“Evladım üşümesin diye kaynak arayan bir anne olarak araştırdım.
Japonların 17 yıl süren araştırmalardan sonra doğalgaz elde etmeyi başardığı geleceğin alternatif enerji kaynağı, Metan Hidrat, ülkemizde kaynak tespiti tam ölçekle yapılamamış metan hidrat potansiyeli bulunuyor. Okyanus tabanlarındaki bu metan hidrat tabakalarında akıntılar ve sarsıntılarla oluşan çatlaklardan kurtulan metan gazı su üstünde dalgalanmalar oluşturup atmosfere karışır ve atmosferde yoğunlaşır. metan, karbondioksitten daha fazla sera etkisi yapar. Büyük çapta bir yarıktan kurtulan metan gazının patlaması halinde atmosferde 4 derecelik sıcaklık artışı olacağı öngörülüyor. Şu anda normal şartlarda yüzyılda 2 derece artış oluyor. Uygun sıcaklık ve basınç ortamında katı halde bulunan, su ve metan bileşiminden oluşan metan hidrat, içerisinde yüksek oranda metan ihtiva ediyor. Bu özelliği ile enerji sektöründe “yanan buz” olarak tanımlanan metan hidrat, doğalgazdan 6 kat daha az hacim kaplıyor.
Ayrıca Bermuda şeytan üçgeninin de meydana gelen gemi ve uçak kayıplarının bilinen bir nedeni bu olduğunu araştırma yaparken öğrendim.
Doğalgaz, temiz bir enerji kaynağı olması nedeniyle, Türkiye’de gündelik yaşamdan ısınmaya, enerji üretiminden sanayinin ve ulaşımın temel girdisi olmaya kadar hayati öneme sahip olduğundan yüksek bağımlılığa sahip. 2021 yılında Türkiye’nin doğalgaz tüketimi bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 24 artışla 61,5 milyar metreküpe yükselmiş. Rusya- Ukrayna arsında ki savaşı ve ambargoları düşünürsek zorlu bir kış ayı bizi bekliyor.
Metan Hidrat; Türkiye’de 3 bin kilometrelik bir alanda en düşük ihtimalle 11 yıllık, en iyi senaryo ile 55 yıllık ihtiyacının karşılayabilecek enerji gaz rezervi olduğunu belirten kaynaklar, Türkiye’nin bu konuda zengin yataklara sahip olduğunu, 2023 yılından itibaren ticari olarak üretimi hedeflenmiş olduğunu belirtiyorlar. Ülkemizde de başta Karadeniz’de, Marmara’da ve Doğu Akdeniz’de rezervler var olduğu, Doğu Akdeniz’deki petrol ve gaz keşiflerinden önce gaz hidrat konusunda saptamalar yapılmış.
Gaz hidratların işletilip ticari anlamda kullanılmasının enerji alanında birçok dengeyi değiştirebileceğini düşünememe sebep akademik alanda ki çalışmalar, “Gaz hidratlar, yakın geleceğin enerji kaynağı olarak kabul etmekte. Bu konuda hem petrol zengini ülkeler hem de petrol yoksunu ülkeler tarafından milyarlarca dolara varan araştırmalar yapılmakta olduğunu, içerdikleri rezerv olarak ülkeler tarafından işletildiği anda onlarca yıl yetecek enerji kaynağı olarak öngörüldüğünü ortaya konuyor.
Gaz hidratın doğal gaza göre çok daha verimli olduğunu belirten akademik düzeydeki araştırmalar, “Gaz hidrat önemli bir enerji kaynağının; bir metreküp gaz hidrat, 164 metreküp doğal gaz içerdiğini belirtiyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 2015 yılında Karadeniz ve Marmara’da metan hidrat ile ilgili çalışma başlatmıştı. TPAO’nun o zamanki Genel Müdürü Besim Şişman, Karadeniz’de metan hidrat potansiyelinin bulunduğu tespitini yapmış, bu kapsamda oluşturdukları bir ekibin çalışmaya başlayacağını belirtmişti. 7 yıldır sadece belirtilmekle kalmış. Ben bir ilerlemeye dair rapor ya da yazı bulamadım. Bulabildiğim ilgi çekici; Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi’nin dibinde donmuş metan gazı olduğunu belirtiğini, bunların incelenmesi gerektiğini söylemiş olduğunu anlattığı ifadesinde; Görür, “Trakya’nın doğalgazı ve petrolü Marmara’nın dibinde telef oluyor. Bu faylar kesmiş, kapanları kırmış. Buranın doğalgaz ve petrol potansiyelini belirleyip TPAO’ya bildirdik, ‘İlgilenmiyoruz’ dediler.
İktidar değiştiğinde TPAO’ya ana soru: Neden ilgilenmiyorsunuz? Neden kaynak yaratmaya çalışmıyorsunuz? Neden ülkeyi dışa bağımlı hale getirmeye çalışıyorsunuz?
Gerçi meclisteki vekillerin görevi bu soruları sormak ama 7 yıldır soru önergesi dahi verilmemiş. Yani ülke aslında iktidar, muhalefet el ele felakete sürüklenmiş durumda, oy verirken bunları düşünmek elzemdir.
Araştırılması, incelenmesi ve acil eylem planı ile enerji de de dışa bağımlılığı kaynak çeşitliliği ile azaltacak yatırımlar yapmak lazım. Kuraklık artıkça, elektrik üretimi için dahi doğal gaza yüklenileceği aşikardır.
Güneşin, ülkemdeki kaynakların en güzel şekilde değerlendirildiği, kaynakların tam kapasiteyle ortaya konulduğu, liyakat esasına uygun, özgürce doğması dileğimizle, Bereketli günlerimiz olsun.
Dr. Bahar Zeynep Barut
Beyond to Human R.M.C
https://beyondtohuman.com/