Uzun bir süre yurtdışında yaşamışve kendisini teknolojinin gücüne inanan biri olarak tanımlayan Melek Pulatkonak, edinmişolduğu entelektüel birikimiyle ülkemizde kadın girişimciliğinin yetersizliğini, daha çok kadınların girişimci olmasıgerektiğini ve kendi deyimiyle ‘Türkiye’nin kullanılmayan en büyük doğal kaynağının kadın olduğuna inanan bir kadınım’diyerek kadınların daha çok girişimci olması, daha çok sosyal hayata kazanılmasıve kadınların ülke ekonomisinde söz sahibi olmasıiçin çalışmalarınıyürütüyor.
Melek Pulatkonak Binyaprak kurarak kadınlara bir alan açmış. Binyaprak kurucusu Melek Pulatkonak ile yapmışolduğumuz söyleşiyi keyifle okuyacağınızıumuyoruz. İyi okumalar
Sizi tanımayanlar için Melek Pulatkonak kimdir?
Yaklaşık 20 sene New York’ta yaşamış, beşsene önce Türkiye’ye geri dönüşyapmış, teknolojinin gücüne inanan bir seri girişimciyim.
Hem kurumsal hayatta hem de girişimci şapkamla fark yaratma fırsatlarınıyakalamış, hayatında çok güçlürol model kadınlarla büyümüş, İstanbul aşığı, Türkiye’nin kullanılmayan en büyük doğal kaynağının kadın olduğuna inanan bir kadınım.
Gerek Microsoft Türkiye’deki liderlik görevimde açık Akademi projesini hayata geçirirken, gerek TurkishWIN ve BinYaprak sosyal girişimcilik şapkamla 100 binlerce kişinin hayatına dokunabildim. Yaptığım tüm işlerin ortak noktası: teknoloji odaklı, kitlesel erişimi olan ve sosyal bir problemi çözen bir hayalle yola cıkmak.
İşhayatına ne zaman ve hangi sektörde başladınız?
Avusturya Lisesi’nden 1992 yılındamezun olduktan sonra London School of Economics and Political Science’dan İktisat derecesini alıp, 1996 yılındaNew York Borsası’nda işhayatına başladım. Şu an kendimi pek bir yaşlıhissettim!
Binyaprak fikri, nasıl oluştu bahseder misiniz?
Hikayenin başından başlamakta fayda görüyorum. 8-9 yıl önce, açık, paylaşımcı, fikir odaklıbir güven ağıolan TED konferanslarında izlediğim videolar ve gittiğim TED konferanslarında dinlediğim konuşmaların ardından TurkishWIN yolculuğuna başladım. Bu TED modelini Türkiyeli kadınlar için kurmak, güzel hikayeleri paylaşıp, rol modellerimizi ortaya çıkarmak için kollarısıvadım. Bilgi ve başarıyıpaylaşmak amacından yola çıkan, hedefleri
olan kadınların birbirine güçvermesi için kurulan TurkishWIN, İstanbul, Ankara, Zürih, Londra, New York, Boston, San Francisco ve Washington’da ve yaklaşık bes yıldır faaliyette.
TurkishWIN’e Türkiye’nin farklıillerinden ve meslek gruplarından biz de bu networke katılmak istiyoruz talepleri gelmeye baslayınca ikinci bir hayalin tohumlari atıldı. İlk hayal ortağım, BinYaprak Kurucu ortağıAslıCaner oldu. BinYaprak bir TurkishWIN girişimi. İngilizce ve global bir platform olan TurkishWIN ile aynıdeğerlere sahip yerel ve Türkçe bir platformu. Değerlerimiz ve mottomuz aynı: O Yaparsa Ben De Yaparım!
Bin yaprak kadınlara neler sağlıyor?
Hedefimiz öğrenciden emekliye, kadından erkeğe, bireyden kuruma kadar tüm paydaşlarla kadının içindeki işhayatıpotansiyelini keşfetmesi ve bu yolculukta yalnız olmadığınıbilmesini sağlamak.
