“Neden yorgunsun sorusuna cevap aramaktan ve bunu sormasınlar diye gülümsemekten yoruldum.”
Cemal Süreya
Duygusal olarak zor zamanlar geçirmekteyiz, dünya son birkaç yıldır bizi ruhsal olarak sıkıştırmakta, Ülkemiz de yaşadığımız şiddetli deprem ve kayıplar tüm duygularımızı alt üst etti ne yazık ki. Bu süreç hepimiz de bazı travmaları tetiklerken, umutlu olma ruh halimizi de olumsuz etkilemektedir. Bu günlerde toplumsal olarak duygusal tükenmişlik sendromu yaşıyoruz olabiliriz. İsterseniz önce Duygusal tükenmişlik nedir bunu tanımlayalım. Duygusal tükenme; özel rutin hayatınız veya iş hayatınızdan ya da her ikisinin birleşiminden kaynaklanan birikmiş stres yükünün bir sonucu olarak duygusal olarak yıpranmış ve tükenmiş hissetme durumu olarak ifade edilir.
Tükenmişlik sendromuna yakalandığımızda neler yaşarız?
- Yoğun Bitkinlik: Fiziksel ve duygusal olarak yorgunş hissetmek, uyku düzeninin bozulması
- Yalnızlık ve İzolasyon: Tükenmişlik sendromundan mustarip kişiler bunalmış hisseder ve dostlarına, aile üyelerine, iş arkadaşlarına güven sorunu yaşayabilirler.
- Tanıdıklardan Kaçış: Tükenmişlik yaşayan kişiler, bulunduğu ortamdan kaçmayı hayal edebilir ve bazı duygusal boşlukları doldurmak için zararlı bağımlılıklar geliştrebilirler.
- Öfkeli olmak: Günlük rutin işleri yerine getirme noktasında tahammülsüz yaklaşımlarda bulunmak ve sorunlar ile karşılaştığımızda sanki aşılmaz gibi algılamak
- Sık görülen hastalıklar: Tükenmişlik tıpkı diğer uzun süreli stres sorunları bağışıklık sistemini düşürerek kişiyi soğuk algınlığı, grip ve uykusuzluğa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Ayrıca depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çevrenizde tükenmiş biri varsa yada siz bu duyguyu yaşıyorsanız kendinize nasıl yardım edebilirsiniz?
Hem kendimizin hem başkasının duygularını fark etmek, destek olmak adına paha biçilmez bir yardımdır.
- İyi bir dinleyici olun: ‘Uyarma’ moduna geçmeden önce, arkadaşınızın veya aile üyenizin zorluklarını dinlemeyi teklif edin. Etrafında konuşacak birinin olması çoğu insan için bir dünya fark yaratabilir. Çoğu zaman insanlar kaygılarına ve acılarına tanık olacak birine ihtiyaç duyarlar ve sadece dinleyerek uzun bir yol kat etmelerine yardımcı olabilirsiniz.
- İnsanların duygu ve endişelerine değer verin: Karşınızdaki kişiye “Abartıyorsun”, “Bence o kadar da büyük bir sorun yok” gibi cümleler kurmak, kötü ve umutsuz hisseden birini duygularının da geçersiz olduğu zannına sürükleyip işleri iyice karıştırabilir.
- Belirli yardımlar teklif edin: Tükenmiş biri genellikle başkalarının ona yardım edebileceği alanları düşünemeyecek kadar yorgundur. “Nasıl yardımcı olabilirim” diye sormak yerine ona yemek götürmeyi, çarşı işlerini halletmeyi veya bir yere bırakıp almak gibi belirli yardımlar teklif edin.
- Destek kaynakları araştırın: Çocuk bakımı, ev temizliği için yardımcı veya psikoterapist… Karşınızdaki kişinin hangi alanda ek desteğe ihtiyacı varsa o alanda sorunu çözecek birini araştırma konusunda yardım teklif edin.
Umudu yeniden kalplerimizde yeşertelim ki hayat daha yaşanası olsun sevgili dostlar. Bugünlerde gelip geçecek birbirimize destek olalım, birbirimizi sevelim.