Her şeyi yazarım da
Zamanı yazamam-
O yazar çünkü
Beni.
-Oruç Aruoba-
Hesiodos’un Theogony’sinde adı geçen 9 ilham perisinden biri olan Kleio, Tanrıların Tanrısı Zeus ile Mnemosyne’nin 9 gecelik beraberliğinden her gece bir tane doğmuş olan Musa yani Müzlerden dördüncüsüdür.
Kleio tarihin ilham perisidir, o tarihi baştan yazar. Tıpkı her birimizin tarihi her seferinde baştan yazdığı gibi…
Toplumsal endişelerle şekillenen tarih algımız, tam da Kleio elini değdirmiş gibi, bazen ilhamını bularak kendi içinde şekil alır. Anlatılan hikaye zamanla öylesine değişir ki, anlatan bile bu değişikliğe zamanla inanmaya başlar. Gerçekte yaşanan bambaşka olsa dahi, konu başka bir yere evrilmiştir artık.
Mitomani olarak da adlandırılan bu tutum, aslında şiddet derecesi farklılık gösterse de her bireyi çepeçevre içine alır ki, buna etrafımızda sıklıkla rastlarız. Kulağa gerçeklerin saptırılması gibi gelse de çoğu zaman anlatılan konuyu eğlenceli ya da çoşkulu hale getirmek için yapılan bu eylem, kimseye zarar vermiyorsa ya da kişinin zihnini biraz olsun ferahlatıyorsa aslında o kadar da kötü bir şey değildir. Bazen geçmişinde kurduğu hayallere tutunur insan, bazen öyle olsaydı keşke dediklerini öyleymiş gibi anlatır. Ya da sadece aradan cımbızla çektiklerini anlatmaz… Bu bile başlı başına konuyu değişik bir hale getirmeye yeterlidir çoğu zaman.
Oysa kafasını yastığa koyduğunda, her ne kadar geçmişi hikâyeleştirerek değiştirmiş olsa da insan, gerçekleri bilir… Kleio elini uzatmış, dokunmuş olsa da yazılanla anlatılan başka, gerçekler ise bambaşkadır. Gerçeğin zihindeki yansımaları huzursuzluk verir insana. İçten içe değiştirmiş olmayı umsa da gerçekler tek bir kişi tarafından biliniyor ve diğerlerini bağlamıyor olsa da fark etmez. Evet, başkalarına bir zararı yoktur ama kişiyi yer bitirir mitomani.
O yüzden hikâyeler, hayatlarımızın değiştirmek istediğimiz bölümlerini öyleymiş gibi başkalarına aktardığımız birer alıntı değil, kitap sayfalarını süsleyen, okuyucuya keyif veren kelimelerden oluşmalıdır. Kleio’nun ilhamı maalesef sadece buraya kadardır. O gerçekleri gerçekten değiştiren değildir. O size yaşananları aktarma imkanını verir. Yalanlarınızdan siz kendiniz sorumlusunuzdur. Fakat işin asıl ironik tarafı, tarih gerçekleri her zaman gün yüzüne çıkarır. Yani ilham da bir yere kadardır…