Yapılan araştırmaya göre, beynin sürekli geliştiği tıpkı bir kayıt cihazı gibi tüm yaşananları, öğrenilenleri kaydettiği gözlenmiştir. Tabi en iyi öğrenme yaşları, ya da beynin en çok çalıştığı yaşlar, durumlar vardır.
Yapılan araştırma sonucunda;
-erkek çocuklarının 16-18 yaşına kadar beyin gelişimleri devam eder
-kız çocukların da ise 15-17 yaşa kadar devam ettiği uzmanlar ve bilim insanları tarafından onaylanmıştır.
ÇOCUĞUĞUN BEYİN GELİŞİMİ İÇİN
- En önemlisi, uyku düzenidir.
- Doğru besinler ile zekâ gelişimi oldukça desteklenmektedir.
- Özellikle erken yaşlarda 2 yaş itibariyle başlayan, etkinlikler zekâ becerilerini geliştirdiği ciddi oranda diğer bireyle oranla fark yarattığı gözlenmiştir.
- Klasik müzik, keman ve piyano enstrümanları dinlenmek ve onlara bu konu da yardımcı olmak ise, sol beyinlerini ciddi oranda çalıştırdığı gözlenmiştir.
- Çocuk zekâ oyunlarının yani bir diğer adıyla bilişsel gelişim oyunlarının çocukların ruh ve beyin sağlığı için önemli faktör olduğu bilimsel çalışmalar sonucu ispatlanmıştır.
BİLİŞSEL GELİŞİM OYUNLARI VE BEYİN GELİŞİMİ
Çocuğun ruhsal ve beyinsel gelişimin de tıpkı beslenmek, sağlıklı aile ortamı oyunların da çok önemli faktör olduğunu çocuk gelişim uzmanlarımız ve pedagoglarımız sıkça vurgulamak da ve ön planda tutmaktalar. Bir çocuğun iç dünyasını yansıttığı, kendini en iyi şekilde ifade ettiği, hayal dünyasını, el becerilerini hatta sosyal iletişimini, dil becerisini oyunlarla geliştirirler. Bu doğrultu da incelendiğin de birçok oyundan bahsetmek ve onları incelemek mümkündür.
Benim oğlum için incelediğim ve 2 yaş itibari ile bu harika başladığımız hatta TÜRKİYE de bir ilk olan NEURA-VİA SİSTEM DGS SETİ ve GÖRSEL, SAYISAL EGZERSİZLER setini tavsiye edebilirim sizler için
Çocuklarımızın beyin gelişimi aslında ruh gelişimi içinse uzmanlar 6 aydan itibaren;
- Uyku düzeni
- Beslenme alışkanlığı
- Oyun
- Müzik
- Ve en önemlisi uyku rutininden önce sakin müzik eşliğinde kitap okumayı öneriyorlar.
Unutmayın! Beyin gelişim oyunları ve aktiviteleri her yaşta farklıdır.
PEKİ, NEDİR BU BİLİŞSEL GELİŞİM KURAMI?
Düşünme, öğrenme hatırlama gibi bilişsel faaliyetlerin zaman içerisinde ki gelişimizi ifade eder. Bilişsel gelişimin ise hızlı gelişiyor olması, parlak zekâ ve ya üstün zekâ potansiyelini gösterir. Yapılan araştırma sonucunda, bebeklerde beyin gelişimi, anne karnında 3. Hafta ile başlar. 5. Ay itibariyle ise dışardan gelen uyaranları algılamaya geçer.
- Beyin gelişimi anne karnında başlar,
- Bilişsel gelişim, beynin fiziksel gelişimi ile bağlantılıdır,
- Zaman ile orantılıdır,
- Bilişsel gelişim aktiviteleri, sosyal etkinlikler, dış faktörler; bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde beynin gelişimini hızlandırır.
- Çocuklarda ve bebeklerde VYGOTSKY KURAMI tamamen büyük rol oynamaktadır.
VYGOTSKY KURAMI (yakınsal gelişim alanı)
Vygotsky kuramı, çocuğun anne ve ya baba desteği almadan, kendi kendine sağladığı gelişim düzeyi ile anne ve ya baba rehberliğinde sağladığı gelişim düzeyi arasında ki fark yakınsal gelişim alanıdır.
SAĞLIKLA KALIN…