Yenilikçi sanatçı Melek Anqi’nin sevilen “Hiromita” karakterinin NFT’si, 22-24 Haziran’da NFT NYC etkinliğine paralel olarak New York’ta Nowhere Gallery’de sergilenecek.
Melek Anqi’nin Asya köklerinden esinlenerek yarattığı “Hiromita”, Studio As We Are‘nın kürasyonunu yaptığı ve dünyanın çeşitli ülkelerinden kadın sanatçıların yer aldığı özel seçkide yer alacak. 22-24 Haziran 2022’de Infinite Objects tarafından düzenlenecek olan sergi, NFT dünyasında çeşitliliği ve kadın sanatçıların görünürlüğünü artırmayı hedefliyor.
Çizgi Roman Sevgisi “Hiromita’ya İlham Verdi
“Hiromita” karakterinin kökeni sanatçının çocukluğuna dayanıyor. Tayvan kökenli Türk çağdaş sanatçı Melek Anqi Kocasinan, çocukken ailesiyle yaşadığı Tayvan’daki manga ve animelerden Çince öğrendi. Türkiye’ye döndüklerinde ise babasının aldığı Tom Miks, Zagor, Çelik Bilek gibi çizgi romanlarla Türkçe okumayı söktü. Çocukken kendini farklı hissettiği zamanlarda çizgi roman karakterleriyle yalnızlık hissini gideren sanatçı “Hiromita” serisiyle çocukluğu ile bağ kuruyor.
Melek Anqi, Hiromita karakterini yaratırken, Asya’da çatılara konulan kaplan ruhlu kedi heykellerinden de esinlendi. Sanatçı, “Çatıdaki Kaplan” adı verilen, korkunç dişleriyle hayaletleri yediği ve bereket getirdiği söylenen bu geleneksel heykelleri yeniden yorumladı. Vahşi bir yüz ifadesi olmakla beraber izleyiciyle yakın ilişki kurabilen çocuksu bir çağrışımı olan “Hiromita”, sevgi dolu olan ama kabul edilmek için kendini değiştirmeyen bir karakteri temsil ediyor.
Türkiye, Tayvan ve Amerika’da yaşamış olan Melek Anqi, Hiromita’nın aynı zamanda kendi kimliğini bulma çabasının bir ürünü olduğunu paylaştı. Sevimli ve vahşi Hiromita’nın bir modern Pinokyo hikayesi gibi görülebileceğini belirten sanatçı: “Hiromita, gerçek bir varlık olmayı; çatıda yağmurda karda tek başına durmak yerine, insanlarla ilişki içinde olmak, bunu yaparken ise kendi özgün varlığını, farklılıklarını korumayı istiyor.” diyerek yarattığı karakteri özetliyor.
Melek Anqi’nin “Hiromita” temalı eserleri yıl sonunda Türkiye’de ilk kez sanatseverlerle buluşacak. Hiromita, dijital ekran yerine, çeşitli malzemelerin dokusuyla boyut kazanarak fiziksel eser olarak sergilenecek.
Melek Anqi Kimdir?
Tayvan kökenli Türk çağdaş sanatçı Melek Anqi Kocasinan, Asya kültürü, arketipsel psikoloji, popüler kültür öğeleri ve kişisel mitolojisinden kaynağını alan karışık teknik ve dijital resim ve kolajlar üretmektedir. Tayvan’da ilkokula başlayan, Amerika’da UCLA ve Yale Üniversitesi’nde (MA) eğitimini tamamlayan sanatçı resme ilgisini çocukken Çince bilmeden gittiği Tayvan’da, Çince yazı karakterlerini resim gibi çizerken keşfetti. Resimlerinde kaligrafik çizgiler ve Asya anime/manga kültüründen izler taşıyan Melek Anqi, Türkiye’de Contemporary Istanbul ve ArtweeksAkaretler gibi önemli fuar ve etkinliklerde yer aldı. New York’ta resim eğitimi, ESMOD Uluslararası Moda Akademisi’nde moda tasarım /illüstrasyon eğitimleri de alan Melek Anqi’nin çalışmalarında, yaşamış olduğu Asya ve Kuzey Amerika kültürlerinin etkisiyle Asya sanatının iki boyutlu figüratif soyutlamacı tarzı, canlı renkler, Japon çağdaş sanat akımı superflat etkileri görülmektedir. Sanatçı, fiziksel ve dijital araçları birlikte kullanarak “fizi-dijital sanat” diye adlandırılabilecek, fiziksel ve sanal gerçekliklerin arasındaki sınırı aşmaya çalışan işler üretmektedir. Boya, kağıt, kumaş gibi malzemelerin dokusunu ve insana dairliğini, dijital sanatın parlak renkleri ve farklı dünyaları bir araya getiren olanaklarını sentezleyerek çekici görsel hikayeler anlatmaktadır. Sanatçı, çalışmalarını Türkiye’de sürdürmektedir.
IG: melekanqi_art