Sanatın farklı dönemlerine odaklı sergilemeler ile ideal bir sanat ortamı oluşumunu destekleyen Ruzy Gallery, yeni sergisi “Işık. Gölge. Sahneler” ile sanatçı Çağatay Odabaş’ın 7 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Odabaş, ‘Işık. Gölge. Sahneler’ sergisinde mumu, zamanın simgesi olarak yeniden yorumladığı eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.
“Sonsuz Merak” mottosuyla yola çıkarak, farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan Ruzy Gallery, sanatçı Çağatay Odabaş’ın ‘Işık. Gölge. Sahneler’ başlıklı sergisini sanatseverlerle buluşturuyor.
Odabaş’ın 7 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ‘Işık. Gölge. Sahneler’, sanatçının sinema ile resim arasında paralellik kurarak, ilhamını Caravaggio, Rembrandt ve Georges de La Tour’un ışık ve gölge oyunlarından alıyor. Sergi, antika nesneleri bir araya getirerek, Odabaş’ın “sahneler” oluşturmak için kullandığı film karelerini yeniden canlandırıyor. Odabaş, her eseri bir film sahnesi olan sergisinde mumu bir metafor olarak kullanarak yaşam ve zaman kavramını ele alıyor.
‘Işık. Gölge. Sahneler’, sanatçının zamanın akışını ikonik sinematik sahneler aracılığıyla keşfettiği kişisel bir proje. Odabaş, eserlerinde mumu, zamanın simgesi olarak yeniden yorumluyor; şekli değişmeyen ama yanışı her defasında benzersiz olan bu simge, insan yaşamının tekrarsızlığını yansıtıyor. Eserlerinin hikayelerinde mum ışığını bir kahraman olarak kullanan Odabaş, karakterleri sahneden çıkararak, onları görmemizi sağlayan ışık unsurunu ön plana çıkarıyor. Sergi, sanatseverlere sinemanın kült filmlerini yeniden hatırlatıyor ve mum ışığının aydınlatmasıyla izleyicilere bir filmin ana kahramanı olma fırsatı sunuyor.
Odabaş’ın kendine özgü tekniğiyle gerçekleştirdiği eserler ekran dokusuna referanslar göndererek, eserlerindeki sinematografik unsurları güçlendiriyor ve gerçekçi görüntüler yaratan bir üslup yansıtıyor. “Işık. Gölge. Sahneler”, sanatçının yedi renk paletini kullanarak tuvallere piksel tarzında uyguladığı yaklaşık 60’ı aşkın yeni eserini kapsıyor. Serginin dikkat çekici bir yanı ise koleksiyonunun yenileniyor olması. Odabaş’ın sergide yer alan sanat eserlerine ek olarak farklı eserleri de sergi süresince koleksiyona dahil olacak. Sanatseverler böylece bambaşka bir sergi deneyimi yaşayacak.
Rahman Altın’dan “Işık. Gölge. Sahneler” Sergisine Hayat Veren Müzik
Usta yapımcı, tenor ve besteci, namıdiğer “Rahmaninov” Rahman Altın, “Işık. Gölge. Sahneler” için multidisipliner bir çalışmaya imza atarak bestesiyle sergiye eşlik ediyor. Altın, serginin görsel ve anlamsal konseptini birleştirerek her sahnenin derinliğini vurgulayan bir film müziği oluşturdu. Rahman Altın, bu özel müzikle adeta eserlerin duygularını harekete geçiriyor ve serginin atmosferini eşsiz bir evrene dönüştürüyor. Çağatay Odabaş’ın eserleriyle kurduğu bağı tarif eden bu müzik serginin kendine has bir sountracki olarak dikkat çekiyor.
‘Işık. Gölge. Sahneler’ sergisi için Ruzy Gallery kurucusu Esra Çevik’in özel olarak oluşturduğu iç tasarım ile dekoratif duvarlardan antika nesnelere kadar, Odabaş’ın ‘sahneler’ yaratmak için kullandığı film kareleri adeta yeniden hayat buluyor. Sanatçının eserlerine paralel olarak zenginleştirilen atmosfer, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor.
Çağatay Odabaş’ın birbirinden özgün eserlerinin yer aldığı “Işık. Gölge. Sahneler” sergisi 25 Aralık tarihine kadar Ruzy Gallery’de ziyaret edilebilir.
Ruzy Gallery
Finansör Esra Çevik tarafından 2023 yılında kurulan Ruzy Gallery, sanatın farklı dönemlerine odaklı sergilemeler ile ideal bir sanat ortamı oluşumunu destekleyen, sanatın tartışılması ve paylaşılması için disiplinlerarası ilişkiler geliştirmeyi hedefleyen İstanbul merkezli uluslararası çağdaş sanat galerisidir.
Mekansal bir kararla mimarinin dönüştürülerek uygulandığı galeri yapısının üç katına yayılan sergileme alanlarında geçirgenliğin ve ışığın adapte edildiği geleneksel galeri estetiğine kıyasla şeffaf ve açık tasarlanan alanlara sahiptir.
Bu alanda gerçekleştirdiği her etkinlik sosyal yapıya ve sanat endüstrisine katkı sağlamayı hedeflediği projeleriyle paralellik gösterir. Kurum ve kişi koleksiyon oluşturma, planlama ve geliştirme uzmanlığında koleksiyonu oluşturacak yapıtların ölçütlerini belirlemenin yanı sıra sergileme biçimlerinin mekana özgü yerleşimi ve üretim materyallerinin korunması ve onarımı konularında kapsamlı çalışır. Sanatçılarının düşünme, araştırma ve uygulama süreçlerini ortaya koyan bir paylaşım alanıdır.
Çağatay Odabaş
1980 doğumlu Çağatay Odabaş, sanatında efsane filmlerin oyuncu ve aktrislerine yer vermektedir. Filmlerdeki ikonik anları ve sahneleri resmetmek için binlerce noktayı birleştirerek resimlerinde noktacılık (veya ‘noktalı sanat’) tekniğini kullanır.
Odabaş, sanatını şöyle tanımlar:
“Resimlerim tıpkı binlerce Lego tuğlasının birleşimi gibi. Lego tuğlalarını birleştirdiğimizde hepimiz son derece heyecanlanıyoruz ama sonunda ne göreceğimizi tahmin ediyoruz. Ben de bu duyguyu ve heyecanı taşıyarak sanatımı yaratıyorum. Ben de düşünüyorum. Bir sanatçının sanatının yanı sıra hobileri ve tutkuları da olmalı çünkü sanatımızı besleyen şey her gün yaşadıklarımızdır. Sinema çocukluğumdan beri hayatımın büyük bir parçası oldu ve sanatım da bundan doğdu; üstelik çok disiplinli ve dakik biriyim, sanatım da kişiliğimin ilgili yönlerini temsil ediyor dolayısıyla çok beğenilen çalışma disiplinim, her film karakterini yalnızca bir kez resmediyorum ve asla aynısını kullanmıyorum. Diğer resimlerimde de karakter; bu benim özel kurallarımdan biridir”
Çağatay Odabaş, 1998-2002 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne devam etti. Sanat koleksiyonları, yurt içi ve yurt dışında tanınmış sanat koleksiyonerleri ve şirketleri tarafından sergilenmektedir. Çağatay Odabaş’ın kişisel sanat stüdyosu Moda, Kadıköy, İstanbul’dadır.