Korkut Akın, yüreğinden süzülen umut ve coşkuyu, daimi kıldığı yeni yıl kartlarını,
21 Aralık2021 – 9 Ocak 2022 tarihleri arasında Schneider Tempel Sanat Merkezi’nde sergiliyor.
Biten yılın son günlerini gelen yılın coşkusuna ekliyor Korkut Akın, özel gün ve seyahatlerin nostaljik ama vazgeçilmez objelerinden yeni yıl kartları, Korkut Akın’ın elinde ve dilinde toplumsal hafızamızın izlerine dönüşmüş adeta…
Zamanın tanığı yeni yıl kartlarını Korkut Akın, bakın nasıl anlatıyor:
“Aşkla başlayan her şey başarılı olur” dediler…
1983 yılbaşında aşk için bir kart hazırladım. Karşılığını her yıl yenilerinde buldu. Öyle bir heves oldu ki, her karşılaştığım o yılın kartını nasıl tasarladığımı sordu, keyifle anlattım. Hiçbiri postayla gönderilmedi, sadece elden dağıttım. Yüz yüze iletişimin gücü ve güzelliği bugüne taşındı…
İşte, kırkıncı yılda hepsini bir arada izleyebileceğimiz, bir yanıyla kişisel bir yanıyla toplumsal belleğimizi yansıtan kartlar. Biraz önsezi, biraz niyet okuma, belki biraz rüya görme, birazdan çokça da gidişatı izleme… 83 milyonda bir sorumlulukla yaptığım davetler.
Aşkla başlayan “Yeni Yıl” -aslında akıntıya karşı kürek çeken- kartlarım giderek daha bir çevreci, daha bir sosyal, daha bir anlamlı.
11 Eylül saldırısı sonrası, “Barış” konulu kartımın ucunu yakıp, “savaşan dünyanın yangınından sizin için bu kadarını kurtarabildim” diye verdim. “İfadeye özgürlük” isteyen “gizli” mesajlı kartımı dağıtırken suçlanan sanatçıların gözlerinde yansıyanı gördüm.
… bundan sonrası sizin. Ne görüyorsanız o. Ama herkes gibi benim de bir keşkem var. 1492’nin 500’üncü yılına, bir iguananın gözyaşı ile katılabilmeyi isterdim.
Yolunuz yolumuzla kesişirse sizin de bir yeni yıl kartınız olur. Ben her yıl hazırlıyorum, sizin için de bir tane ayırırım.”
Bu yıl 2022 yılı kartını edinmek için yolunuzu Schneider Tempel Sanat Merkezi’ne düşürmeniz yeterli olacak.
Korkut Akın
Leylekler, yapılan anlaşmalara uyarak 1958’de Van’a bırakmış Korkut Akın’ı.
Yolda gazete görse, çöküp okuyan bir çocuktu Korkut… Hâlâ da sürüyor o özelliği…
Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümünü (1981) bitirdi.
Yeşilçam’da reji asistanlığı, senaristlik ile başladığı yaşamı, televizyonlarda yönetmenlikle sürdü…
1984’te “Voli” ile İFSAK Kısafilm Yarışması Büyük Ödülü
1990’da “Hişt Hişt!” ile İzmir Karşıyaka Belediyesi İnsan Hakları Kısafilm Mansiyon Ödülü
1991’de “Hayat Ne Tatlı” ile Orhon Murat Arıburnu Kısafilm Yarışması Birincilik Ödülü
1992’de “Hişt Hişt!” ile 42. Berlin Film Festivali, 5. Video-Fest Büyük Ödül Adayı
1993’de “İstanbul Sayfaları” ile Çağdaş Gazeteciler Derneği Yılın TV Programı Ödülü
kazandı.
“Zamanda Yolculuk” dizisinin 24 bölümünü çekti (1995).
Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sinema dersleri verdi.
Dünya Kitap Dergisi’nde başladığı kitap yazılarını Radikal Kitap, Cumhuriyet Kitap, Edebiyat Nöbeti, Kitap Eki, Berfin Bahar, habercigazete.com (artık habercigazete.net), aydinmuhiti.com’da, sinema yazılarını sadibey.com’da sürdürdü, sürdürüyor. Taşıma Dünyası, Bartın Manşet ve Bartın Bölge gazetelerinde köşe yazıları yazdı. …daha birçok yayında yazı yazdı, röportaj yayınladı.
“Abdullah Akın Armağanı”, “Firari Defter” kitaplarının editörlüğünü yaptı. Atilla Dorsay’ın yazdığı “Yaşantımızı Değiştiren Filmler” ve “Hayatımızı Aydınlatan Muhteşem Kadınlar” kitaplarını yayına hazırladı.
“Yitik Umutların Gece Bekçisi” nehir söyleşi ilk kitabıydı, yüksek lisans tezi de olan “Yerli Dizi Yersiz Uzun” ikinci kitabı…
Küçük bir özelliği daha var: 1983’ten bu yana her yıl hazırladığı yeni yıl kartlarını postayla göndermeyip sadece elden dağıtıyor.
…okumayı, izlemeyi, yazmayı sürdürüyor.