BinYaprak ile, çalışan ve üretmek isteyen kadınlar, tecrübelerini paylaşarak birbirine fırsat yaratacaklar. Nasıl mi? İşhayatına atılmaya hazırlanan farklıcoğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve işfırsatlarınıpaylaştıkları, öncelikle dijital bir platformda sunuyoruz. Bu Turkiye’de bir ilk. Dijital platformumuzda ilham veren videolar, “Biz Bize Sohbetler”ve “BinYaprak Gruplarında”aynımeslek, memleket ya da ilgi alanına sahip kadınlarla buluşuyor, birbirlerinden destek alıyorlar. Dijital platformda sunmaya başladığımız etkinliklerimize 81 şehirde gerçekleşecek etkinlikler eklenecek.
Bin yaprak ne gibi etkinlikler yapıyor?
BinYaprak öncelikle bir dijital networking platformu: Grupları, sohbet odalarıve ilham dolu videolarıyla sizin gibi kadınlarıkeşfedeceğiniz bir kızkardeslik ağı.Öncelikle farklışehirlerden bize katılan BinYapraklıkadınlarıdijital bir ortamda, coğrafyalarımızın limiti olmadan buluşturacagımız dijital etkinlikler planladık.BinYaprak’taki etkinlikler farklıihtiyaçlarıkarşılıyor: İlham Almak, Kendini Keşfetmek ve Hayat & İşDengesi.
Sitemizde şu an sunduğumuz dijital etkinlikler mulakat hazırlıkları, değişim, hedef koymak, 21. yüzyılda insan konularınıişliyor. BinYaprak.com a üye olan herkes bu dijital etkinliklere katılabilir. Çok yakında sektör bulusmalarınıgerçekleştireceğiz.5 Mart’da kızkardeşimiz olan TurkishWIN ile birlikte TurkishWIN GençKadın Kariyer Günün’de 125 farklıüniversiteden 1200 genc üniversiteli kadınla, 22 konuşmacımız, 16 şirket katılımıyla, Türkiye’nin ilk kadın odaklıkariyer etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Mottomuz: O Yaparsa Ben De Yaparım. Çok coşkulu bir gün yaşıyor, ilhamla doluyoruz. Tüm gün Yeditepe Üniversitesi himayesinde gerçekleşecek etkinliğimizi canlıyayınla da izleyebilirsiniz: http://turkishw.in/canliyayinEtkinliklerimizden haberdar olmak ve takip etmek için isteyen kadınlar ve erkekleri www.binyaprak.coma davet ediyoruz!
Ülkemizde işkadınıolmanın zorluklarınelerdir? İşkadınlarına yeterli destek veriliyor mu?
Ne yazık ki yeterli düzeyde değil. Kadının işhayatında başarılıolmasıiçin bir destek sistemine ihtiyacıvar. Kültürümüz kadınıhem mükemmel bir anne/eşolmasıhem de işyerinin esnek olmayan koşullarında çalışmasınızor koşuyor. Kreşdestekleri, esnek çalışma ortamlarınısunmak konusunda devlete ve işyerlerine çok işdüşüyor.Kadın ve erkek eşit kazanmıyor. 2014 TUIK KazançYapısıAraştırması’na göre, yüksekokul ve üstüeğitim düzeyinde bir kadın çalışanın ortalama brüt ücreti, bir erkek çalışanın ortalama brüt ücretinden % 17,8 oranında düşük. Bu farkın en fazla olduğu eğitim düzeyi % 19,5 ile meslek lisesi, en az olduğu eğitim düzeyi ise %9,1 ile lise.Kadına yüklenen işler- ev sorumluluklarından dolayıdaha fazla. Daha az kazanıyoruz. Daha çok kadın kayıt dışıçalışıyor ve sosyal güvence altında olmayan mevsimsel tarım hizmetleri, ev hizmetleri gibi sektörlerde mesai yapıyor.
World Economic Forum raporlarına göre, kadının ekonomiye ve sosyal haklara eşit katılımıglobal bir kriz ve her kriz gibi bir fırsat. Aynırapora göre, global anlamda kadının işhayatı, sağlık hizmetleri ve eğitimde fırsat eşitliği 2095’de gelecek. 80 yıl bekleyeceğiz! Türkiye için ben daha karamsarım, bu rakamın 120 yıl olduğunu düşünüyorum. 120 yıl beklemek istemiyorsak, gün bugün. Her birimiz bir fark yaratmak için- kendimiz için, kızımız, eşimiz, torunumuz için bugün sorumluluk almalıyız.Krizin iyi yönetildiğinde fırsat açılımıise müthiş! Kadın Türkiye’nin kullanmadığıen büyük doğal kaynağı. Kadının Türkiye’de istihdama katılımı30% civarlarında.
