Oya Eroğlu’nu tanıyabilir miyiz?
1981 Bursa doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa’da tamamladıktan sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum. Sonrasında Kadir Has Üniversitesinde Spor Hukuku üzerine yüksek lisansımı tamamladım. İlk 5 yıllık profesyonel iş hayatımdan sonra serbest avukatlık yapmaya başladım. 10 yıldır girişimci olarak çalışıyorum. 10 yaşında bir kız bir erkek İkiz çocuklarım var. 2009 yılından beri BUİKAD üyesiyim. 2015-2017 yılları arasında genel sekreterlik, 2017-2019 yılları arasında başkan yardımcılığı, Mayıs 2019 tarihinden itibaren 4. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışıyorum. Sivil toplum kuruluşlarında yer almaya önem veriyorum. Aynı zamanda Balkantürksiad Yüksek İstişare Kurulu Üyesiyim. Bursaspor Genel Kurul Üyeliği yapıyorum.
Derneğin kuruluş amacı nedir? Nasıl bir araya gelinerek bu derneği kurmaya karar verdiniz?
O süreçte maalesef ben kurucu ekipte yer almıyordum. Ancak kurucu başkanımız ve kurucu yönetim kurulumuz sıklıkla bu soruyu cevapladığı için süreci öğrendim. Bursa’da daha önce bir iş kadını derneği olamaması en önemli kuruluş amacımızdı. Kadın güçlenirse Türkiye güçlenir mottosu her zamana bizim de amacımız oldu. Halen olduğu gibi 13 yıl öncesinde de Bursa ‘da çok sayıda başarılı iş kadını vardı. Sadece onları doğru amaç etrafında bir araya getirmek ve aynı hedefte yönlendirmek önemli ve gerekliydi.
Derneğinizin faaliyet alanları nelerdir? En önemli projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
İş kadını ile güçlü bir Türkiye’ye ulaşmak vizyonuyla yola çıkan Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği, yaşamın her kesiminde kadının varoluşunu sağlamak ve güçlendirmek amacıyla yol gösterici olmayı, girişimci kadın sayısını arttırmayı, kadının yasama ve karar verme süreçlerindeki etkinliğini ve yönetsel gelişimini desteklemeyi hedeflemiş ve bu doğrultuda stratejilerini hayata geçirmiştir.
BUİKAD’ın amacı “Kadına daha iyi çalışma koşulları kazandırmaktan çok, kadının rekabetçi iş hayatında yetkinliklerini arttırarak varoluşunu güçlendirmektir”.
Noktalama, ödül töreni, Zirveden Gelen Topuk Sesleri Programı, işte sohbetler, 3 avrupa birliği hibe projesi, BUİAKD Ormanı, paramı yönetebiliyorum eğitim porgramı, kadını güçlendirme platformu, , kır çiçekleri için yaptığımız koşular, üyelerimizin gelişimi için düzenlediğimiz eğitimler, iso belgesi, Marsifed ve afaemme üyelikleirmiz, üyeler arası işbirliklerini geliştirmeyi hedeflediğimiz cumartesi biz bize toplantoları, b2b gezileri, diğer dernelerle yapılan ticaret köprüsü etkinlikleri ve sanayi bölgesinde yapmayı hedeflediğimiz kreş projesi ilk anda aklıma gelen projelerimiz.
BUİKAD Ödülleri ile ilgili bilgi alabilir miyiz, başvuru ve değerlendirme süreci nasıl ilerliyor?
Alanında başarılı birçok kadını her yıl BUİKAD olarak ödüllendiriyorsunuz. Başarılı iş kadınlarımızın artmasında ve gelişiminde sizce en önemli kriterler nelerdir?
Önümüzde başarılı rol modeller olması hepimizin hedefe kilitlenmesine yardımcı oluyor. Başarılı olanları görmek bizlerinde yapabileceğinin göstergesi oluyor. Başardığında takdir edileceğini bilmek bile bir motivasyon aracı. Biz ödül vereceğimiz iş kadınlarını seçerken çok hassas davranıyoruz. Önce duyurular ile ulusal ve yerel olmak üzere 2 bölümde başvuruları topluyoruz. Sonrasında ödül komitemiz kriterlerimiz doğrultusunda bir değerlendirme yapıyor. Onların önerileri son alarak yönetim kurulunda oylanıyor ve ödül alacak iş kadınları belirleniyor.
Toplam 7 kategoride üç ulusal, 4 yerel ödül veriyoruz. Yılın Başarılı İş Kadını, Yılın Kadını Destekleyen Oluşumu, Yılın Fark Yaratan Kadını, Yılın Kadına Değer Veren Şirketi, Bursa’nın Başarılı İş Kadını, Bursa’nın Girişimci İş Kadını, Bursa’nın Başarılı Kadın Yöneticisi.
