ben şimdi diyorum ki bir bak şu alanlara
sokaklara köprülere kiremitsiz damlara
taşlara sopalara aman vermez silâhlara
şehir haritasına trafik lâmbasına kan içinde adamlara
kan içinde adamlara
kan umutsuzluktur
ona kendini hazırla
ne kadar yalnız olduğumuzu hep hatırla
açlıkları yoklukları kırımları
-örneğin sensiz olmak ömrümün bir akşamında-
bir bölgeden birine giden orduları uçaklarla
yalanlar ihanetler karmakarışık limanlar
iki şeyin apansız karşı karşıya geldiği dünyada
ben şimdi diyorum ki
buna inanmak gerek
bir susam gibi boyuna sulamak umutsuzluğu
ve direnmek
hep direnmek devam etmek adına
diyorum ki acılığı eksilmesin ağzımızdan
boyuna tükürmek için
boyuna
Turgut Uyar
Troya kralı Priamos’un güzeller güzeli kızı Kassandra, öylesine büyüleyici bir güzelliğe sahiptir ki Apollon, ondan gözlerini alamayacağı kadar çok etkilenmiştir. Bu güzelliğine rağmen, Kassandra’nın en büyük arzusu geleceği görebilen bir rahibe olmaktır.
Bunu öğrenen Apollon hemen ona bir teklifte bulunur. Güzeller güzeli Kassandra’ya geleceği görme yeteneğini verecektir ancak bunun karşılığında o da Apollon ile birlikte olacaktır. Geleceği görebilme arzusuna yenik düşen Kassandra, bu teklifi hemen kabul eder ve Apollon onun ağzına tükürerek bu yeteneği ona bahşeder. Fakat Kassandra sözünde durmaz… Rahibe olmaktan vazgeçmek istemez ve Apollon’dan kehanet yeteneğini aldıktan sonra bir şekilde kaçmayı başarır. Elbette bu durum, bir tanrının affedemeyeceği kadar önemlidir. Kassandra öyle kolayca bu işten sıyrılamayacaktır. Apollon ise intikamını, Kassandra’yı lanetleyerek alır; Kassandra geleceği görebilecektir, bu yetenek kendisine armağan edilmiştir ancak kimse onun sözlerine inanmayacaktır. İşte sırf bu yüzden Kassandra, Troya savaşının sonunu bilmesine, görebilmesine rağmen bir kenarda sessizce durarak savaşı izlemek zorunda kalmıştır. Canından çok sevdiği abisi Hektor’un ölümünü seyrederek…
Geçmişin kültür aktarımı olan mitler, günümüzde en çok psikoloji alanında kendilerini gösterdiklerinden, Kassandra’nın bu lanetli trajedisi de önümüze, ‘’Kassandra Sendromu’’ olarak çıkar.
Yaşanacak kötü olaylara karşı uyarıcı durumundaki insanlara inanmamak belki de tanrıların bizleri lanetlemiş olmasından kaynaklı olabilir. Çünkü bazen görürüz ve biliriz… Tanrılar ağzımıza tükürmüştür! Yaşanacaklar bizim için apaçık ortadadır ama gelin görün ki, sanki herkes bir anda karşınızda sağır kesilmiştir. Kassandra’nın laneti peşimizi bırakmaz… Ta ki biz, sesimizi çıkarmadan seyretmeyi öğrenene kadar!