Schengeb vizesiGeçen gün iş yemeğinde konuşurken, Yurt dışı fuarlar ve iş görüşmeleri, yapılacak seyahatler ve başımızda bitmek bilmeyen dertler hakkında konuştuk. SONRA ARAŞTIRDIKCA BÜYÜK BİR SOYGUNLA KARŞI KARŞIYA KALDIĞIMIZI FARK ETTİM.
Evinden dışarı çıkmayan, ay sonunu zorla getiren emekli öğretmene ve idari personele yeşil pasaport veren ve dünyanın her yerine seyahat serbestisi tanıyan devletimiz neden acaba, biz KOBİ’lere dünyanın dört yanına rahatlıkla gidip ihracat yapmak için çabalayan bizlere neden çözüm üretemiyor.
Vize sürecindeki belirsizlikler ve ret ile sonuçlanan başvurular, döviz kurundaki belirsizlikler, üç haneli %176 düzeyindeki enflasyon, finansmana erişim, hammaddeye erişim, gibi bir yığın sorunla uğraşan iş insanları, bahar ayında seçim sürecinin başlama ihtimaliyle duran piyasa koşulları ortamının etkisi altındayız.
Hiç vizeye başvurdunuz mu?
Davet mektupları, şirket sözleşmeleri banka dökümü, SGK dökümü, otel rezervasyonları da yapılmış, uçak rezervasyonları tamamlanmış şekilde vize baş vurusu yapsanız dahi olumlu yanıt alamıyorsunuz. Ve ret olduğunuzda yatırmış olduğunuz 150 EURO GERİ ÖDENMİYOR.
Özellikle bilenler ve yaşayanlar bilirler ki;
Schengen ülkelerine vize baş vurularımız yazılmamış kurallara dayanarak ve çoğu kez güven vermedi bahanesine sığınarak Türk vatandaşlarının belgelerini bile incelemeden, vize baş vurularına ret yanıtı verdiğini yaşamayan yoktur.
İşin kötüsü baş vurusu ret edilen bir kişi herhangi bir itiraz edemiyor, etse de yanıt alamıyor ve hakkını arayamıyor. Ve kişi başına alınan 150 Euro da geri ödenmiyor.
Bazen de günübirlik ya da haftalık vizelerle alına bakarsanız alay ediliyor.
Sadece 2022 yılı içinde reddedilen vize baş vurularından kaynaklanan maddi kaybımız 900 milyon Euro civ<arında. Yıl sonuna kadar bu zarar 1 Milyar Euro’yu geçeceği kesin.
İşin önemli bir kaç ayrıntısı daha var…
Herhangi bir ülkeden talep edilen Shengen vizesi’ne alınan ret kararı, diğer Schengen ülkelerinin konsolosluk ve büyükelçiliklerinden de haksız yere başvurusu ret edilen bir Türk vatandaşı, en az iki sene vize başvurusu yapamıyor. Yapsa da tekrar ret yeme olasılığı yüzde yüze yakın… mağduriyetler bireysel olarak bu şekilde oluyor.
Öte yandan Schengen ülkelerinden birçoğuna vize muafiyeti uygulayan ülkemiz, vize uyguladığı sınırlı sayıdaki ülkelerin vatandaşlarına, havalimanlarında 10 Euro karşılığında 90 gün geçerli ve çok girişli (multi) vize veriyor.
Burada adaletten söz etmek mümkün değildir. Özellikle vatandaşlarına destek olması gerektiğini düşünüyorken, tablo ekonomik krizle birlikte işin içinden çıkması zor bir hale getirilmiş. Kendi ülkemizde sürgün olmaya doğru gittiğimiz bu günlerde ikinci sınıf vatandaş muamelesi de görüyoruz.
Çözüm ile bitirmek istiyorum. 3 Yılını doldurmuş şirketlere büyüklüğüne bakılmaksızın yeşil pasaport hakkı verilmesi elzemdir. Aynı zamanda iş dünyasından olsun ya da olmasın alınan 150 EURO gibi olan bu harç miktarı geri ödemesi ile ilgili düzenleme yapılması, havalimanı vergilerinin, harçlarının düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum ve en önemlisi iş dünyası STK’larının kesinlikle doğru cümle ve hamlelerle haklarını araması, vatandaşlarında bu konulara duyarlı olarak gerekli hakları için doğru cümle ve cözümcül davranışla mücadele etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Güneş bir gün “KOBİ’lerin Yeşil pasaportlarının” üstüne de doğacak.