BUİKAD’ın üyelerine katkıları nelerdir?
Aynı dili konuşabileceğimiz, aynı sorunlarla uğraştığınız, başarılı olma hedefine birlikte baktığınız bir ekip ile bir arada olmak bence en önemli katkımız. BUİKAD güçlü bir aile. aramızda işbirlikleri geliştirerek hep birlikte daha da büyümeyi hedefliyoruz. Üyelerimizin kişisel gelişimlerine katkı koymak için de eğitimler ve organizasyonlar düzenliyoruz. Rol model olabilecek başarılı iş insanları ile üyelerimizi bir araya getiriyoruz.
Bursa’da Kadın İstihdamı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce yeterli düzeyde mi?
Maalesef yeterli değil özellikle üst düzey yönetici konusunda hedeflerimizin çok altındayız. Kadın istihdamının arttırılabilmesi kadınlarımızın daha çok iş hayatından yer edinebilmesi için projeler üretiyoruz. Kadınların iş hayatındaki en büyük engellerinden biri yaşlı ve çocuk bakımı. Biz çocuk bakımı konusunda, özellikle kadın çalışanın yoğun olduğu Bursa OSB’de kreş açılması konusundan BOSİAD ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Hürriyet Bursa olarak sizlerin de verdiği destekle kamuoyunu da yanımıza alarak 3 Bakanımız ile iletişime geçtik projemizi değerlendirmelerine sunduk.
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesini imzalayan BUİKAD için bu sözleşmenin anlamı ve etkisi nedir? Bu oluşumda BUİKAD’ın rolü nedir?
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından, 31 Ocak 1999’da yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda, iş dünyasının liderlerinden uluslararası bir yapılanma olan Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne destek olmalarının istenmesi ile başlayan girişim, şirketlerin, kamu kurumlarının, Birleşmiş Milletler teşkilatlarının, çalışma ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek, ortak vizyon, amaç ve değerler doğrultusunda çalışmalar yapmasını hedeflemektedir.
Küresel İlkeler Sözleşmesi, kolektif hareketin gücünden yararlanarak, kurum ve kuruluşların, küreselleşmenin negatif etkilerini ortadan kaldırmaya destek olmaları için, sorumlu vatandaşlık kavramını yaygınlaştırmaya çalışmaktadır. Bu sayede özel sektör ve diğer sosyal paydaşlar ile işbirliği yaparak temel vizyonu olan “sürdürülebilir ve kapsamcı bir küresel ekonomiyi sağlamayı” hedeflemektedir.
Küresel İlkeler Sözleşmesi, üzerine kurulu olduğu prensiplerin gerçekleştirilmesi için şirketlerin, kamu kuruluşlarının, çalışma ve sivil toplum örgütlerinin halka sorumluluk, şeffaflık ve kendi geleceklerini sürdürülebilir hale getirebilmek amacıyla çalışacağına güvenme esasına dayanarak çalışmaktadır. Küresel İlkeler Sözleşmesi bir Ağ’dır. Merkezinde “Global Compact” yani “Küresel İlkeler Sözleşmesi” ofisi ve 6 adet BM teşkilatı bulunmaktadır: İnsan Hakları Komisyonu Ofisi, BM Çevre Programı, Uluslararası Çalışma Örgütü, BM Kalkınma Programı, BM Sanayi Kalkınma Örgütü, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi.
BUİKAD Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerel düzeyde yayılmasına önem vermekte ve bu yönde stratejilerini belirlemektedir.
Bu doğrultuda, BUSİAD ve Yeşim Tekstil ile birlikte Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun kurulmasına öncülük eden BUİKAD, iş, siyaset, ekonomi, eğitim, sağlık, bilim, teknoloji vb gibi alanlarda kadınların sayısal varlıklarının arttırılmasını değil, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliği temelli dönüşümü hedeflemektedir. WEP’s imzacısı olarak platforma katılan Bursa’nın önde gelen şirketleri ile birlikte, Global Compact çatısı altında çalışmalarına devam etmektedir.
Gücümüz Eşitliğimiz Paneli ile kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesine dair yapılan iyi örnek ve uygulamalar, önemli konuşmacılar tarafından katılımcılar ile paylaşılmaktadır. Her yıl geleneksel olarak yapılması planlanan bu panel ile Bursa’nın bu konuda örnek il olarak konumlandırılması hedeflenmektedir.
2023’de BUİKAD’ın ne gibi projeleri olacak?
