0-6 yaş, insan gelişiminin en hızlı olduğu ve insan ömrünün altın yılları olarak ele alınır. İlk altı yıl çocuğunuz için yapacağınız her şey onun kişilik gelişimi ve psikososyal gelişimine katkı sağlayacaktır. Fazla gelişmiş beyin ağı, motor becerileri sunulan çevre ile doğrudan ilgilidir. Bunun için ise çocuğa çokça eylem alanı sunmak, kendisini keşfetmesine izin vermek gereklidir. Bu altın yıllarda çocuk, istemeden yakın çevresinin davranışlarından, sorularından ve konuşmalarından etkilenir. Sonrasın da ise kişilik gelişiminin en önemli parçası haline gelir. Örneğin; çocuğun yaşadı ev onun özel alanıdır, o özel alan ile ilgili sorular sormak ve onu buna itmek ileride çocuğun kişiliğine halk dilinde “laf taşıma” olarak yansır. Çevresi sürekli kavga halinde ya da bağırma eylemi içerisinde ise çocuk sürekli bağırma halinde, kavga eylemi içerisindedir.
Müzik ve müzik eğitimi müziksel aktiviteler için olduğu kadar psikososyal gelişim, hafıza, dikkat, konsantrasyon, yaratıcılık özgüven, enerjinin doğru şekilde yönlendirilmesi gibi müzik dışı dogmalar içinde oldukça önemlidir. Beyin gelişimi ve müzik arasında çok yakın bir ilişki vardır. Yapılan araştırmalar özellikle erken yaşlarda başlayan müzik eğitiminin matematik ve doğa bilimleri açısından önem taşıyan uzaysal algılamada performans artışı sağladığını göstermiştir.
Fransız tıp ve bilim akademileri üyesi Dr.ALFRED TOMATİS’ e göre beyin hücrelerindeki elektriksel enerjinin azalması konsantrasyonun bozulmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden beyninde piller gibi şarj edilmesi gerekmektedir. Beyin hücrelerinin enerji ile şarj edilebilmesin yollarından biri 5000 ile 8000 Hz. Arasında yüksek frekanslar arasında olan müziklerin dinlenmesinden geçtiğini vurgulamıştır. Yıllar süren analizlerin ardından ise Mozart’ın müziklerinde bu frekansın çokça olduğu tespit edilmiştir.
Ben de oğluma, karnımda ve doğumundan itibaren Mozart dinletmiştim, galiba geleneksel bir yaklaşım çünkü annem de bana özellikle uyumadan önce Mozart dinletirmiş.
Mozart etkisi olarak bilinen bir başka araştırma ise her gün sadece 10 dk. Mozart dinletilen çocuklar uzaysal algılama kapasitesinde %30 artış rapor edilmiş.
-Anne karnında bebeklerin dışarıdaki sesleri duydukları ile ilgili güçlü kanıtlar vardır. Anne karnında dış dünya seslerine alışmaya başlamasıyla bebeğin ilk duyduğu ses annenin kalp ritim sesi ve annesinin sesidir.
-gün içeresinde birçok sesle karşılaşabiliyoruz. Çevrenizde ki seslere çocuğunuzun dikkatini çekmeye çalışın. Farklı insan sesleri, hayvan sesleri, taşıt sesleri, doğa sesleri gibi, böylelikle çocuğunuzun müzik kulağını olabildiğince erken yaşta keşfetmeye başlarsınız.
-Gün içerisinde çocuğunuza ait bir müzik arşiviniz olmalıdır. Farklı dillerde, farklı kültürlerde ve farklı ritimlerde.
-çocuğumun piyano çalmasını istiyorum diyerek kendi kararlarınız doğrultusunda başlatılan dersler yanlış olduğu kadar sakıncalıdır. Çünkü çocuğunuz bu sayede müzikten soğuma yaşayabilir. Tek yapmanız gereken onunla birlikte onu keşfetmek, onu keşfederken eğlenmek ve yanında onun isteklerine saygı duyarak hareket etmek.