Süt kutusunda kalan son birkaç damla sütü de bardağına boşalttıktan sonra tam kutuyu çöpe atacakken “Dur kızım,” dedim. “Kutuyu çöpe atma. Onunla çok güzel şeyler yapacağız. Önce bu kutuyu güzelce yıkayalım. Sonra da kapak kısmını güzelce keselim.” Kızım evvelden beri kutuları, kolileri kesip biçmeyi, onlardan yeni oyuncaklar yapmayı çok sever. Hemen sevinçle kardeşini çağırdı. “Tanseeeeel, gel etkinlik yapıyoruz”. İkisi de heyecanla ne yapacaklarını söylememi bekliyorlar. “Çocuklar, bundan böyle biten pillerimizi bu süt kutusunun içine atacağız ve sonrasında pillerin nasıl süte dönüştüğünü gözlemleyeceğiz”. İkisinin de aklı karıştı, farkındayım. Daha önce sütten yoğurt yapmışlığımız vardı. Ama pil nasıl süte dönüşecekti? Hemen biten iki pili alıp geldiler. Kutunun içine attılar. Bizimkiler her sabah piller süte dönüşmüş mü diye gözlemleye dursunlar, ben sizi Türkiye’deki atık pilleri toplamak için yetkilendirilen tek kuruluş olan TAP Derneği ile tanıştırayım:
Neslihan BOYACILAR, TAP Derneği Genel Sekreteri. Kendisiyle piller üzerine yararlanacağınızı düşündüğüm bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ç. E: “Öncelikle bize biraz derneğinizin kuruluş amacından söz eder misiniz”?
N.B: “Derneğimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye’deki atık pillerin toplanmasını gerçekleştirmek üzere yetkilendirilen bir kuruluştur. Dernek olarak atık pillerin geri dönüşümünü maksimum dereceye çıkartabilmek için bilinç düzeyini arttırıcı eğitimler düzenliyor ve sahadaki aktivitelerimizle bu çalışmalarımızı destekliyoruz”.
Ç. E: “Türkiye’de kullanılan pillerin yüzde kaçı geri dönüştürülebiliyor? Elinizde bununla ilgili bir veri var mı”?
- B: “Türkiye’deki pillerin %8’i geri dönüştürülebiliyor”.
Ç. E: “Düşündüğümden daha az bir miktarmış gerçekten. İnsanları bu konuya yöneltmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz”?
- B: “Çok geniş bir hedef kitlemiz var. Pil kullanan herkes, yani 7’den 77’ye herkes bizim hedef kitlemiz. İnsanları pil alırken, pili saklarken nelere dikkat etmeleri gerektiği konularında eğitiyoruz. Geri dönüşümün önemini anlatan eğitimler, canlı yayınlar ve aktiviteler düzenliyoruz.
Ç. E: “Pil alırken nelere dikkat etmeliyiz”?
N B: “Süt ve yoğurt gibi gıdaları alırken genellikle son kullanma tarihine bakarız. Piller için de aynı durum söz konusudur. Bir pilin raf ömrü yaklaşık 8 yıldır. Bu nedenle aldığınız bir pilin son kullanım tarihi bir yıl sonra ise bu pilin yaklaşık 7 yıl önce üretildiğini var sayarız. Pil alırken son kullanma tarihi en uzak olanları tercih etmeliyiz.
Ç. E: “Bazen aynı anda çok sayıda pil alabiliyoruz. Pilleri saklarken nelere dikkat etmeliyiz”?
- B: “Piller sıcağı hiç sevmez. Bu nedenle pillerin sıcağa maruz bırakılmaması gerekir. Serin ve rutubetsiz yerler, saklamak için en uygun yerlerdir. Eğer böyle bir yer bulamadıysanız pilleri buzdolabının derin dondurucu olmayan raflarında güvenle saklayabilirsiniz. Yalnız bu durumda pilleri kullanımdan önce 24 saat dışarıda bekletmelisiniz.
Ç. E: “Biraz da yaptığınız kampanyalardan söz edelim. Özellikle çocuklarda pillerin geri dönüşümü bilincini oluşturmak için yürüttüğünüz kampanyalardan söz eder misiniz”?
- B: “Okulların açılmasıyla birlikte başlattığımız bir kampanyamız var. Okullardaki atık pil toplama oranını arttırmak için her 50 kg pil toplayan okula top seti, 150 kg pil toplayan okula ise robotik kodlama seti veriyoruz. Ayrıca marketlerle de işbirliği yapıyoruz. Migroslarda toplanan pil kilogramı kadar Koruncuk Vakfına süt gönderiyoruz.
Biz de çok yakında pil kutumuzu alıp Migros’a gideceğiz. Kaç kilogram pil topladıysak çok sevgili Koruncuklarla o kadar litre süt paylaşmış olacağız. Böylece atık pillerimizi süte dönüştürmüş olacağız. Siz de bize katılır mısınız? Öyleyse, “Haydi piller kutuya”…