Günümüzde en önemli nokta dijital gelişime ayak uydurmak. Biz de “dijitalde kadın” mottomuzu hayata geçirecek projeler üretiyoruz.
08 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadınlarımıza vermek istediğiniz en önemli mesaj nedir?
Ülkemizin ve ekonomimizin büyümesi için nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş hayatında daha aktif yer alması gerekmektedir. Kendine güveni olan başarılı bir kadın özgüveni yüksek evlatlar yetiştirecektir. Gelecekte başarılı bir ülke hedefine ulaşmak için güçlü nesiller yetiştirmek hepimizin sorumluluğu.
Dünya ekonomik forumu küresel cinsiyet eşitliği raporuna göre 153 ülke arasından 130. Sıradayız. Bu sıralamada yükselmemiz kadınların iş gücüne katılımının artması ve iş hayatında eşit haklara sahip olmasıyla mümkün olacaktır. Yapılan araştırma ve değerlendirmeler ülkemizde kadınların ekonomiye nüfusları oranında katılım sağladıkları taktirde GSMH %30 artacağını göstermektedir. Her zaman söylediğimiz gibi kadın güçlenirse Türkiye güçlenir.
Ne kadar konuşmak istemesekte bir gerçek var ki, kadın cinayetleri, şiddet maalesef ülkemizde her geçen gün artıyor. Bunun önüne sizce nasıl geçebiliriz?
Bu konuda İstanbul Sözleşmesinden bahsetmek gerekir diye düşünüyorum. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşmedir. Sözleşme 11 Mayıs 2011’de imzalandı, 2012 tarihinde onaylandı ülkemizde. Anayasa m.90/5 uyarınca, İstanbul Sözleşmesi kanun hükmündedir. Bunun hakkında, Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz. İstanbul Sözleşmesi ile kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda, İstanbul Sözleşmesi hükümleri esas alınır. Anayasa’nın 11.maddesi uyarınca, İstanbul Sözleşmesi hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetten arınmış bir Avrupa yaratmak için yapılan İstanbul Sözleşmesi, kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak amacını taşıyor. Sözleşme, hem özel alandaki hem kamusal alandaki şiddeti yasaklamaktadır. Yalnızca ev içindeki (genellikle eş veya partnerler veya ebeveyn ve çocuklar gibi farklı kuşaklar arasında meydana gelen) kadınlara yönelik şiddeti değil, aynı zamanda kamusal alandaki (örneğin aynı evi paylaşmasa bile eski eşin veya partnerin kamusal alanda yönelttiği) şiddeti, işyerleri, okullar, karakollar, hapishaneler vb. kurumlardaki kadınlara yönelik şiddeti de yasaklamaktadır. Taraf devletlerin Sözleşme’nin hükümlerini etkili bir biçimde uygulamalarını sağlamak amacıyla Sözleşme’de spesifik bir izleme mekanizması oluşturulmuştur.
2023’de Türkiye Ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dolar tarafında gelişmekte olan ülkelerin izlediği genişlemeci para politikaları, Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeler için pozitif bir dönemi işaret ediyor. İçeride ve dışarıda belirsizlik yaratacak olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde kurun sakinliğini korumasını bekliyoruz. Bu yıl, Merkez Bankamızın art arda yaptığı faiz indirimlerinin dünyanın parasal genişlemeye girdiği döneme denk gelmesi yerel para birimimizin ciddi kayıplar yaşamasının önüne geçti, bu konjonktüre olumlu baz etkisinin eklenmesiyle enflasyonun hızlı bir şekilde gerilemesine şahit olduk.
İşsizlik Türkiye’de en önemli sorunlardan biri. İnşaat sektöründe 500 bin kişi işini kaybetti. Özellikle genç işsizliğin yüzde 26,1’lere yükselmesi, 2020 yılında istihdam artırıcı politikaların acil olarak devreye alınması gereğini ortaya koyuyor. Bankacılık sektörünün kredi iştahında artış gözlense de özel sektörün yatırım harcamalarında istenen düzeyde değiliz. Özel sektörün yatırım iştahını artırmamız şart. İhracatımız artıyor ancak bu artış verimlilik olarak yansımıyor. Markalı, yüksek katma değerli üretim ve ihracat çıkış yolumuz.
Ekonomimizin sağlıklı ve güçlü bir biçimde nefes alması, “yapısal ve ekonomik reformlar” ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine bağlı. Hukukun üstünlüğü ve eğitim, çağdaş ve katılımcı demokrasi, fikir ve ifade özgürlüğü, kurumların bağımsızlığı ve özerkliği ile liyakati esas alan bir sistemin inşası ekonomik reformların temelini sağlamlaştırır. Demokrasimizi geliştirirsek, ekonomimiz de gelişecektir.