Hayatta kazanan insanlar daima “yapabilirim, yapabileceğim ve yapıyorum” diye düşünürler. Diğer taraftan, kaybedenlerse “neye sahip olmalıyım veya ne yapabilirim ” gibi düşüncelere konsantre olurlar. – Dennis Waitley
Günümüzün rekabet ortamında; rekabet ortamı ve küreselleşmenin vermiş olduğu proaktif değişimin yol açtığı süreçlerin doğru bir şekilde ele alınıp aynı zamanda doğru bir hamle ile hareket edilmesini gerektirir. Stratejik insan kaynakları yönetimi, önceleri personel yönetimi olarak adlandırılıp ve süreçlerle günümüze insan kaynakları olarak gelen, şimdilerde ise entelektüel sermaye yönetimi ve yetenek yönetimi gibi post-modern tanımlarla giderek çalışma hayatımızda daha etkili olan insan kaynakları yönetimi üzerine geliştirilen yaklaşımlardan biri de stratejik insan kaynakları yönetimi altındadır. Stratejik insan kaynakları planlaması ile işletme işgücü piyasasına hâkim olabilecek, yüksek motivasyonlu ve performanslı çalışanlarını elde tutabilecek, uzun dönemli insan kaynakları planları yapabilecek ve stratejik başarı için gerekli olan kişileri zamanında ve eksiksiz temin edebilecektir.
Stratejik insan kaynaklarını önemseyen örgütlerin benzer özellikleri:
- İnsanı stratejik öneme sahip ve insan kaynakları departmanını etkinliklerin ele alındığı zorunlu bir yer olarak görür.
- Örgütsel strateji ve insan kaynakları politikaları uyumludur.
- İnsan kaynakları yönetiminin ortak değerleriyle güçlendirilmiş bir örgüt kültürüne dayanır.
- Çalışanların tutum, davranış ve insani özelliklerine duyarlıdırlar.
- Katılımcı yönetim anlayışı hakimdir.
- Takım çalışması ve esnek roller odak noktasıdır.
- İnsan kaynakları departmanı rekabetçi baskılara karşı proaktiftirler.
- İnsan kaynaklarına ilişkin politikalar geliştirilirken örgütün bütün fonksiyonları ele alınır.
- Çalışanların bilgilerini daima güncel tutmaya özen gösterirler.
- Ayrılan çalışanlara anket çalışmasıyla değerlendirmeleri önemseler.
- Performans değerleme, çalışma ilişkileri ve kariyer planlama yapılırken, insan odaklı yaklaşım kullanılır.
- Bireyler ve gruplar arası çatışmaların çözümü sadece ortak hedefler doğrultusunda yapılır.
İşletmelerin çalışanlarından rasyonel biçimde faydalanması, istediği nitelikte ve nicelikte çalışana sahip olması ve optimum şekilde bilgi, beceri ve yetenek entegrasyonu için stratejik insan kaynakları planlaması yapılmalıdır. Yani stratejik insan kaynakları yönetimi ile yüksek rekabet ortamında insan kaynağının temin edilmesi sadece değildir. Bunun yanında yaratılacak yüksek performanslı çalışanlar ve gruplar ile sürdürülebilir rekabet üstünlüğünün sağlanması ve dış çevrede yaşanan değişimlere uygun hareket edilmesi amaçlanmalıdır. İnsan kaynaklarına stratejik yaklaşım, insan kaynakları planlamasına stratejik yaklaşımı zorunlu kılar.
Sonuç olarak; Stratejik insan kaynakları yönetimi, stratejik ve örgütsel uyum gerektirdiği kadar, çalışanın yanında olan politikaları belirleyen ve uygulayan, iş sağlığı ve güvenliği, çalışma ilişkileri, disiplin sistemi, adil ücret yönetimi gibi konuları ön planda tutan insan kaynakları politikalarına sahiptir. İnsan kaynakları bölümünün faaliyetlerine odaklanılmış bir stratejik bakış açısı getirip, bu faaliyetleri işletmenin stratejik yönetim süreci ile bütünleştirmesidir. Süreç yönetimi hakkında bizlerden yardım alabilirsiniz.
Dr. Bahar Zeynep Barut.
Beyond to Human RMC- Managing Director.
baharzeynepb@beyondtohuman.com