BizBizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği, kuruluşunun 5. yılını kutlamak üzere düzenlediği etkinlikte eğitim programına katılan kadın girişimcilerle bir araya geldi.
Buluşma vesilesiyle değerlendirmede bulunan BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği Başkanı Seda Bildik Erdoğmuş “2021/22 Kadınların Girişimcilik Raporu’na göre pandemi döneminde girişimciliğe adım atma konusunda, kadınlarla erkekler arasında önemli bir fark gözlemlenmezken; kapanan işletme sayıları konusunda dikkate değer farklar ortaya çıkıyor. Türkiye rakamlarına göre, erkeklerin girişimcisi olduğu kapanan işletmelerin oranı %23,2 iken; kadınların girişimcisi olduğu işletmelerde bu oran %33,3’e çıkıyor. BizBizze olarak kadın girişimciler arasında yaptığımız anketle doğrudan ihtiyaçlara yönelik bir 2022 programı oluşturarak Anadolu’nun çeşitli illerinden 75 kadın girişimciye ulaştık” dedi.
Kadınları sosyal ve ekonomik yaşamda desteklemek üzere, çalışmalarına 2017 yılında “Birlikte. Daha Güçlü” sloganıyla başlayan BizBizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği, kuruluşunun 5. yılını üye, gönüllü ve destekçilerinin katılımıyla 8 Aralık’ta Moda Kayıkhane’de düzenlenen özel bir etkinlikte kutladı.
Kuruluşundan bu yana tüm Türkiye çapında 500’e yakın kadına ulaşan ve iş kurmak ya da işini büyütmek isteyen kadın girişimcileri desteklemek amacıyla tamamen ücretsiz çok yönlü programlar düzenleyen BizBizze, 2022 yılında Kanada Büyükelçiliği tarafından sağlanan ‘Yerel Girişimler için Kanada Fonu’ desteğiyle Türkiye’deki kadın girişimcileri güçlendirmek İçin hayata geçirdikleri programın tüm detaylarını da yine bu etkinlikte konuklarıyla paylaştı.
Buluşma vesilesiyle değerlendirmede bulunan BizBizze Kadınlar İçin Fikir ve Destek Derneği Başkanı Seda Bildik Erdoğmuş, London Business School’a bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Dünya Girişimcilik Araştırma Birliği’nin kadın girişimciliği üzerine güncel raporuna değinerek, “2021/22 Kadınların Girişimcilik Raporu’na göre pandemi döneminde girişimciliğe adım atma konusunda, kadınlarla erkekler arasında önemli bir fark gözlemlenmezken; kapanan işletme sayıları konusunda dikkate değer farklar ortaya çıkıyor. Türkiye rakamlarına göre, erkeklerin girişimcisi olduğu kapanan işletmelerin oranı %23,2 iken; kadınların girişimcisi olduğu işletmelerde bu oran %33,3’e çıkıyor. BizBizze olarak kadın girişimciler arasında yaptığımız anketle doğrudan ihtiyaçlara yönelik bir 2022 programı oluşturarak Anadolu’nun çeşitli illerinden 75 kadın girişimciye ulaştık” dedi.
İstihdamın düşük olduğu bölgelere pozitif ayrımcılık
Seda Bildik Erdoğmuş BizBizze’nin geride kalan 5 yılın kısa bir değerlendirmesini yaparken, yeni projenin başlangıç aşamasına dair de bilgiler verdi: “Kurulduğumuz ilk günden beri kadınları hem sosyal alanda hem de istihdam ve girişimcilik alanında desteklemeye yönelik projelere odaklandık. Her geçen yıl artan tecrübemizle programlarımızı daha da geliştiriyoruz. Geçtiğimiz 2 yıl pandeminin getirdiği zorlu koşullar altında geçti. Biz de bu farkındalıkla bu yıl kurguladığımız projemize başlarken öncelikle bu süreci daha iyi anlamak ve ihtiyaçları belirlemek adına anketimizi hazırladık. Kendileri de halen birer kadın girişimci olan geçmiş dönem program mezunlarımız tarafından yanıtlanan anketler ışığında, pandemi ortamında hangi içerikleri eğitim programımıza dahil etmemiz gerektiğini tespit ettik ve dijital beceriler, stres yönetimi, finansal teşvik, zaman yönetimi gibi başlıkları da kapsayan bir eğitim programı çizdik. Networkinge ve kadın girişimciler için dijital topluluklar oluşturmaya ağırlık verdik. Program tamamen bu anket verileri ve geçtiğimiz yılların tecrübelerine dayanarak oluşturuldu.”
Yoğun bir ilginin olduğu programla alakalı olarak kadın girişimciliği ve istihdam oranının düşük olduğu bölgelere pozitif ayrımcılık yaptıklarının da altını çizen Erdoğmuş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu yıl hayata geçirdiğimiz programımıza Anadolu’nun farklı yerlerinden toplam 75 kadın katıldı. Program çerçevesinde henüz iş kurmamış, bir iş fikri bulunan ve yakın gelecekte iş kurmayı düşünenler ile sahip olduğu işi büyütmek isteyenler için 2 ayrı eğitim grubu oluşturduk. Kabul edilen adaylar, 80 saatlik bir girişimcilik eğitimi beraberinde birebir koçluk desteği de aldı. Son aşamada ise gönüllü girişimci ve profesyonellerle eşleştirildikleri bir mentorluk programına dahil oldular.”
Kadınlar BizBizze’yle Güçleniyor
Kadın istihdamının erkeklere kıyasla yarıdan daha da az olduğunu da söyleyen Seda Bildik Erdoğmuş “Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan biz kadınların ne yazık ki iş gücüne katılım oranı hala %26 seviyesinde. Bazı bölgelerde bu oran neredeyse %12’lere kadar iniyor. Bu da tabii ki, hem kadının hem de genel olarak toplumun gelişmişlik düzeyinde önemli bir kayıp demek. Kadınların ekonomiye ve dolayısıyla toplumsal yaşama katkısının büyük oranda artması gerektiğine inanıyoruz ve kurulduğumuz günden bu yana da buna yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de kadınları toplumda, özellikle de istihdam alanında çok daha etkin bir duruma getirmek adına çalışmalarımıza aralıksız şekilde devam edeceğiz. Çünkü, BizBizze’de hep dediğimiz gibi “Birlikte” daha güçlüyüz.” dedi.