Düzce şimdiye kadar benim için bir yol üstü durağıydı. İlk defa Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetlisi olarak şehri kapsamlı gezme fırsatı buldum ve ne kadar çok şey kaçırdığımı gördüm.
Konuşmacıları arasında olduğum “Düzce’nin Eko Turizmdeki Potansiyeli” konulu panelde de bunu aktarma fırsatı buldum. Çok değerli gazeteci meslektaşlarım Kerem Köfteoğlu (moderatör), Mehmet Ali Doğan, Ecem Ercan Adanır, Sebahattin Ercan, Ersin Ayvacı diğer panelistler oldu.
Düzce, gölleri, şelaleleri, doğa içindeki yürüyüş rotaları, mağaraları, kamp alanları ve yaylalarıyla tam bir eko turizm cenneti… Düzce Efteni Gölü, Aydınpınar-Güzeldere- Samandere Şelaleleri, Kurugöl Tabiat Parkı, anıt ağaçları, Yılançatı Tabiat Parkı, Yedigöller Milli Parkı… v.b. ile doğasever tatilcileri kucaklıyor.
Bölgedeki köy tarzındaki konaklama hizmetlerinden yerel lezzetlere kadar her şeyi ile Düzce, eko turizmde önemli bir merkez olmayı fazlasıyla hak ediyor. İstanbul ve Ankara’ya olan yakınlığı da kentin önemli bir avantajı.
Düzceli de odağına ekolojik turizmi almaya kararlı. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Koordinatörü Ömer Özcan rehberliğinde duayen gazeteci Kerem Köfteoğlu liderliğinde şehri gezerken hayran kaldık.
Düzce’nin güzelliği ve vizyoner yapısında kadınların çok önemli bir etkisi olduğu görülüyor. Düzce’nin İl Kültür ve Turizm Müdürü İlknur AYNAN turizmdeki atılımıyla dikkat çeken Kastamonu şehrinden dört ay kadar önce transfer edilmiş. İlknur Müdür bu kısa süre içinde Düzce’de önemli işlere çok değerli katkılar sağlamış bile.
Belediye Kent Konseyi Genel Sekreteri Ayfer Yüksel, şehrin girişimci kadınlarından Reyhan Yılmaz ve Hatice Kudal tanışmaktan mutluluk duyduğum, Düzce’nin orijinalliğini koruyarak, tek-biricik kalarak turizmde büyümesine önemli destekler sunmaya devam eden isimlerden…
Düzce’nin turizm potansiyeli geniş olmakla beraber kendine özgü yemekleriyle de öne çıkıyor.
Düzce Türk kültürünün çeşitliliği açısından zengin; nüfusu, Kafkas göçmenleri ve Doğu Karadeniz’den gelen ve yerleşik halktan oluşmuş bir Cumhuriyet kenti. Burayı mesken tutmak için göçenler, beraberlerinde yemek kültürlerini de getirdiler. Düzce’de harmanlanan bu kültürler karşımıza kente özgü; Boşnak böreği, mamursa, Çerkez tavuğu, isli balık, kiremitte palamut, bazlama, mamalika, sebzeli kaygana, hamsili börek, Haluj, Hinkali , Konuralp Pilavı ile Fıkdık Şekerlemesi ve Melengüççeği Tatlısı gibi tadına doyum olmayan lezzetleri çıkarıyor.
Daveti için Kerem Köfteoğlu ve Düzce TSO Turizm Koordinatörü Ömer Özcan’a, Düzce TSO YK Başkanı Erdoğan Bıyık’a, Düzce mersini çiftliğini gezdiren İbrahim Canpolat’a, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan’a ve tüm Düzcelilere sonsuz teşekkürler. Özel bir teşekkürümü de fotoğrafları çeken usta isim Ümit Polatcan’a göndermek istiyorum.
Düzce’de yapılacaklar
Britinya’dan günümüze ulaşan kadim tarihin izlerini Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde takip edin.
UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Ceneviz Kalesi’nden manzaranın tadını çıkarın.
Samandıra Şelalesi Tabiat Parkı’nda zengin flora ve jeolojik formasyonları görün.
Doğu Roma İmparatoru’nun kızı Eftelya’ya şifa olmasıyla hikayelerde anlatılan Efteni Gölü’nde kuş göçlerine tanıklık edin.
Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü Rafting parkurunda adrenalin seviyenizi yükseltin.
Sarıkaya Mağarası ve Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’nda doğanın sesine kulak verin.
Topuk Yaylası ve Göleti’nde kano, ATV, Trekking gibi aktivitelere katılın.
Coğrafi işaret tescilli Düzce köftesi balta olmak üzere kentin yöresel lezzetlerini tadın.
Kardüz Yaylası’ndan başlayıp, Abant’a kadar devam eden yaylalar bütününde gölleri, gürül gürül akan şelaleleri ve Karadeniz’e özgü yemyeşil bitki örtüsünü görün, Trekking, foto safari, bisiklet ve çadır kampı yapın.
Akçakoca’nın mavi bayraklı plajlarında denizin ve güneşin keyfini çıkartın.