Bu rakam OECD ortamlarında 62%. Türkiye’de kadının istihdama katılımı50% e çıksa, GSYH’miz 30% üzerinde büyüyecek. Gelecek kadınla gelecek
Bu nasıl olacak? Bin Yaprak’ın var olma sebebi de tam bu. Kadınlarıişhayatında yapabileceklerine dair ilham veren rol modellerle cesaretlendirerek.
Bu yolculukta yalnız değiliz. Kadınlar olarak, biz birbirimize destek olacağız. Bize destek veren erkeklerle birlikte yürüyeceğiz. Birbirimizle tecrübe paylaşacağız.Vizyonumuza destek olan kurum, kadın ve erkeklerle yola cıktık! Yolumuz uzun, ilhamımız bol.
Kadınlar nasıl özgürleşir?
Kadın isterse özgürleşir. Özgürleşmenin farklıdışa vurumlarıvar. Bazen farklıbir şey giyerek, bazen istediği işin peşinde şehir değiştirerek özgürleşebiliriz.Kadın isterse her şeyi yapar. Benim gözlemim, özgürleşmenin iki farklıtetiği var: İlki farkındalık. Bu içe dönüşyolculuğu çoğunlukla uzun, zorlu ama getirdiği dönüşüm müthiş. İkincisi ise zorunluluk: Özellikle çocuklarıiçin çalışmak zorunda kalan kadın, komfor alanının dışına çıkıp bir kaplana dönüşebiliyor, hedefine ısrarlıve sağlam adımlarla yürüyor.
Hayatınızdaki başarısızlıklarısorsam?
Hangi birisini anlatsam? Buna ayrıbir mülakat gerekir. Sanırım önemli olan her şeyi kontrol edemeyeceğimizi bilmek ve düştüğümüz zaman öğrenerek kalkmak.
İş dışında bir günlük zamanınız nasıl seyrediyor?
Şu sıralar bir girişimi ölçekleme sürecinde olduğumuzdan, hep çalışıyor, Hayat Binyaprakla Güzel mottomu bizzat yaşıyorum. Her sene mutlaka yaptığım ve kendime düşünmek için vakit ayırdığım tek aktivite: Vancouver’daki TED etkinliğine katılmak.
En son okuduğunuz kitap?
Stuart Brown’un “Play: How it Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul”Çocukların ne kadar yaratıcıolduğunu hepimiz biliriz. Neden? Sürekli oyun oynuyorlar. Oyun oynamak beynimizi besleyen bir ihtiyaçaslında. Büyüdükçe bu ihtiyacıbaşka ihtiyaçlara yer açmak için bastırıyoruz, olan özgün düşünme yeteneğimize oluyor! Müthişbir kitap herkese tavisye ederim.
Tiyatro, müzik ve sinemaya ilginiz?
Hepsini çok severim, takip ediyorum. Buna kitap ve yemeği de ekleyebiliriz. Uzun seneler New York’ta yaşamanın en büyük artısızengin sanat ve entelektüel menüsüydüObur bir çocuk gibi ben de ziyadesiyle beslendim.
Sevdiğiniz yemek?
Annemin her yemeği. 20 sene bir tanenizden uzak yaşayınca daha da tatlıgeliyor. İçinizde keşkeleriniz, erteledikleriniz, yapamadıklarınız var mı?Üçyaşam tutkum var: Mutlu olmak var olma sebebimiz, mutlu olmak; Keşke dememek. Aldığım bütün riskler keşke dememek için; Fark yaratmak- var oluşumuzun bir sebebi olmalı. Sanırım ben bu sebebi bulan şanslıinsanlardan biriyim!
Son olarak eklemek istedikleriniz?
“O Yaparsa Ben De Yaparım”diyorsan, Türkiye’de kadının işhayatında fırsat eşitliği için 120 yıl değil, bir gün bile beklemek istemiyorsan, kız kardeşliğin gücüne inanıyorsan seni binyaprak.com a bekliyoruz. Özellikle kız babalarınısevgiyle kucaklıyoruz. Gelin birlikte fark yaratalım!