton balığı ve deniz ürünleri tüketin. …
Daha fazla mantar ve tatlı patates yiyin. …
Günlük beslenme listenize yumurta sarısı ekleyin. …
Süt, ayran, yoğurt, kefir, peynir yiyin. …
Özellikle kış aylarında Güneş’in az olduğu yerlerde vücudumuzun günlük ihtiyacını karşılayacak kadar D vitamini üretimi yapamıyoruz. Böyle zamanlarda Bir D vitamini takviyesi alarak günlük almamız gereken miktarı tamamlayabiliriz. Doktorunuz kan tahlili sonuçlarınıza göre sizin için doğru olanı miktarı önerecektir.
Sağlıkla Kalın…