Bayram gibi günlerin kişilerarası iletişimin yüksek olduğu ve çeşit çeşit yemeklerin yapıldığı günler olduğunu söyleyen uzmanlar, bu gibi günlerde özellikle kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet ve mide hassasiyeti olan kişilerin beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.
Kurban bayramında sıkça yapılan beslenme hatalarına değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et, kesimden sonra serin bir ortamda en az 4-5 saat bekletilmeli ve en az 24 saat sonra tüketilmeli.” dedi. Yeterli miktarda su tüketilmesi gerektiğine de vurgu yapan Yiğit, sebze tüketiminin ihmal edilmemesi ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmaması uyarısında bulundu.
Keyifli bir bayram geçirmek için bu önerilere kulak verin!
Kurban bayramının, kişiler arası iletişimin yüksek olduğu, birbirinden güzel etli yemekler ile bolca karşılaşılan dönemler olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bayram dönemlerinde özellikle kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet ve mide hassasiyeti olan bireylerin, beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerekir.” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Kurban Bayramı’nın daha keyifli ve sağlıklı geçmesi için önerilerini şöyle sıraladı:
Meşrubattan alınan su, vücudun ihtiyacını karşılamaz!
Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi bulduğu bu yaz günlerinde özellikle bayramda yolculuk yapacak olanlar için yeterli su tüketiminin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Unutmayın gazozdan, soğuk çaylardan, soğuk kahvelerden aldığınız su, vücudun ihtiyacını karşılamayacaktır. Ayrıca günlük en az 2 litre su tüketmek iştahınızı dengelemenize de yardımcı olacaktır.” dedi.
Eti kurban kesildikten hemen sonra tüketmeyin!
“Et, uygun bir lezzet kazanması, sertliğinin geçmesi ve mide-bağırsak sorunlarına yol açmaması için kesimden sonra serin bir ortamda en az 4-5 saat bekletilmeli ve en az 24 saat sonra tüketilmelidir.” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, etin bekletilirken poşet içinde tutulmaması gerektiği konusunda uyardı ve mümkünse geniş ve temiz bir kapta yan yana dizilerek soğumasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Eğer et hemen tüketilecekse en azından kıyma olarak tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yiğit, “Kıyma ve iç organlar 1-2 gün, küçük parçalara ayrılmış etler ise en fazla 3-5 gün dolapta saklanabilir. Et derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay süre ile saklanabilir.” şeklinde konuştu.
Eti ısı kaynağına çok yakın pişirmeyin, tabakta sebzelere yer verin
Etin odun ateşi veya mangalda pişirileceği durumlarda ise ısı kaynağı ile arasında en az 15 cm boşluk olması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et ısı kaynağına çok yakın piştiğinde PAH dediğimiz kanserojen bileşenler oluşur. Etin yağının ateş kaynağına damlamamasına özen gösterilmelidir.” uyarısında bulundu.
Özellikle kurban bayramında et tüketimi daha yoğun olduğu için zeytinyağlı yemeklerin daha az tüketildiğini de sözlerine ekleyen Yiğit, “Ancak vücudumuzun özellikle de mide ve bağırsaklarımızın yorulmasını istemiyorsak, günün en az 2 öğününde mutlaka sebzelere yer açılmalıdır.” dedi.
Şerbetli tatlıları her gün tüketmeyin!
Bayramların vazgeçilmezi tatlı tüketimine de değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir tatlı boğazınızı tatlılıktan yakıyorsa içeriğinde mısır şurubu barındırma ihtimali yüksektir. Bu dönemde ev yapımı tatlılar daha sık tercih edilebilir. Eğer şerbetli tatlı tüketilecekse; yanında ayran bulundurmak porsiyon kontrolü sağlamanıza yardımcı olacaktır. Tatlı tüketiminde miktar ve gün sayısını sınırlamak, kilo kontrolünüzü sağlamanıza da destek olur. Sağlıklı ve Huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle…”