Alarko Carrier’in, Taş Kağıt Makas Atölyesi iş birliği ile hayata geçirdiği “Doğaya İyi Bak, Geleceğe Gülümse” isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında, beslenme uzmanı, sürdürülebilir yaşam aktivisti Dilara Koçak ile sunucu, oyuncu, Taş Kağıt Makas Atölyesi kurucularından Ceyda Düvenci, Kadıköy’de ebeveynlerle bir araya geldi.
İklimlendirme sektörünün öncüsü Alarko Carrier, Taş Kâğıt Makas Atölyesi iş birliği ile küresel iklim krizinin olumsuz etkileriyle mücadele etmek ve en çok çocukların yaşadığı eko-anksiyetenin azaltılmasına destek olmak amacıyla başlattığı sosyal sorumluluk projesi, “Doğaya İyi Bak, Geleceğe Gülümse” kapsamındaki ilk ebeveyn buluşmasını Kadıköy’de gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında beslenme uzmanı ve sürdürülebilir yaşam aktivisti Dilara Koçak, sunucu, oyuncu, Taş Kağıt Makas Atölyesi kurucularından Ceyda Düvenci’nin sorularını yanıtladı.
“Endişeleri Olumlu Bir Enerjiye Dönüştürmek Mümkün”
Doğanın içinde bulunduğu riskleri, “Ben ne yapabilirim?” sorusuyla karşılayarak harekete geçmenin önemini vurgulayan Ceyda Düvenci, etkinliğe katılan ebveynlere şunları aktardı: “Dünyada çok konuşulmaya başlayan eko anksiyete üzerine ciddi bir kaynak taraması yapıyoruz. Alarko Carrier ile birlikte çıktığımız bu yolculukta da özellikle çocukların maruz kaldığı bu duygu durumuna yönelik çok sayıda atölye düzenleyeceğiz. Biliyorsunuz; çocuklar, etraflarında olup bitenler konusunda ciddi bir hassasiyet ve farkındalık sahibi durumda. Küresel iklim kriziyle ilgili olarak da haklı endişeler taşıyorlar. Ancak endişelenmenin soruna çare olmak için yeterli olmadığınız hepimiz biliyoruz. Çocuklarınızla doğada zaman geçirir, kaynakların doğru kullanımı konusunda yönlendirir ve yaşam şeklinizle örnek olabilirseniz, onların endişelerini olumlu bir enerjiye dönüştürebilirsiniz.”
“Sürdürülebilirlik, Geleneğimizde Var”
Gezegenin geleceği için sürdürülebilirliğin öneminin aslında atalarımız tarafından kuşaklar önce bilindiğini hatırlatan Dilara Koçak, “domates salçası, turşu, reçel gibi mutfak ritüelleri atıksız mutfağın değerli örnekleridir. Geleneklerimize ne kadar dönersek, o kadar sürdürülebilir bir yaşama yaklaşmış oluruz” dedi. “Bize iyi gelmeyen gezegene de iyi gelmez” diyen Koçak, şu bilgileri paylaştı: “Binlerce kilometre ötede yetişen bir meyvenin, bir gıdanın taşınması için doğaya çok ciddi boyutta karbon salınıyor. Üstelik atalarımızın tüketmediği bir besini, bizlerin sağlıkla sindirebilmemiz de pek mümkün değil. Dolayısıyla geleneksel beslenme biçiminden uzaklaştıkça hem kendimize hem de gezegenimize zarar vermeye başlıyoruz. Mevsiminde, yerel ve doğaya saygıyla üretilmiş besinleri tercih etmek hepimize iyi gelecek.”
“Fark Yaratacak Güce Sahibiz”
Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan ise proje hakkında şunları söyledi: “İklim krizinin önlenmesi amacıyla uzmanlarla iş birliği yapmak istedik. Taş Kağıt Makas Atölyesi’nin duyguları tanımak üzerine geliştirdiği uzmanlığından destek alarak, çocuklar ve ebeveynlerinin doğa ile ilişkisini güçlendirecek, endişelerini harekete geçmeyi sağlayacak bir motivasyona dönüştürecek kapsamlı bir projeye başlattık ve hız kesmeden devam ediyoruz. Dünyanın karşı karşıya kaldığı bu sorun için biz de Alarko Carrier olarak taşın altına elimize koyduk ve fark yaratacak güce sahibiz” dedi.
Doğaya İyi Bak, Geleceğe Gülümse!
Proje kapsamında düzenlenecek eğitim serisi boyunca, farklı alanlardan uzman isimler ebeveynlerle buluşacak. Sürdürülebilirlik, ‘doğayı daha iyi anlamak’, ‘iyi ve sağlıklı yaşam önerileri’, ‘atık malzemelerden geri dönüşüm’, ‘kaygıyla başa çıkmak’ başlıkları altında düzenlenecek uzman buluşmaları hakkında detaylı bilgiler, Alarko Carrier ve Taş Kağıt Makas’ın sosyal medya hesaplarından duyurulacak.